zaterdag 22 november 2014

Ook de Nederlandse toplopers kiezen voor Montferland Run

Miranda Boonstra
Een groot aantal Nederlandse toplopers maakt op zondag 7 december deel uit van een unieke race. Op die dag vertrekken om 12.00 uur vanaf de Slotlaan in ’s-Heerenberg het Britse loopfenomeen Paula Radcliffe én de Keniaan Dennis Kimetto – in een select gezelschap van sterke, nationale en internationale langeafstandsatleten. Zo zijn namens Nederland de marathonloopsters Miranda Boonstra en Kim Dillen er bij en hebben ook Koen Raymaekers, Patrick Stitzinger en Paul Zwama toegezegd voor deze 19e editie van de Montferland Run over 15 kilometer.

De beste Nederlandse langeafstandsatleten reizen jaar na jaar af naar ’s-Heerenberg – ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van Arnhem – om snelle tijden neer te zetten in de Montferland Run. Dat gebeurt steevast in een wedstrijd met grote namen uit de marathonwereld. Dit jaar is het met de deelname van zowel Paula Radcliffe (goed voor vele toptijden en topklasseringen máár vooral bekend vanwege de 2.15.25; het in 2003 gelopen wereldrecord op de marathon bij de vrouwen) als Dennis Kimetto (sinds 28 september wereldrecordhouder met 2.02.57) natuurlijk een hele speciale editie. Na een lange blessureperiode ziet Paula Radcliffe deze race als opstap richting de Londen marathon. Voor Kimetto zal het zijn eerste wedstrijd zijn, na het behalen van het wereldrecord.

Voor marathonvedette Koen Raymaekers wordt het al weer de tiende keer dat hij meedoet aan deze wegwedstrijd. Voor de 34-jarige Raymaekers – vorig jaar de snelste Nederlander op de marathon – stond het jaar 2014 vooral in het teken van de Europese Kampioenschappen in Zürich; op zondag 17 augustus finishte hij daar als 31e op de marathon. Dat was voor Raymaekers een teleurstelling. Hij is nu vastbesloten om komend voorjaar in de marathon weer een aansprekend resultaat neer te zetten. Zijn deelname aan de Montferland Run moet worden gezien als een goede test in de aanloop naar zijn nieuwe marathonavontuur in 2015.

Voor Patrick Stitzinger (in 2012 en 2013 gekroond tot Nederlands marathonkampioen) wordt het de vijfde keer dat hij in ’s-Heerenberg van start gaat. Tijdens de recent gehouden Amsterdam Marathon moest hij al snel de wedstrijd staken als gevolg van een onwillige hamstring, mede daardoor zag concurrent Paul Zwama zijn kans schoon om als beste Nederlander te finishen en de Nederlandse marathontitel veilig te stellen. Ook Paul Zwama doet op zondag 7 december mee aan de Montferland Run. Bij de vrouwen zijn meervoudige Nederlands kampioene Miranda Boonstra en Kim Dillen (onlangs goed voor een persoonlijk record op de marathon in Eindhoven met 2.36.35) de belangrijkste Nederlandse deelneemsters.

De organisatie van de Pfixx Solar Montferland Run heeft voor de editie van zondag 7 december opnieuw de razendsnelle Keniaan Ezrah Sang gecontracteerd; hij werd vorig jaar op 1 seconde van winnaar Patrick Ereng nipt tweede na 43.02 minuten. Er gaan – zoals altijd in ’s-Heerenberg – ook een paar supertalenten van start. Zo mag er het een en ander worden verwacht van de Ethiopiër Gadisa Birhanu (afgelopen zondag nog 6e in de Zevenheuvelenloop) en de Kenianen Nobert Kigen, Geoffrey Koech en Stephen Kiplagat. Laatstgenoemde traint sinds enkele maanden in de groep van Dennis Kimetto, de huidige wereldrecordhouder bij de mannen op de marathon én de belangrijkste mannelijke deelnemer aan de 19e editie van de Montferland Run op zondag 7 december! Voor meer informatie: www.montferlandrun.nl

Geen opmerkingen: