maandag 28 december 2015

Verslag van de 8e Late Kerst en te vroege Nieuwjaarsloop

Huize Hillen in het fraaie IJzerlo
Bepaald niet geteisterd door barre weersomstandigheden, vond op maandag 28 december jl. de inmiddels traditionele run plaats, die geklemd zit tussen twee feestelijke momenten aan het einde van het jaar. Waar Koning Winter op dit moment feitelijk hoort te regeren is dit jaar alles anders. Het kwik in de thermometer borrelde bijkans en de mutsen, sjaals en handschoenen hadden dus noodgedwongen maar plaats gemaakt voor korte boksen en T-shirts. Het peloton van 33 atleten en atletes vormde een fijne club regionaal talent en had zich rond de klok van tienen verzamelt bij huize Hillen in het fraaie IJzerlo. Het gemêleerde gezelschap had er duidelijk zin in en het gepeupel zorgde voor de nodige decibellen in het normaliter zo rustieke onderkomen aan de Klokkemakersweg. Tijdens de allerlaatste voorbereidingen werd er nog snel een likje zonnebrandcrème op de neus gestreken, alvorens het tijd was voor de teamfoto. De paparazzi kreeg enkele momenten de tijd om het nodige werk te doen, waarna de openingsspeech volgde. Het was duidelijk dat de organisatie niets aan het toeval over wilde laten, want de directie werd maar liefst gevormd door 4 kopstukken. Walter Vaags was benoemd tot directeur Logistiek, terwijl Gerdy Hoornenborg als Controller fungeerde. Linda Scholten kreeg het zeggenschap over de Catering toegewezen, terwijl gastvrouw Evelien Hillen de rol van Chef d`Organisation. Wat kon er op deze prachtige maandagmorgen nog mis gaan?

Het gezelschap kreeg de keus van een tweetal routes voorgeschoteld, namelijk de 10-11 kilometer of de 14, al naar gelang de vorm en lichamelijke gesteldheid het toeliet. Je hoefde vooraf geen keus te maken, want dit kon onderweg, dus de hele club ging gelijktijdig van start. Via de IJzerlose dreven, bestaande uit brede, smalle en nog smallere zandpaden ging het langzaam maar zeker richting Heurns grondgebied. De eerste jacks, shirts en handschoenen verdwenen alras bij de achterfietster in de tas. Toen een loper zich bedacht dat de hoge temperatuur het best wel toeliet om met een ontbloot bovenlijf te gaan draven, werd hij onmiddellijk door het achterste gedeelte van de groep gecorrigeerd. De eliteclub atleten had tuurlijk wel een naam hoog te houden en kon zich veel, echter niet alles permitteren. Het tempo aan kop was intussen heel behoorlijk en net op het moment dat er een kleine scheuring in de groep leek te ontstaan, greep nestor Theo Stronks in. De ervaren rot nestelde zich in de voorste linie en hield de groep nauwlettend in de gaten en drukte gelijktijdig het gemiddelde iets. Van een ander zou een dergelijke vertragingsactie never nooit gepikt worden, maar de hoofdtrainer kan zich dit zeker permitteren. Na 9,76 kilometer vond de splitsing plaats en namen de verschillende lopers en loopsters afscheid van elkaar. Het was uiteindelijk maar voor even, want de korte route bleek door allerlei manoeuvres toch 2 kilometer langer te zijn, dan vooraf aangegeven. In de slotkilometer richting de stal, werd er nog efkes flink gas gegeven, waarna de finish werd bereikt bij Hillens` home. 

Daarmee was echter het avontuur nog zeker niet voorbij. De sportievelingen ontdeden zich van de bezwete shirts, plaatsten de Asics, Nikes, Brooks en andere gympen bij de achterdeur, waarna binnen een lopend buffet volgde. Appeltaart, koffie, soep, broodjes, sappen en chocomelk, noem het en het was er. Het calorie-stapelen kon beginnen en pa en ma Hillen zagen dat het goed was. Alle stoelen, banken, ja zelfs de poef, die eigenlijk het domein van de teckel des huizes is, stond ter beschikking en het werd in een mum van tijd meer dan gezellig. Het afscheid nemen na al dit heerlijks deed dan ook bijna pijn, maar moest er uiteindelijk toch van komen. De vierkoppige directie werd uitvoerig gecomplimenteerd met de voortreffelijke organisatie van de Late Kerst en Te Vroege Nieuwjaarsloop, editie 2015.  Eigenlijk was het ontbreken van een staande ovatie het enige smetje op dit sfeervolle gebeuren. Waarschijnlijk waren de atleten en atletes letterlijk en figuurlijk te vol van dit bijzonder geslaagde evenement……….   

Frank Roos
Controller Gerdy Hoornenborg spreekt de groep voor aanvang van de training toe

Geen opmerkingen: