zondag 25 mei 2014

De zestiende editie van de Eiberrun gaat de boeken in als de mooiste ooit

16e Eiberrun - de mooiste ooit
De 16e Eiberrun heeft onder prachtige weersomstandigheden plaatsgevonden en een record aantal deelnemers opgeleverd: 1089! Voor sommige lopers zal het wellicht iets te warm zijn geweest, voor anderen waren de omstandigheden ideaal. Zo kwam het publiek in grote getale opdagen en was het gezellig druk bij de tap van de horeca. De nieuwe indeling van het Brink terrein heeft z’n vruchten afgeworpen.

Aschwin Kruders Sport Promotions was aanwezig om een mooie sfeerrapportage te maken van deze dag die voor de organisatie de boeken in gaat als de mooiste ooit:

Op de 5 Engelse Mijl bij de mannen was er een overwinning voor Werner Wessels in een nieuw parcoursrecord van 26:39. Hiermee snoepte de man uit de stal van Step One 4 seconden af van het oude record van Casper Koelma. Hij had een ruime voorsprong op de nummer 2 afkomstig van ASV Eibergen: Wouter Doesburg. Het is de tweede keer dat Wouter deze plek op het podium weet te bemachtigen, in 2012 was hij ook tweede op de 5 Engelse Mijlen. Zal het dan in 2015 3x scheepsrecht worden en krijgen we dan voor het eerst een winnaar uit eigen stal? Dat het een internationaal veld was bewijst de winnaar van twee jaar terug Stephan Stoick uit Duitsland met zijn derde plaats.

Bij de vrouwen was het een stuk spannender. Europees kampioene triathlon (2013) Rachel Klamer ging met de winst aan de haal in een nieuw parcoursrecord van 28:33. Ze werd lange tijd op de voet gevolgd door de winnares van vorig jaar en houdster van het oude parcoursrecord Lesley Smit. Uiteindelijk moest Lesley toch afhaken in de strijd om de overwinning en finishte zij als 2e in een tijd van 28:52 (sneller dan het oude parcoursrecord). Beide vrouwen hebben volgende week een World triathlon resp. een WK duathlon, maar stuwden elkaar desondanks naar goeie prestaties. Een interview met beide dames is terug te zien in het filmpje van Aschwin Kruders. Op enige afstand volgde een mooie derde plek voor Wendy Sasse uit Harreveld (32:47).

De 10 Engelse Mijlen bij de mannen werd een prooi voor Bas Mekking. In 2011 werd hij nog 5e op deze afstand en nu gaat hij dus met de overwinning naar huis in een mooie tijd van 56:34. Hiermee bleef hij nog wel een halve minuut verwijderd van het parcoursrecord van Thijs Theunissen. De tweede plaats in een tijd van 57:18 was voor er regionaal topper voor Eddy Lamers uit Groenlo. In de eerste ronde leidde hij nog wel het veld op de 10, maar hij kende in de tweede ronde teveel verval, waardoor Mekking voorbij kon steken. (57:18). Het podium werd afgesloten door wederom een snelle atleet uit Duisland: Walle Assmann in een tijd van 58:46.

De overwinning bij de dames was er voor Nederlands kampioene bij de masters Ingrid Prigge (1:03:41). Na een jaartje afwezigheid bij de Eiberrun was ze er dit jaar weer bij. Ze mocht van trainer Moelard niet te hard, omdat ze toch een paar kleine pijntjes over heeft gehouden aan de marathon van Enschede. Bij die marathon liep ze overigens een nationaal record voor vrouwen 50+. Nooit eerder was een Nederlandse vrouw van die leeftijd zo snel op de marathon. De organisatie was dan ook trots om deze topper uit de stal van Running Center Enschede, weer aan de start te hebben. De tweede plek werd ingenomen door Jessica de Valk-Rosbergen met een keurig afgeronde tijd van 1:07:00.Het podium werd compleet gemaakt door wederom een snelle 50+ atlete Gerry Visser uit Borne 1:12:39.

Met een record aantal teams van 22 was ook de bedrijvenloop, welke voor de 5e keer werd georganiseerd, zeer succesvol te noemen.

Op de 5 Engelse Mijlen is het team van Svedex Deuren met de winst aan de haal gegaan. Door een fout in de uitslag van de 1e bedrijvenloop in 2011 is het team van Svedex Deuren destijds niet gehuldigd voor hun overwinning op de 10 Engelse Mijlen. Met de overwinning bij de 5 Engelse Mijlen bedrijvenloop van dit jaar neemt het team sportieve revanche. De lopers van Svedex Deuren zijn naar de 1e plaats gesneld in een gezamenlijke tijd van 1:37:34. De teams van Obbink en The Chariot hadden het nakijken en zijn op een 2e en 3e plaats geëindigd.

Op de 10 Engelse Mijlen ging de zege voor het tweede jaar op rij naar het team van Fysik Professionals in beweging. Het team van captain Huub Hodes liep in een gezamenlijke tijd van 3:37:28 seconden naar de overwinning en liet daarmee nieuwkomer Reinaerdt deuren en van Wijnen Eibergen team 3 achter zich.
4EM Discus Florijn Dogrun

Eibergen heeft een primeur erbij: de eerste Discus Florijn Dogrun. Uiteindelijk snelden 20 deelnemers incl. hond over het parcours dat speciaal was aangepast voor de Dogrun. Aanvankelijk leek het te warm om de honden 2 ronden te laten lopen, maar de baasjes waren ervan overtuigd dat het geen problemen op zou leveren. Uiteindelijk heeft dan ook iedereen de afstand over 4 EM, 6,4 km weten te volbrengen. Zowel de baasjes als de honden waren enthousiast over het verloop van dit nieuwe onderdeel. De overwinning ging naar André Somhorst uit Haaksbergen. Hij domineerde het veld en finishte in een mooie tijd van 24:22. De tweede en derde plek waren weggelegd voor Maarten Peddemors (28:04) en Jan Raaben (30:37), beiden uit Neede.

Bij de vrouwen ging de jarige Ruby Wantia uit Eibergen er met de overwinning vandoor (30:40). Haar verjaardagbezoek moest nog even wachten, want ze wou dit leuke onderdeel voor geen goud missen. De rest van het podium bestond ook uit Eibergse dames: 2e plaats Karin Tankink (32:05) en 3e plaats Susanne ten Brink (35:05).

ASV Topper Thomas Doesburg heeft eindelijk zijn overwinning op de 2 Engelse Mijlen te pakken (10:22). Soms is driemaal wel scheepsrecht, hij werd namelijk zowel in 2011 als 2012 tweede op deze afstand. Vorig jaar liep hij nog de 5 Mijlen, maar hij richt zich dit jaar meer op het baanseizoen, waardoor een kortere afstand beter aansluit bij zijn plannen. Thomas werd op de voet gevolgd door de jongste telg uit de Klamer familie: Robin. Op 7 seconden finishte deze atleet van het “In het veld schoonmaak Runningteam Twente” op de tweede plaats. Een tweede atleet uit dit team eindigde als derde: Koen Wiggers 11:03.

Bij de vrouwen eiste “In het veld schoonmaak Runningteam Twente” de mooiste plek op het podium op: Lisanne Wiggers was met afstand de snelste in een tijd van 12:20. De strijd om de plekken 2 en 3 was zeer spannend. Het verschil werd met 1 seconde voorsprong beslist door Lynn Cheralking op de tweede plaats (13:30) en ASV topper Nynke van de Vegte op de derde plaats (13:31). Laura Jager, eveneens van ASV, mistte op 3 seconden het podium en moest genoegen nemen met de 4e plaats.

Vanuit alle omliggende dorpen waren er kinderen naar Eibergen gekomen om 0,5 of 1 Engelse Mijl te lopen. Maar er waren ook deelnemers van over de gemeente grens. Ciara Nijland uit Lelystad is zo’n deelneemster. In 2013 wist zij de 0,5 mijl te winnen waarop zij dit jaar besloot om een bezoekje aan oma in Eibergen te combineren met het lopen van de Eiberrun. Deze combinatie pakte voor haar zeer gunstig uit, want ook in 2014 gaat ze weg met de 1e plaats bij de Meisjes 8-9 jaar. Haar zussen zijn eveneens succesvol en eisten de 1e en 2e plek op in de categorie 10-11 jaar. In het filmpje van Aschwin Krudders een interview met Ciara.

Naast het Nijland succes uit Lelystad is er nog een succesverhaal uit eigen stal (ASV): broer en zus Norvin en Celine Spinder zijn resp. als derde en tweede geëindigd in hun leeftijdscategorie van 8-9 jaar. Tenslotte heeft Connor Kluivers van ASV Eibergen een mooie overwinning behaald bij de jongens van 10-11 jaar. Gezien de verschillende leeftijdscategorieën zijn er teveel winnaars om op te noemen.

Graag verwijzen wij naar de totale uitslag: Klik hier voor de uitslagen