zondag 10 januari 2016

Biotex en kruidenbitter in badkuip 27e survivalrun Beltrum

Badmeester Jan Bouwmeesters strooit Biotex in de hot tub van survivalatleten in Beltrum (foto Jan Houwers)
Winnaar Dinant Huurneman van de survivalrun in Beltrum kent geen twijfels aan het begin van deze zondagmiddag. „Dit is het beste en lekkerste onderdeel van de wedstrijd”, onthult de inwoner van de Winterswijkse dorp Meddo, terwijl hij zich onderdompelt in het water van een van de hottubs achter sporthal de Sonders.

Hij heeft wel een advies voor badmeester Jan Bouwmeesters: „Het water mag wel een beetje warmer. Het is nog net niet ijskoud.” De aangesprokene sprenkelt meteen een straal over het hoofd van de snelste survivalatleet.

Danny Hagebook uit Rutten, in de Noordoostpolder, die achter zijn badvrienden Huurneman en Stijn Elferink uit Lichtenvoorde als derde eindigde in de wedstrijd, is nog wat brutaler. „Jan, ik weet me te herinneren dat we in de vorige jaren altijd iets hartverwarmends van je kregen”, zegt hij. „Kan dat pikketanussie er nu niet meer vanaf?” Bouwmeesters schudt zijn hoofd bij zoveel bravoure en sjokt weg. Even later keert hij terug met een kruik kruidenbitter en drie glaasjes: „Nou, vooruit dan maar, jongens. Maar niet verder vertellen, hè. Want anders wil iedereen het.”

Liefst 34.000 liter warm water stroomt na de run in de tobbes bij de sporthal aan de Beltrumse Avesterweg. Bij het Groenlose vleesbedrijf Vion Food wordt dat op temperatuur gebracht. Een dubbele tankwagen van transportbedrijf Baks uit Borculo haalt daar het water met een temperatuur van 60 graden Celsius op, zodat de survivalatleten kunnen rekenen op een warm bad. De hottubs zijn deels drinkbakken voor koeien en het water wordt er met brandweerslangen ingepompt.

„Ik weet niet anders dan dat ik dit klusje doe bij de survivalrun”, verheldert Bouwmeesters, die nog drie assistenten in zijn badtent heeft. „Van de wedstrijd zien we helemaal niets, maar dat hebben we erg graag voor over. Ook de prijsuitreiking missen we, want we zijn nog tot zes uur vanavond druk met het opruimen hier.”

Het geheime recept van de Beltrumse badmeester wordt gevormd door pakken Biotex, waarvan hij de inhoud met regelmaat in de tobbes strooit. „Dat gebruiken we al vanaf het begin. Stef Beunk, destijds een van de deelnemers, vertelde me dat hij na de run thuis een bad nam met Biotex erin. Want je moet weten dat de jongens en meiden op de hindernissen allemaal kleine wondjes oplopen. De Biotex werkt ontsmettend. Dat wisten ze vroeger in de ziekenhuizen ook al, daarom gooiden ze dat daar in bad. De enzymen in de Biotex vreten als het ware de wondjes van de atleten schoon”, legt Bouwmeester uit. 

Hij weet dat zijn werkzaamheden door de deelnemers zeer gewaardeerd worden. „Het zegt toch heel veel dat ze allemaal in de hot tubs willen. Het duurt nog even, maar straks is het hier een komen en gaan van atleten.” (bron).

1 opmerking:

Leonoor zei

Zo wat een luxe, als ze elk event toch eens af zouden sluiten met zulke baden. Goed geregeld organisatie!