zaterdag 26 oktober 2013

Holten 26e Holterbergloop - 10 Engelse Mijlen - 1:12:10 uur - 26e plaats M50

De eerste kilometers zitten er op, na de bocht zal de Motieweg volgen
Door de Diepe Hel en terug
In een zonnig herfstdecor liepen zo’n drieduizend lopers over de Sallandse Heuvelrug tussen Holten en Nijverdal. Als in de hel de bomen goud, rood en oranje kleuren, als daar af en toe de herfstzon doorbreekt en als je er fantastisch kunt hardlopen, dan zijn zaterdag drieduizend deelnemers aan de Diepe Hel Holterbergloop enthousiast gemaakt voor de plek met die duistere naam.
Een recordaantal deelnemers liep twee, vijf of tien Engels mijlen op het glooiende door bos omzoomde parcours tussen de Overijsselse dorpen Holten en Nijverdal. De organisatie van de Diepe Hel Holterbergloop had er dit jaar voor gekozen zwaarder in te zetten op PR en dat wierp zijn vruchten af. Deze 26e editie trok zevenhonderd lopers meer dan die van vorig jaar. Na deze zonnige, vlekkeloos verlopen aflevering mogen ze in Salland rekenen op verdere groei.
Rennen van Holten naar Nijverdal betekent de Holterberg trotseren. De deelnemers aan de tien mijl (16,1 kilometer) kregen een aantal on-Nederlandse klimmetjes te verwerken. De zwaarste lag tussen de zesde en de achtste kilometer, waar de lopers in iets meer dan een kilometer vijftig meter moesten klimmen. In totaal vielen op de tien mijl 186 hoogtemeters te overbruggen. Locatie van start en finish van de Diepe Hel Holterbergloop is volgend jaar Nijverdal. Er zijn zo van die wedstrijden, die je als loper gedaan moet hebben, deze run over de Sallandse Heuvelrug is er zo een.
De start van de 10 Mijl was om half drie en het was rond die tijd behoorlijk warm. Na pakweg drie kilometer had ik er al spijt van dat ik geen hemdje had aangetrokken maar toen had ik ook net de Motieweg er op zitten, één van de zwaarste gedeeltes van het parcours. Veel wielrenners zullen dit stukje kennen. Door het heuvelachtige parcours varieerden de kilometer tijden van onder de vier minuten tot boven de vijf minuten en bij de Diepe Hel zag ik zelfs de eerste lopers wandelen. 

Ik kon lekker doorlopen en met een gemiddelde van net onder de 4,30 minuten per kilometer mag ik dik tevreden zijn. Mijn PR 50+ heb ik met ruim acht minuten kunnen verbeteren tot 1:12:10 uur en met een nagenoeg vlak parcours kan ik hier waarschijnlijk nog wat seconden vanaf sprokkelen. Na drie deelname's aan de 5 Mijl van de Holterbergloop is mij de 10 Mijl niet tegen gevallen.
De Diepe Hel met een stijgingspercentage van 10%
De route door het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

2 opmerkingen:

Geert zei

Delen van het artikel zijn overgenomen van een journalist van de Metro, waarvoor dank!

Katja zei

Geert klasse gedaan weer.