woensdag 10 juli 2019

Bjorn Demkes: 42 jaar en 195 dagen - 42 kilometer en 195 meter!

Schitterende prestatie van Bjorn Demkes
10-07-2019 marathon Day

Het is zover. Marathon Day. Maar eerst moet er nog gewerkt worden. Bjorn zijn wekker gaat even voor 05:00 uur. Lekker werken en vanmiddag even een marathon op de atletiekbaan lopen. Bjorn is vandaag 42 jaar en 195 dagen, precies de marathonafstand. Hoe bedenk je zoiets en nog veel erger, waarom bespreek je zulke dingen niet eerder met je vrouw? Wat heb ik dan nog voor nut vraag ik me af. Ik app Bjorn regelmatig vandaag met de vraag:” hoe gaat ie? Ben je al zenuwachtig?” Goed en nee hoor, krijg ik als antwoord terug. Kort en krachtig zoals altijd. Ik word al wel een beetje zenuwachtig. Rond 15:00 uur kom ik thuis en zit Bjorn achter een bord pasta. Hele dag goed gestapeld en rond 15:30 uur rijden we richting Aalten.

Joppe is er ook al. Alles wordt een beetje opgebouwd. De Ava vlaggen hangen al uit. Marco van Rijs komt met zijn timelaps attributen. Wat mooi opgezet toch door vele vrijwilligers. 16:28 uur. De 195 meter moet nog uitgemeten worden. Dit wordt door Jan Raben gedaan. Bjorn loopt wel mee voor de zekerheid. 16:30 uur gaat Bjorn dus niet starten. Ik denk daar gaat het al mis. Dit kan niet goed gaan. Iets over 16:30 uur gaat dan toch het startschot en Bjorn begint aan zijn 140 rondjes en 195 meter. Het is de bedoeling dat hij elke 300 meter 1 minuut en 30 seconden loopt. Hij loopt er zelfs onder. Hij heeft een tafeltje klaargezet met bidons vol water en kerosine en een paar gelletjes en bammetjes. Die mag ik aangeven, wanneer hij daar behoefte aan heeft.

Moeder Gerda loopt de eerste ronde met Bjorn mee. Zo ook Henk Mengers. Gerrit ter Haar en Gerrit te Lindert lopen ook een aantal rondes mee. Wat mooi om te zien. Bjorn Rossel gaat 10 keer 1000 meter met Bjorn meelopen. Ik wilde eigenlijk ook aan het begin meelopen voor het geval er nog niemand mee zou lopen. Dit hoeft dus nu niet. Ik wacht wel even af. Henk Mengers stopt na 6 kilometer en ik sluit mij bij Bjorn aan. Bjorn oogt fit en praat de hele tijd en de rondjes zijn goed vol te houden. Ik stop na een aantal kilometers en de volgende lopers sluiten alweer aan. Dit zijn Luuk en Tim te Brake. Tim houdt zijn trainingsjasje mooi aan. Hij zal het wel koud hebben. Hij is natuurlijk de temperaturen van Zuid Afrika gewend. Ondertussen lopen ze maar door en sluiten er steeds meer mensen aan bij Bjorn. Wat mooi om te zien. Bjorn kijkt vaak achterom en is met de andere lopers in gesprek. Hij is goed in orde.

Ik moet denken aan Forrest Gump, wanneer hij op een dag besluit om te gaan rennen en dan stopt hij niet meer. Een lint van mensen sluit zich bij Forrest aan. Zo ook hier bij Ava. Een lint van mensen sluit zich aan bij Bjorn. Gaaf om te zien. Wat een supporters ook allemaal aan de kant. Onze vrienden Bokkers zijn er. En nog meer mensen uit het mooie Lievelde. Waaronder 1 etterbakje genaamd Margret. Zij haalt Bjorn constant uit zijn focus. Bjorn Bjorn Bjorn hej Bjorn wej bunt ter ok, moar wej goat zo weer. Familie Grothe en Ilse, Bjorn zijn kameraden zijn er ook en lopen zelfs ook nog een stukje mee. Eduard heeft zijn mooiste zwemshort ervoor aangetrokken. Bjorn zijn zus Nathalie loopt ook nog heel wat kilometers mee. Maria en Joke, Evelien, Walter, de jeugd, er lopen zoveel mensen mee, wat mooi toch. Wat een saamhorigheid. Zelfs Marty Holkenborg wil nog meelopen en onderweg een selfie van zichzelf maken terwijl hij voor Bjorn uitloopt. Het werd wel een selfie alleen zonder Marty. Bjorn zijn collega Ritchie komt zelfs kijken. Dat is wel heel bijzonder. Ritchie staat geëmotioneerd aan de kant. Zo trots is hij op zijn collega. (sorry Ritchie haha).

De laatste rondes komen ondertussen in zicht. Frank Roos, Geert Wevers, Lisa te Molder, Marijn Lampio lopen ondertussen ook mee. Bjorn is nog steeds superfit en besluit zelfs te gaan versnellen. Hij loopt sommige meelopers eraf, waaronder Geert en mij. En bedankt hoor. Geert hobbelt aan de zijkant verder mee. Wat een topper is hij ook. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ook de jeugd welke Bjorn traint lopen meerdere rondes mee. Prachtig van de jeugd, wat een toppers. Ook onze dochter Loes loopt nog vele rondjes mee. De laatste ronde is in zicht. Kris en Loes, Noa en Vera lopen de laatste ronde ook met Bjorn mee. Ik denk dat er wel een stuk of vijftig mensen of meer meelopen in de laatste rondes. Dirk Vreeman is mooi aan het speaken als de menigte steeds voorbij komt rennen.

Dan komt Bjorn al applaudisserend over de finish. Het applaus is voor de meelopers en de supporters en de vrijwilligers bedoeld. Wat gaaf zeg. Het lijkt of hij er niks onder geleden heeft. Evelien komt meteen met een halve liter alcoholvrij biertje aanlopen. Zelfs Kris en Loes zijn trots op hun vader. Wat een mooie prestatie. Deze kan weer afgevinkt worden. Ik mag hopen dat Bjorn nu wel even klaar is met zijn projecten. Even rust nu. Ik kan het namelijk niet meer aan.nl  Bjorn en ik willen iedereen bedanken die vandaag aanwezig waren. Er zijn er teveel om te bedanken. Ik weet zeker dat ik heel veel mensen vergeten ben, maar vooral de vrijwilligers, meelopers en de supporters BEDANKT. Zonder jullie was het waarschijnlijk een veldslag geworden. Bjorn lag om 22:00 uur in bed. 01:00 uur was hij nog wakker. Ik vroeg hoe het ging. Als antwoord kreeg ik: “verrot.” Om 05:00 uur gaat de wekker weer. Gewoon weer aan het werk. 

3 opmerkingen:

Andre Bleumink zei

Klasse Bjorn!

Marco (Barlo) zei

Klasse Bjorn. mooi dat ik een heel klein stukje mocht meehelpen. Mijn Held.

Joeri Voltman zei

Prachtverhaal, prachtclub: RESPECT Bjorn!��