zaterdag 10 mei 2014

Verslag van de 5x5 estafette in Doetinchem

De Heren Van Gelre
Wellicht denkt u: een besloten Heren sociëteit voor welgestelde sigaar rokende en cognac drinkende Gelderse notabelen? Wel niets is minder waar. De Heren van Gelre hadden wel degelijk een besloten bijeenkomst maar dan op de atletiekbaan van ARGO in Doetinchem voor de 24e 5x5 estafette, één van de weinige hardloop estafettes die onze achterhoek rijk is en daarom best bijzonder. Hardlopen is doorgaans een vrij eenzame wedstrijdsport en wat is nou leuker dan zo af en toe ook in teamverband andere atletiekverenigingen het vuur aan de ASICS te leggen.

Deze strijd wordt door ARGO sterk gestimuleerd door ruim van te voren aan te geven welke teams allemaal hebben ingeschreven, met welke lopers en in welke volgorde. Ploegentactiek kan hier op worden afgestemd zo ook bij de heren van Gelre. Even snel wat uitslagen van vorige races erbij pakken en de recente prestaties van uitslagen.nl .... en de moed zakt je in je SAUCONY's. Zowel ARGO als AVA'70 hadden weer een belachelijk sterk team opgesteld en daar was dan ook weer het altijd snelle TRY OUT, top 3 konden ze schudden maar top 5 moest nog mogelijk zijn.

De wedstrijddag zelf beloofde niet veel goeds het zou gaan regenen en niet zo'n beetje ook. Toch maar even het parcours verkennen om verassingen te voorkomen, waar zitten de lastige bochten, waar zitten de kuilen, het prikkeldraad en .....waar zit Eric Béatse. De laatste kilometer zou het lastigst worden vooral de eerste 300 meter langs de sloot, een smal pad met nat gras als daar 500 lopers overheen moeten kon dat wel eens en heel lastig stuk kunnen gaan worden vooral voor de laatste lopers. Op de foto's van Ben Lebbink op de site van ARGO is dan ook heel goed te zien hoe deze groenstrook heel langzaam veranderd in een glad modderpad.

Bij de start viel de regen gelukkig nog mee de heren van Gelre zouden hun jongste loper (Ben) als 1e inzetten, slechts 18 maar een lichtjaar vergeleken met de jonge goden van ARGO's Topteam. De opdracht was heel simpel: houd het verschil zo klein mogelijk, makkelijk gezegd als je zag hoe Bjorn Demkes er als een raket vandoor ging en door niemand meer is gezien mag het een wonder heten dat Eric Béatse en Ben Lebbink hem nog überhaupt hebben kunnen fotograferen. Ondanks dit geweld kon Ben het verschil met de plaatsen 2 en 3 nog heel beperkt houden en kwam als 4e over de streep. Ook Ard en Hans waren in staat om het gaatje beperkt te houden maar er ontstond al wel een duidelijke schifting. Zowel de strijd om plaats 1 en 2 tussen AVA'70-1 en ARGO als de strijd om de 4 en 5e plaats tussen AVA'70-2 en Gelre waren interessant om te volgen, de 3e plaats van TRY OUT leek een vast gegeven.

Het regende inmiddels niet zachtjes meer toen de 4e lopers van start gingen en tegen elke verwachting in had AVA'70-1 nog steeds een ruime voorsprong op ARGO maar ook zij hadden al gezien dat Bob te Lindert als laatste loper voor ARGO zou starten, ook één van het ruimteprogramma kaliber. Voor Erwin Wamelink van AVA'70-1 de opdracht om de voorsprong van de 1e plaats vast te houden, met een soortgelijke opdracht ging ook de 4e loper (Robert) van Gelre weg. Op dat moment lagen de heren van Gelre 5e maar ook zij hadden nog 1 ijzervreter in het vuur, Wim! Robert wist zelfs nog in een hele mooie tijd 11 seconden van de achterstand af te halen, missie geslaagd en Wim gelanceerd. Wim is in staat zijn om een 17 hoog te lopen en uit de inschrijving was duidelijk wie AVA'70-2 als laatste loper zou inzetten, een 4e plaats was binnen bereik.

Wim deed wat hij moest doen en kon na 3,5 kilometer de 4e plaats zeker stellen en kwam op een totale eindtijd van 1:35:30 binnen, een verbetering van 5 min. t.o.v. 2013 dat belooft wat voor 2015. Ook Bob te Lindert volbracht zijn missie en vermorzelde zijn tegenstander, de 1 minuut achterstand werd een 1 minuut 13 voorsprong en zette ARGO op een totaaltijd van 1:28:32. Ook dit was een hele verbetering t.o.v. 2013. Wat mij nog het meest opviel in de uitslag (ik weet niet hoe het u verging) was het leeftijdsverschil. Deze jonge goden van ARGO hebben dan wellicht gewonnen maar de tijden van een aantal lopers dat met de Rolling Stones en de Beatles zijn opgegroeid waren zeker niet misselijk en hoe goed is dan de winnende tijd. Dit schreeuwt om een Thijs Zonneveldje.

Thijs Zonneveld columnist (ook wel bekend van de kunstmatige Nederlandse berg) praat graag krom wat recht is en anders om en is zeker hier van toepassing. Er moet een modus zijn tussen leeftijd en prestatie en die kunnen we wellicht vinden in de relatie leeftijd-hartslag. Simpel: je maximale inspannings hartslag is zoals bekent 220 slagen min je leeftijd. Minder slagen betekent minder zuurstof naar de spieren en dus een lagere prestatie, u voelt al waar ik naartoe wil. Wat zou een loper kunnen presteren als hij tot 220 hartslagen continue mag/kan gaan ongeacht leeftijd. Volgens de vergelijking mag een 15 jarige nu tot 220-15=205 hartslagen gaan, een prestatie verlies van 6,81% m.a.w. zijn tijd ligt op 93,19% van zijn theoretische mogelijkheden. Maar dat mag ik dan ook loslaten op een 62 jarige loper die 21:08 op de klok zet en dus tot 220-62=158 hartslagen komt, een prestatieverlies van 28,18% zijn tijd ligt dus op 71,82% van zijn theoretische mogelijkheden. Volgt u mij nog?

De winnende tijd 16:45 van deze 15 jarige komt dan na correctie op 15:36, de tijd van deze 62 jarige op 15:11 en ook Geert nog gefeliciteerd met je gecorrigeerde tijd van 14:50. De snelste man in het veld is dan de 58 jarige Henk Valkenman in 12:58. Reken je alle tijden terug dan komen we tot de verassende uitslag dat de heren Antilope winnen in een totale eindtijd van 1:16:12, AVA'70-1 tweede in een tijd van 1:16:30 en derde Woezo-1 in een tijd van 1:16:50. Ik weet het... mijn zoon zou zeggen dat ik mij begeeft op het pad van pseudo wetenschap en dat er veel meer variabelen zijn waar ik rekening mee moet houden. Ik troost me met de gedachte dat ik een stel krasse knarren tot hele mooie prestaties heb zien groeien die in mijn ogen minstens even goed waren als de winnende tijd. Thijs zou trots zijn. 

2 opmerkingen:

Geert zei

Prachtig verslag weer Marinus, dan zijn de tijden in vergelijking met onze leeftijd nog niet zo heel slecht!

Marinus zei

Zeker Geert, ik weet van mezelf dat ik vaak niet verder kijk dan de eerste pagina van een wedstrijduitslag maar er is dit jaar uitzonderlijk hard gelopen ook door 50+ en 60+. Deze tijden zie je meestal over het hoofd, eerlijk gezegd: als je op die leeftijd een tijd kan neerzetten van 20-21 min. en zelfs sneller.....petje af!