dinsdag 1 december 2015

Tweevoudig olympisch kampioene Meseret Defar start zondag in Montferland Run

Meseret Defar (foto Orange Pictures)
Het is de organisatie van de jubilerende Pfixx Solar Montferland Run op het allerlaatste moment gelukt om Meseret Defar – een supersnelle vrouw met een geweldige palmarès – aan de start te krijgen voor de wedstrijd die komende zondag om 12.00 uur wordt gehouden in ’s-Heerenberg. De Ethiopische Meseret Defar is met vijf wereldrecords, zes wereldtitels, één bronzen en twee gouden olympische medailles een fenomeen uit de baanatletiek. Bij de mannen is de deelname van de Nederlandse marathontoppers Michel Butter en Koen Raymaekers zeer interessant met het oog op de Olympische Spelen van 2016. Zij gaan de strijd aan met de superlopers Geoffrey Mutai, Leonard Komon en Abraham Cheroben.

Meseret Defar wordt vaak in één adem genoemd met Tirunesh Dibaba. De twee Ethiopische atletes vochten op de 3000 en 5000 meter heroïsche duels uit, waarbij Defar het vaakst won en bovendien twee maal olympisch goud veroverde. (Haar landgenote Dibaba pakte op de 10.000 meter bij de Olympische Spelen twee maal goud). Defar excelleerde tot 2014 op de 5000 meter. Zij heeft na de geboorte van haar kind voorlopig het accent verlegd naar de langere loopafstanden.

De Ethiopische Meseret Defar past perfect in een illuster rijtje van ‘supervrouwen’ die in de Montferland Run van start zijn gegaan: wereldrecordhoudster Paula Radcliffe eiste vorig jaar terecht alle aandacht op, in 2011 was Edna Kiplagat als wereldkampioene op de marathon van de partij, olympisch marathonkampioene Constantina Dita liep in 2009 in ’s-Heerenberg en drievoudig wereldkampioene Lornah Kiplagat sierde het deelnemersveld in 2008.

De Pfixx Solar Montferland Run is om verschillende redenen een wedstrijd om serieus naar uit te kijken. Michel Butter – de snelste Nederlandse marathonloper sinds 2008 – start op de Slotlaan in ’s-Heerenberg in een absoluut topveld. Dat geldt ook voor Koen Raymaekers en Dennis Licht (afgelopen zomer nog actief op het WK Atletiek in Beijing). Zij nemen het op tegen enkele supersnelle Kenianen, onder wie: Geoffrey Mutai (winnaar van zeven grote stads-marathons), Leonard Komon (wereldrecordhouder op de 15 kilometer) én Abraham Cheroben (de snelste dit jaar in de wereld op de 15 kilometer). 

De 20e editie telt niet alleen gevestigde namen. Er is ook bewust gekozen voor het contracteren van talenten. Zo lopen de Kenianen Geoffrey Yegon en Nicholas Korir op zondag 6 december voor het eerst een wegwedstrijd buiten Europa. Beiden hebben in Kenia op hoogte relatief zeer snelle tijden genoteerd en mede daarom is te verwachten dat zij op zeeniveau nog flink sneller kunnen lopen. Yegon is een trainingsmaatje van Geoffrey Mutai, die nog altijd parcoursrecordhouder van de Pfixx Solar Monterland Run is met 42.25 minuten over 15 kilometer. (persbericht)

Geen opmerkingen: