vrijdag 4 december 2015

Montferland Run al 20 jaar loopfeestje voor top- en breedtesport

Carlo en Silvia Jansen, onderaan Peeskesbult, waar zondag weer veel publiek wordt verwacht. De toppers komen hier rond 12.15 uur door. “Er is gratis koffie voor de toeschouwers en een dweilorkest zorgt voor de muziek.”
Eigenlijk had hij vorig jaar kunnen stoppen. Met Paula Radcliffe haalde Carlo Jansen na Haile Gebrselassie in 2007 het grootste hardloopfenomeen van de wereld naar Montferland en waren eigenlijk al zijn wensen vervuld. Maar hij ging door en staat zondag voor de twintigste editie van de Montferland Run. “We kijken van jaar tot jaar of we er mee verder gaan”, zegt Jansen, terwijl hij samen met zijn vrouw Silvia de laatste inschrijvingen verwerkt. “Zolang we het nog leuk vinden, gaan we door. Maar als het tegen begint te staan, moet je stoppen. We doen het namelijk allemaal vrijwillig. Het is onze hobby, dus moet het een loopfeestje blijven.”

De twee organiseerden in 1996 hun eerste run en waren al meteen ambitieus. Bij de eerste wedstrijd verrichte Gerard Nijboer, op dat moment Nederlands recordhouder op de marathon, het startschot en daarmee zette de Montferland Run zichzelf direct op de kaart. “Het tweede jaar kwamen al de eerste Afrikaanse lopers naar ’s-Heerenberg”, weet Silvia nog. “Daarna zijn we stapje voor stapje doorgegroeid.” Vooral de verhuizing van het voormalige lts-gebouw aan de Zeddamseweg naar de binnenstad van ’s-Heerenberg bleek een gouden greep. “De sfeer werd anders. Het werd gezelliger en met het kasteel hadden we natuurlijk een prachtig decor voor het evenement”, zegt Carlo. “Toen Kenenisa Bekele in 2000 ook nog een wereldrecord bij de junioren liep, kon de hardloopwereld niet meer om ons heen.”

In 2005 werd de Montferland Run ook door de NOS ontdekt. De nieuws- en sportzender maakte sindsdien bijna elk jaar een reportage van het hardloopevenement. “Behalve in 2009”, vertelt Carlo. “Of ze er dit jaar ook weer zijn, horen we pas een paar dagen van tevoren. Het is namelijk niet vanzelfsprekend. Je moet een atleet hebben met een verhaal, het liefst uit Nederland. Daarom zijn we ook zo blij met de komst van Michel Butter. Hij moet zich op de vijftien kilometer nog kwalificeren voor de Olympische Spelen in 2016 en gebruikt onder andere de Pfixx Solar Montferland om die kwalificatie af te dwingen.” Maar hij is zondag niet de enige topper aan de start van de twintigste Montferland Run. Zoals inmiddels gebruikelijk heeft de organisatie weer een aantal Afrikaanse toppers gecontracteerd. Zo komen Geoffrey Mutai,winnaar van zeven grote stadsmarathons, tweevoudig wereldrecordhouder Leonard Komon en Abraham Cheroben, dit jaar de snelste van de wereld op de 15 en 25 kilometer.

 “De Afrikanen komen altijd graag naar Montferland”, weet Carlo. “Niet alleen omdat de wedstrijd in een gunstige periode van het jaar plaatsvindt, maar ook vanwege de sfeer. Die is altijd ontspannen, ondanks dat we aan steeds meer regels moeten voldoen. Vaak halen we de lopers zelf op het vliegveld op en geven we ze een rondleiding door de stad. Na afloop krijgen de toppers altijd een winterkostmaaltijd met de sponsors en genodigden bij De Peer.” In 2008 bakte Silvia zelfs een cheesecake voor Lorne Kiplagat. “Ze was al zo vaak in Nederland geweest en had nog nooit cheesecake gehad”, vertelt Silvia. “Toen zei ik ‘als je zondag wint, sta ik aan de finish met cheesecake’. En zo gebeurde het ook, Lorne won en nam meteen een hap van mijn zelfgebakken cheesecake.”

De Pfixx Solar Montferland Run is er echter niet alleen voor de toppers, maar ook voor de breedtesport. Beiden kunnen niet zonder elkaar en zijn daarom tijdens het evenement even belangrijk. “Er hebben zich dit jaar 4700 lopers ingeschreven”, weet Carlo. “Het merendeel komt gewoon uit de regio. Daarvan lopen er zo’n 1250 de 7,5 kilometer, drieduizend de 15 kilometer en de rest is jeugd. De toppers krijgen alle aandacht, maar promoten daarmee ook de loopsport en Montferland.” De wedstrijd start zondag 6 december om 10.30 uur met 7,5 kilometer Kab Midi Run. De toplopers beginnen om 12 uur samen met de andere deelnemers aan de 15 kilometer wedstrijd. Zij worden om 12.15 uur direct gevolgd door de jeugd. De jeugdloop heeft een lengte van duizend meter. Start en finish van alle afstanden zijn in het centrum van ’s-Heerenberg. Kijk voor meer informatie over de Pfixx Solar Montferland Run op www.montferlandrun.nl.
De familie Jansen met hardloopfenomeen Paula Radcliffe in Kasteel Huis Bergh

Geen opmerkingen: