woensdag 16 december 2015

Keutenberg (Zuid Limburg)

De watermolen van Otten
De start van mijn training is bij de Gertrudiskerk, dat midden op een berg in het plaatsje Wijlre ligt. Na ongeveer een kilometer in noordwestelijke richting gelopen te hebben, sla ik linksaf een smal asfaltpad (Keizer Willempad) in en steek met een bruggetje de Geul over. Even later ga ik via een stegelke (draaihekje) het weiland in en het duurt nog geen minuut of ik heb de voeten al kletsnat. Ik blijf een tijdje de meanderende Geul volgen. De 58 kilometer lange Geul, het snelst stromend riviertje van Nederland, ontspringt in het Belgische gehucht Lichtenbusch en mondt uit in de Maas nabij Bunde. 

In de buurtschap Engwegen sta ik ineens aan de voet van de Keutenberg, een asfaltweg van 22% en bekend van de wielerklassieker de Amstel Gold Race. Via een veldweg en een smal pad tussen de weilanden door kom ik op het Plateau van Margraten. Voor me duikt een rijksmonumentale uit mergelblokken gebouwde 'Berghoeve' op, een typische Limburgse carreboerderij. 

In het gelijknamige gehucht heb ik een schitterend uitzicht over het Geuldal met onder andere de kerk van Wijlre, mijn vertrekpunt van een half uurtje terug. Een prachtig dalende veldweg brengt me in de buurtschap Stokhem, al is het soms erg uitkijken op de spekgladde stukken, vanwege de overvloedige regenval van de laatste weken. Ook nu miezert het de hele weg maar het is gelukkig niet koud. 

Door de weilanden loop ik in de richting van de achterkant van de oudste brouwerij van Nederland, de Brand bierbrouwerij uit het jaar 1340. Een sluisbruggetje brengt me op een pad langs de molentak van de Geul. Als ik de watermolen van 'Otten' voorbij ben, kom ik weer in de bewoonde wereld. Ik zie er niet uit en het tochtje van 8,5 kilometer heeft op sommige momenten verdacht veel weg van een trail, waarbij ook nog rond de 100 hoogtemeters werden overwonnen!

Klik op de link voor de foto's

fotoalbum
Na een paar kilometer zie ik er al niet meer uit!
De Geul, het snelst stromend riviertje van Nederland
De rijksmonumentale uit mergelblokken gebouwde 'Berghoeve'

Geen opmerkingen: