vrijdag 25 oktober 2013

Vele oud-winnaars bij 30e Scholten Awater Zevenheuvelenloop

Haile Gebrselassie tijdens de Zevenheuvelenloop van 2011
De 30e editie van de Scholten Awater Zevenheuvelenloop heeft een aantal zeer illustere genodigden op haar verjaardag. Haile Gebrselassie, Leonard Komon, Sileshi Sihine en de winnaar van afgelopen jaar Nicholas Kipkemboi zullen met elkaar de strijd aangaan voor de winst. Bij de dames zal de Ethiopische Berhane Adere het opnemen tegen de sterke en bijna 20 jaar jongere Japanse Takagi Ayame. Naast deze toppers staan ook Nederlandse oud-winnaars als Kamiel Maase, Tonnie Dirks, Marti ten Kate en Carla Beurskens aan de streep.
Samen met de bedrijvenlopers gaat het totaal richting de 35.000 inschrijvers. Met dit aantal is de Scholten Awater Zevenheuvelenloop met afstand de grootste 15km wedstrijd ter wereld. Vele deelnemers noemen het parcours het mooiste van Nederland en met de wereldrecords 15km bij zowel de mannen als de vrouwen is het ook de snelste 15km van de wereld.
De grote namen hebben allen een bijzondere band met de najaarsklassieker in Nijmegen. Gebrselassie won al driemaal (1994, 2005 en 2011) en heeft deze editie uitgekozen om een aanval te doen op het wereldrecord bij de mannen 40+. Hij zal daarvoor onder de tijd van 44.14 min. moeten duiken. Zijn landgenoot Sihine miste tijdens de editie 2004 op een haar het wereldrecord. Naast deze winst zegevierde hij ook in 2007 en 2009. Keniaan Komon is de trotse bezitter van het huidige parcours- en wereldrecord op de 15km (41.13 min.) gelopen in 2010, en nummer twee van afgelopen jaar. Toen werd hij verslagen door landgenoot Kipkemboi die zal proberen zijn titel te prolongeren.
Bij de dames wordt het een strijd tussen de oude en nieuwe generatie, ofwel de Ethiopische en tweevoudig oud-winnares Berhane Adere (1973) en de Japanse Takagi Ayame (1992), die in 2011 nog derde werd. Ayame wordt vergezeld van drie debuterende landgenotes: Honoka Yuzawa, Marina Otsu en Yurina Yokoyama.
De kanshebbers voor winnaar nationaal zijn Nederlands kampioen op de marathon Patrick Stitzinger, Wijchenaar en Nederlands nummer twee van afgelopen jaar Jesper van der Wielen, snelste Nederlander van de Dam tot Damloop en 4 mijl van Groningen Tom Wiggers en oud- Nederlands recordhouder Marco Gielen. Bij de vrouwen zal naar verwachting de strijd tussen Kim Dillen en Ruth van der Meijden gaan.

Vele oud-winnaars komen het feest in Nijmegen meevieren, zowel nationaal als internationaal. Drievoudig winnaar Tonnie Dirks, Marti ten Kate, Kamiel Maase en tweevoudig winnares Carla Beurskens geven acte de présence, evenals de Noorse Ingrid Kristiansen en de Keniaan Felix Limo, winnaar van 2001 en ex-wereldrecordhouder op de 15km.
De inschrijving voor de Scholten Awater Zevenheuvelenloop op zondag 17 november is volgeboekt, geïnteresseerden kunnen zich nog wel inschrijven voor de Zevenheuvelennacht. Tijdens dit eenmalige evenement op zaterdagavond 16 november kunnen deelnemers kiezen voor 5 of 10 km hardlopen over een groot deel van het originele parcours. Met speciale verlichting en op meerdere plaatsen langs het parcours muziek wordt het een sfeervolle, unieke variant van de Scholten Awater Zevenheuvelenloop. Inmiddels hebben zich al bijna 10.000 lopers ingeschreven (bron).

1 opmerking:

Marco zei

Mooie Loophouding!