dinsdag 15 december 2015

Maastricht: Jeker, Hoge Fronten en Sint Servaasbasiliek

Sint Servaas brug
Vanuit ons van der Valk hotel in Maastricht is het ruim twee kilometer lopen tot dat we bij de stad zijn en een smalle boogbrug (Hoge Brug) brengt ons de brede Maas over. Via de Onze Lieve Vrouwewal gaan we de Helpoort door, een voormalige stadspoort en onderdeel van de eerste stadsmuur van Maastricht. De poort dateert uit het tweede kwart van de 13e eeuw en is daarmee de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland. We volgen bijna een kilometer de middeleeuwse stadsmuur door het Stadspark, dat loopt langs de Jeker (beek). 

Als we het Aldenhof- en Waldeckpark hebben doorkruist, komen we even later in een prachtig en verrassend stukje natuur, genaamd dLinie van Du Moulin. Het is sinds 1966 een rijksmonument en wordt vaak ook aangeduid met de niet geheel correcte naam Hoge Fronten. Het is een circa 15 hectare groot gebied in de wijk Frontenkwartier, waar een achttal 18e-eeuwse buitenwerken van de vesting Maastricht bewaard zijn gebleven. Over de hoge wal hebben we er een prachtig gezicht op.

Door de stad gaan we in de richting van het Keizer Karelplein waar de deuren van de Sint Servaasbasiliek uitnodigend voor ons open staan. Na een korte bezichtiging is het op het Vrijthof tijd voor een lekkere kop cappuccino en hier lijkt het wel of half Nederland een vrije dag heeft. De terrassen zit met dit mooie weer overvol en de Bourgondische levenswijze van de Limburgers komt hier goed naar voren. Op het plein schaatsen veel kinderen hun rondjes en de kerstkraampjes doen goede zaken. 

Het is inmiddels donker geworden en na een hapje eten, steken we de Maas, via de Sint Servaas brug, voor de tweede keer vandaag over om terug te gaan naar ons hotel. Het was een verrassende wandeling waarvan een gedeelte grenzend aan het historische centrum van Maastricht lag. Je loopt eigenlijk in de stad maar hebt het gevoel om toch buitenaf te zijn.

Klik op de link voor de foto's

fotoalbum
de Helpoort
Hoge Fronten
Sint Servaas basiliek

Geen opmerkingen: