woensdag 27 december 2023

Verslag van de 36e Keiloop in Meddo

Hans Monasso

Hardlopen op tweede kerstdag, het kan bij de Keiloop in Meddo. De keuze tussen maar liefst drie afstanden: 5, 10 en 15 kilometer. Het parcours is grotendeels verhard met een heel klein stukje zandweg dat er overigens prima bij lag. Dat is nu elders in de Achterhoek met alle wateroverlast wel eens anders. Vanaf het sportpark met de dikke steen, door het buitengebied van Meddo om vervolgens via bebouwd Meddo weer terug te komen op de Eibergseweg. De laatste 700 meter steeds maar rechtdoor. Een mooi rondje maar om het nou twee of drie keer te doen werd me wat te saai dus koos ik zelf voor de 5km.

Om parkeerproblemen te voorkomen besloot ik mijn auto bij de kerk in het centrum te parkeren. De 700 meter naar het sportpark gebruikte ik om me alvast een beetje warm te lopen. Bij de eendracht werd ik al welkom geheten door team Lobke Hendriksen. Twee dagen geleden nog actief op de Dijkenloop en nu alweer aan de start bij de Keiloop. De jonge dame mag rustig een van de Achterhoekse talenten genoemd worden, ze loopt elke maand sneller en heeft een professioneel trainingsschema.

Bij de kantine van sportpark ’t Konder waar de startnummers afgehaald moesten worden was het een drukte van belang maar de organisatie was een geoliede machine en er was van vertraging geen sprake. In het voorbijgaan zag ik Tijn Piest die vandaag buiten zijn comfortzone een 10km zou gaan lopen. Een van de grote talenten van het T&F team van Ava. Ook trof ik Twittter- en hardloopvriend ouwe knar Frank van der Wal die de 15km zou gaan lopen. Hij liever dan ik maar op 30 december lopen we allebei de 15km oudejaarscross in Vorden. Daan Boekelder was ook weer van de partij voor de 10km en Gabriëlle Bruil en broer Wilco Bruil stonden zoals bij bijna elke loop ook weer klaar voor respectievelijk de 10 en 5km.

Warmlopen deed ik met de familie ter Haar, met nestor Rinke aan de leiding. De familie liep zonder horloge om het tijdsgevoel te trainen. Er was een onderlinge wedstrijd georganiseerd met een forse geldprijs. De focus van Rinke zou vandaag dan ook niet liggen op pure snelheid maar op precisie. Ik vond het een prachtig verhaal maar twijfelde een heel klein beetje aan de motieven. Bij de start trof ik ook Marcel Jolink weer die ook voor de 5km ging, Stefan Scanu was weer present en ik sprak nog even met de altijd bescheiden Dennis Bloemers die een heldhaftige poging ging doen om de 10km onder de 40 minuten te lopen. Ik heb altijd diep respect voor mensen die van te voren een ambitieus doel ook durven uit te spreken en daarvoor ook proberen te gaan, wetende dat je dan hard kan falen. Heb dat laatste regelmatig zelf meegemaakt: te enthousiast, te optimistisch en dan vroeg in de wedstrijd stuk gaan. Het risico van het vak zeg maar.

Bij het startschot liepen we met zijn alleen even kort de fuik in, de eerste seconden verlies waren al geleden. Ik zag Dennis voor me uitsprinten om zo wat ruimte voor zichzelf te creëren. Na een kilometer hoorde ik de stem van Wouter Burgwal naast me. We hadden samen opgelopen bij de Landschapsmarathon en bij de halve van Doetinchem. De jongeling was in Doetinchem een paar minuten sneller dan ik maar voorsprong wilde ik hem vandaag nog niet direct gunnen. Na 1500 meter kwam ik Stefan Scanu achterop. Stefan zit door allerlei tegenslag even in een vormdip maar was vandaag weer duidelijk op de weg terug. Het lukte mij hem te passeren maar de inhaalactie ging langzaam.

Gedurende de rest van de wedstrijd kon ik steeds naar mensen toelopen. Dat is toch wel een voordeel wanneer er veel mensen meedoen aan een wedstrijd. Het tempo kon ik redelijk constant houden met een heel klein dipje iets voor de 4 kilometer. Met de finish in zicht kon ik het tempo nog iets opvoeren om vervolgens in 20:30 (eigen tijdmeting) de 5 kilometer vol te maken. Daar was ik dolgelukkig mee want dat was 16 seconden onder mijn PR.

Na de loop ben ik nog even wat mensen gaan aanmoedigen om vervolgens de laatste 900 meter met Gabriëlle mee te lopen die het wat zwaar had op de 10km. Ik zag dat Dennis het zwaar had de laatste meters, hij had zijn gestelde doel niet gehaald maar liep vandaag de zeer respectabele derde snelste tijd op de 10km in 41:05. Lobke liep vandaag een PR op de 5km in 19:08 en ook voor Daan Boekelder zat er een PR in op de 10km in 43:31. Uiteindelijk werd ik 17de van de 130 deelnemers en liep op mijn 54ste een PR op de 5km in 20:30. Het was een mooie en gezellige tweede kerstdag.

PS: Ook vandaag was ik sneller dan Rinke.

Hans Monasso

Geen opmerkingen: