zondag 4 augustus 2019

Verslag van de 17e Berg Run in Winterswijk

Mark te Brake heeft zojuist een aantal achterblijvers gedubbeld
Mark te Brake wint Bergrun na ‘aanloop’ van 12 km

WINTERSWIJK – Mark te Brake en Wendy Mullink hebben zondag de 16e editie van de Koopman Bergrun op hun naam geschreven. Beiden schudden de concurrentie op de lange run ver van zich af. Op de korte run zegevierde het echtpaar Beking-Ooms uit Tonden.

Mark te Brake van AVA’70 uit Aalten was naar Winterswijk gekomen om kracht op te doen voor het wedstrijdseizoen in het najaar. De Bergrun van AV Archeus had hij daarom ‘puur als training’ op zijn agenda staan. “Ik ben eerst vanuit Aalten (zo’n 12 km, red.) komen lopen en heb in de wedstrijd geen volle bak gelopen, want dat was met die vijf beklimmingen en afdalingen te riskant”, aldus de Aaltense atleet.  Evengoed was dat voldoende voor de overwinning, want zijn naaste concurrent, Thomas de Vos, kon Te Brake’s tempo maar twee rondes bijbenen. “Ik merkte al dat hij heuvel op meer moeite had”, aldus Te Brake, “en nadat ik hem gelost had, kon ik in een ontspannen tempo naar de finish doorlopen”.  Het parcoursrecord van Koen Vossers, 25.38 minuut, bleef daardoor wel in de boeken staan, want Te Brake liet op de meet 27.22 klokken.

Bij de vrouwen was de suprematie van Wendy Mullink uit Kilder minstens zo groot. De Argo-atlete, die onlangs nog de Walfortloop in Aalten op haar naam schreef, bleef de Needse Vera Mensink, Nederlands kampioen op de korte survival, ruim voor. Petra Meinen van de organiserende vereniging Archeus pakte de derde plaats. Mullink sprak van een ‘leuke en afwisselende’ wedstrijd: “Na de klim heb je steeds voldoende herstelmogelijkheden en als je heuvelop je krachten goed verdeelt, valt het allemaal wel mee. En warm? Ach, het was 27 graden en normaal zou je dat heet vinden, maar na die 40 graden van laatst stelde het niks voor.”

De korte run, over twee beklimmingen, werd een prooi voor het echtpaar Beking-Ooms uit Tonden, waarmee beiden hun overwinning in de vorige editie herhaalden. Guus Beking moest nog wel aanpoten om Jesse Nijmeijer van Archeus van zich af te schudden, maar Linda Ooms zette Eva Groot Kormelink uit Zieuwent op een halve minuut. 
Wendy Mullink: “Krachten heuvel op goed verdelen” (foto's Jan Ruesink)

Geen opmerkingen: