donderdag 31 december 2015

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 114

2015 in vogelvlucht
Ik ben dol op lijstjes, statistieken en overzichten. Aan het einde van het jaar lik ik mijn vingers af bij de Top 2000, kijk ik met veel genoegen naar alle NOS jaaroverzichten en houd ik me natuurlijk met veel toewijding bezig met de Ava’70 sportverkiezingen. In mijn laatste bijdrage voor deze site van 2015, kijk ik terug en behandel ik kort mijn tien sportieve hoogtepunten!

10 – De uitdaging
André Balke is in zijn eentje verantwoordelijk voor ‘de uitdaging’. Dit is een reeks baanwedstrijden die in de zomer wordt gehouden. Het ongedwongen sfeertje en de gezelligheid maken deze wedstrijden uniek. Geen klassementen, geen prijzen, gewoon een paar liefhebbers die het leuk vinden om op zondag een wedstrijdje te lopen. Na afloop staan de broodjes hamburger en flessen alcoholvrijbier op tafel en wordt er gezellig nagepraat. Ik raad iedereen aan om volgend jaar ‘de uitdaging’ aan te gaan.

9 – De seniorencompetitie
Hij is inmiddels niet meer weg te denken uit mijn wedstrijdkalender: de seniorencompetitie. Voor het derde opeenvolgende jaar doet er een herenteam mee in de 3e divisie. Het is de laagste afdeling van de Nederlandse seniorencompetitie, maar het is zeker geen ‘café-divisie’. Het niveau ligt hoog en het is voor ons een hele prestatie om een plekje te veroveren in de middenmoot, wat ons dit jaar weer is gelukt. Net als vorig jaar deed er ook een damesteam van Ava mee aan deze competitie. Gezelligheid staat voorop, maar het fanatisme is er niet minder om. Komend baanseizoen is Ava’70 wederom vertegenwoordigd.

8 – De Pfinksterlauf in Bocholt
Als ik iets organiseer voor Ava’70, doe ik dat graag samen met mijn maatje Luuk te Brake. Eind mei nemen wij, samen met Björn Weier, de organisatie op ons voor de jaarlijkse Pinksterloop. Een trainingsloopje die ooit in het leven is geroepen door Geert Wevers. De inschrijvingen stromen binnen en uiteindelijk doen er meer dan 70 hardlopers uit Duitsland en Nederland mee. Björn heeft de route uitgezet en Luuk en ik verzorgen de catering. Het is een groot succes met veel tevreden lopers en een recordaantal deelnemers.

7 – De rentree van Mark te Brake
Als één atleet van Ava’70 verdomd veel respect verdient, dan is het wel Mark te Brake. Zijn doorzettingsvermogen en topsportmentaliteit zijn bewonderenswaardig. Ik behoor tot zijn grootste fans en ik geniet daarom ook met volle teugen wanneer Mark, tijdens de 3e Boekeldercross zijn rentree maakt. Na een jaar vol met blessureleed heeft hij zich weer teruggeknokt. Hij duikt op het lastige crossparcours onder de 34 minuten en hij is helemaal back in business.

6 – Run-Bike-Run
Het is zaterdag 11 oktober, een frisse maar zonnige zaterdag in oktober. Luuk te Brake en ik staan voor de zesde en laatste keer aan het roer van een traditionele herfstklassieker: de Run-Bike-Run. De invoering van de wedstrijd voor duo’s en trio’s, de mini-triatlon en de spetterende en beruchte afterparty is de erfenis die wij achterlaten voor de nieuwe organisatie.

5 – Rotterdam 2015
Het is algemeen gegeven dat Björn en Katja Demkes in 2016 meedoen aan de Rotterdam Marathon. Maar ook dit jaar stond Björn al aan de start, evenals Björn Weier en Gijs Oosterholt. Samen met negen fanatieke supporters stapte ik op zondagochtend (07:00 uur) in de trein naar Rotterdam. Lee Towers ‘You’ll never walk alone’ schalde al door de havenstad als wij de trein uitstapten. Wat een geweldige dag, met als hoogtepunt: de 2.47 uur van Björn Demkes, wat een wereldtijd. In april 2016 staan wij wederom aan de kant om de geelblauwen richting de finish te schreeuwen.

4 – De Venloop
Mijn debuut op een halve marathon maak ik in de Venloop. Met een bus vol clubgenoten reizen we af naar de Limburgse stad. De sfeer is voortreffelijk en de snickers, marsen en gevulde koeken smaken fantastisch. Geen ideale voorbereiding maar ach.. Ik loop een, voor mijn doen, fantastische wedstrijd. De klok stopt na 1.25.45 uur, wat voor mij als een grote verrassing komt. Ik hoop ooit zo’n spetterend debuut te maken op de hele marathon.

3 – Trainingskampen Oberwesel & Binz
Het jaarlijkse trainingskamp staat hoog op mijn favorietenlijstje. Een week lang ‘topatleetje’ spelen in een oogstrelend mooie omgeving. Zes dagen lang wordt er keihard getraind om de basis te leggen voor een mooi zomerseizoen. Oberwesel is een sprookjesachtige plek in de Mittelrhein. Onlangs is er tiental atleten naar het Duitse Binz geweest om het trainingskamp van 2016 te testen, een erg geslaagd weekend. Het trainingskamp van 2016 wordt, net als de voorgaande jaren, ontzettend gaaf.

2 – Het sprookje van Victors Fruit
Met een stel vrienden meedoen aan een hardloopwedstrijd is sowieso al geweldig, maar als je met deze makkers ook nog eens de Kramp Run wint, is het grandioos. Sponsor en teamlid Victor heeft zijn bosbessenkwekerij voor altijd en eeuwig op de kaart gezet. De superformatie bestaande uit Tim, Tim, Luuk, Kylian, Sam, Victor en ondergetekende, verpulverde de concurrentie en het parcoursrecord. Het kan zomaar zijn dat we in 2016 terugkomen om onze titel te verdedigen.

1 – Track & Field Cross
Hoe kan het ook anders: de Track & Field Cross staat bij mij op de eerste plaats. Alles hebben we uit de kast gehaald om dit evenement te laten slagen. Zonder financiële middelen, maar met onmetelijk veel enthousiasme, is er een evenement uit de grond gestampt waar ik heel trots op ben. Een toevoeging de wedstrijdkalender van Ava’70. De voorbereiding op de wedstrijd was minstens zo leuk als de wedstrijd zelf en we zijn inmiddels druk bezig om op 12 maart 2016 opnieuw groots uit te pakken.

Een goede jaarwisseling en we zien elkaar in 2016! 

Geen opmerkingen: