woensdag 27 januari 2016

Route 21: Haart, Ringkamp en Loohuisbos

In de afgelopen jaren heb ik veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen en een aantal hiervan wil ik graag met jullie delen. Ik probeer de komende tijd iedere maand een route hieraan toe te voegen, uiteraard ook geschikt om te wandelen. Opmerkingen of aanvullingen hoor ik graag.

Vandaag de 21e route uit deze serie: Haart, Ringkamp en Loohuisbos. De start van deze tocht is bij het Karpermeer, een sfeervol eetcafe met een terras dat een prachtig uitzicht geeft over het Karpermeer. Het is één van de mooiste plekjes in Aalten en is schitterend gelegen in het Achterhoekse coulissenlandschap.

Route 21: Een route door de buurtschap de Haart en door de Ringkamp en het Loohuisbos
Afstand: 7.6 kilometer
Start: Café Karpermeer Haartseweg 2a - 7121 LB Aalten
Bewegwijzerd: Nee
Afkortingen: LA Linksaf, RA rechtsaf, RD rechtdoor
Foto's van de route: fotoalbum
GPX bestand van de route
Laatst aangepast: 26 januari 2016
Klik hier voor alle wandel- en hardlooproute's in de omgeving van Aalten

01.Loop vanaf de parkeerplaats in de richting van de verharde weg (Haartsestraat)
02.Steek deze over en loop de Eskesweg in
03.Ga na ongeveer 200 meter voor het wit/rode schrikhek RA de Spoordijk in
04.Loop dit zandpad helemaal uit, Tolkampweg links negeren
05.Ga aan het eind RA de Stationsweg richting 3 en 5 in
06.Ga de onbewaakte spoorwegovergang over, PAS OP
07.Sla bij huisnummer 4 LA het fietspad in
08.Aan het eind van dit zandpad LA (Haartseweg)
09.Eerste weg RA (Bosweg)
10.Eerste weg RA (Veenhuisweg), gaat over in zandpad en even later weer verharde weg
11.Op viersprong RA (Huiskermatedijk)
12.Eerste zandpad LA, loop deze uit
*Het bos aan de rechterkant is de Ringkampsbulten en ligt in de buurtschap de Haart. Een klein, voor het merendeel uit laag hout bestaand bos in een enigszins heuvelachtig terrein. De Ringkampsbulten is met 41 meter boven NAP het hoogste punt van Aalten. De omgeving (onder andere de Spiekerdijk) kenmerkt zich door opvallende en zeer grote hoogteverschillen. De steilranden en glooiingen in het terrein zorgen voor zeer aantrekkelijke zichtlocaties.
13.Op asfaltweg RA (Kriegerdijk)
14.Eerste verharde weg (net na het oude zondagschooltje) RA, in de richting van de huisnummers 11, 13 en 13a
*Het gebouwtje is 73 jaar in gebruik geweest als zondagsschool. Nu is het één-klaslokaal-tellende monument omgetoverd in een sfeervolle vakantiewoning voor twee personen. In 1924 werd dit mini schooltje gebouwd op initiatief van een aantal ouders. Door de jaren heen kwamen hier verschillende groepen jongens en meisjes bijeen om over de Bijbel te leren en over christelijke liederen te zingen. Maar het zondagsschooltje bood ook ruimte om maatschappelijke onderwerpen te bespreken en thema's die de jongeren bezig hielden. De laatste decennia liep de belangstelling hiervoor terug, waardoor in 1997 een einde kwam aan dit gebruik. Sinds 2009 is het te huur als vakantiewoning, voorzien van alle comfort en omringd door een mooie, rustige natuur.15.Eerste zandpad, fietspad net voor het huis, LA 
16.Aan het einde van dit pad LA (Loohuisweg)
17.Bij fietsroute bordje 47 RA, het Loohuisbos in (pad achter de slagboom)
*Het Loohuisbos is een bos ten oosten van Aalten ingeklemd tussen de Loohuisweg en Haartseweg. Het is tevens (naast negentien andere gebieden) onderdeel van het in 2005 door de Nederlandse overheid uitgeroepen Nationaal Landschap Winterswijk, een gebied van totaal bijna 22.000 hectare groot. Aan het begin van de 20e eeuw had Aaltens Belang het beheer van dit bos onder haar hoede genomen. Dit gebied is onderdeel van een oud hoevenlandschap. Het bestaat uit gras- en bouwland omringd door houtwallen en oud bos. De grove dennen in het bos zijn veelal ouder dan honderd jaar. Er komen dan ook veel vogelsoorten voor die bij oude bomen horen: boomklever, grote bonte- en groene specht. Aan ree en kleine zoogdieren biedt Loohuis voedsel en dekking in een verder open, agrarisch landschap. De Rosse vleermuis foerageert in het gebied. Een van de twee bosplassen is door verdroging dichtgegroeid met berk en eenjarig wollegras. Het andere ven bevat nog water. Hier leeft de groene kikker. Verder komen in het bos veel rode mieren voor. Her en der bevinden zich grote mierenhopen.
18.Volg fietsroute 47 tot de asfaltweg en sla LA (Haartseweg)
19.Ga spoorwegovergang over en sla direct LA het zandpad in
20.Eerste pad RA en je komt na 100 meter weer bij de parkeerplaats

Geen opmerkingen: