zaterdag 30 december 2023

Zo maak je je sporthorloge écht goed schoon

Als je je sporthorloge snel en grondig wil reinigen, dan kun het best een desinfecterend spray, alcohol of appelazijn gebruiken

Dat je na een pittige, zweterige training onder de douche stapt, is vanzelfsprekend. Ook je sportkleding gaat regelmatig de wasmachine in. Maar er is één onderdeel van je hardloopoutfit dat je waarschijnlijk het vaakst draagt en niet vaak (genoeg) schoonmaakt: je sporthorloge.

Je horloge is een broeinest van bacteriën

Wetenschappers van de Florida Atlantic University hebben onderzoek gedaan naar de bacteriën op sporthorloges. Het resultaat was duidelijk: 95 procent van de horloges was besmet met ziekmakende bacteriën, met name de polsbandjes bleken erg aantrekkelijk voor de bacteriën. Zo'n vies horloge kan voor vervelende klachten zorgen.

Sporthorloge goed schoonmaken: zo doe je dat

Als onderdeel van hun onderzoek hebben de Amerikaanse wetenschappers ook gelijk gekeken hoe je je sporthorloge op de meest veilige en efficiënte manier kunt schoonmaken. Even afspoelen onder de douche is namelijk echt niet genoeg.

Desinfecterende spray of alcohol

Als je je sporthorloge snel en grondig wil reinigen, dan kun je volgens het onderzoek het best een desinfecterend spray of alcohol (70 procent ethanol) gebruiken. Binnen 30 seconden was bijna 100 procent van de bacteriën gedood. Alleen bij polsbandjes van zacht rubber of plastic duurde het wat langer: bij deze bandjes duurde het bijna twee minuten om alle bacteriën te doden. Houd hier dus rekening mee als je je sporthorloge schoonmaakt.

Appelazijn

Wil je geen sterke reinigingsmiddelen gebruiken om je horloge schoon te maken? Dan kun je volgens het onderzoek ook appelazijn uit je keukenkastje halen. Azijn is wat minder krachtig en werkt niet voor alle soorten bacteriën, maar kan wel helpen om je horloge te reinigen. Doe wat azijn op een doekje en wrijf over je horloge, voornamelijk het polsbandje. Laat minimaal twee tot drie minuten inwerken en spoel daarna af. (bron)

Geen opmerkingen: