dinsdag 21 juli 2015

Verslag van de Walfortloop in Aalten - deel 1

Edwin Wissema
Edwin Wissema pareert aanval Koen Vossers in Fiat Winkelhorst Walfortloop Aalten

Door Benno Stevering

AALTEN – Edwin Wissema van de Liemers, woonachtig in Didam, controleerde de Walfortloop nagenoeg volledig. Hij voelde zich sterk en trok de zege naar zich toe in de slotfase na een flinke tweestrijd met opponent Koen Vossers van Hanzesport uit het Gelderse Hengelo. Dertiger Wissema won de zes kilometer in een mooie tijd van 19.20 minuten maar moest tot op het randje gaan. De buitengewoon sterke triatleet Vossers eindigde daar een negental seconden achter. Edwin over zijn zege: ‘’Het was vandaag alles uit de kast voor mij! Ik heb de afgelopen weken wat scherpe wedstrijden gelopen, terwijl ik in april nog kampte met vocht in mijn knie. Ik wist dat ik het zwaar kreeg toen ik Koen aan de start zag verschijnen. Ik weet dat hij normaliter rapper is dan ik ben. Toch was ik blij dat hij er was. Dan gaat het meestal lekker snel.  Op de tien kilometer is hij met zijn besttijd namelijk nog dertig tellen sneller. In de Montferlandrun hebben we voor het laatst samen tegen elkaar gelopen. We openden rap in 3.05 minuten na 1 kilometer. Het was hard werken hier in de warmte van de Walfortloop tegen Koen. Mijn benen voelden echt niet super aan. Ook onder de achtervolgers zaten snelle lopers. Na twee kilometer dacht ik even dat hij er overheen zou gaan. Maar ik wist zijn aanval te pareren. Uiteindelijk ontstond er in de slotfase een gaatje op Koen, waarna ik kon profiteren om meer afstand te nemen! Maar die fase was duidelijk het moeilijkst!’’ Wissema verbeterde onlangs zijn pr op de drie kilometer in Utrecht en evenaarde afgelopen vrijdagavond zijn vijf kilometer besttijd bij een trackmeeting in Wageningen. Hiermee liet de atleet van de Liemers duidelijk zien weer een stijgende lijn te vertonen. 

De 26-jarige Koen uit Hengelo gaf aan: ‘’Ik miste duidelijk de tempohardheid om mee te gaan aan kop. Een paar jaar geleden liep ik 14.59 minuten op de vijf kilometer als persoonlijk record. Dat heb ik al een tijd niet meer gelopen. Ik kon het tempo van Edwin dan uiteindelijk ook niet meer volgen. Toch mag ik tevreden zijn. Ik heb een klusperiode in huis achter de rug en heb nu drie weken vakantie. In augustus wachten me nog vijf triatlons in de eredivisie. Vorig jaar werden we eerste en promoveerden we als team. Nu staan we elfde, maar er komen nog veel wedstrijden.’’ Remi Rondeel van Argo uit Zelhem die na een kilometer moest lossen van de koplopers werd derde in 20.14 minuten. Rondeel gaf aan dat hij niet verzwakte, maar mooi constant kon lopen samen met Bjorn Demkes van de organiserende vereniging AVA’70 uit Lievelde. Rondeel opperde tevens dat hij deze eindtijd niet had verwacht. Voor zijn gevoel ging het immers niet zo hard, maar toch lag het tempo aan kop hoog. Demkes liep een redelijk tempo, maar ontbrak het aan motivatie naar zijn zeggen en zakte nog verder terug na vier kilometer naar een zesde plek in 20.58 minuten. 

De omstandigheden waren zwaar voor de lopers aan de Walfortloop dinsdagavond in Aalten. Bij de vrouwen sleurde Lisa te Molder gedurende een kilometer aan kop, waarna Eline de Jong uit Didam van de Liemers de koppositie overnam en uiteindelijk won in 23.01 minuten. Ze zette hiermee Te Molder op 17 tellen achterstand. De reactie van de Jong: ‘’Gezien de warmte was er geen tijd om te herstellen. Het was vrij benauwd, met name in het Walfortbos. Onbevangen gingen we vrij rap van start. Twee jaar geleden won Lisa nog van mij. Nu liggen de kaarten anders. En als je op kop loopt, wil je ook graag winnen! Het was een goede test voor mijn vakantie straks in Zweden hoe ik er voorsta. Natuurlijk zal ik daar gaan trainen, maar het zal wellicht ontspannen zijn!’’ Lisa verbeterde onlangs nog haar pr op de 800 meter naar 2.26 minuten. De derde plek ging naar Wendy Sasse uit Harreveld in 24.20 minuten. 

In totaal kreeg AVA’70 270 deelnemers aan de start. De sfeer was opperbest! De organisatie met haar nieuwe sponsor Fiat Winkelhorst kreeg volop complimenten van de deelnemers over het keurige verloop van de wedstrijd. Een compliment ook voor de uitslagenverwerking van het evenement. Er werd goed samengewerkt, waarna de prijsuitreiking vlot kon plaatsvinden. Lof hiervoor.

Geen opmerkingen: