zondag 24 januari 2016

Verslag van de 1e Winterbosloop in Beek - deel 2

Stefan Ritte (32), Jorik Huizinga (40), Mathias Welz (31) en Fred Keurntjes (38)
Duitse hegemonie in eerste editie bosloop Beek

Door Benno Stevering

BEEK – De Duitse atleet Mathias Welz, lid van AVA’70, woonachtig in Bocholt kwam zondagochtend gelijktijdig met Stefan Ritte uit Bocholt over de eindstreep in de eerste editie van de Beekse bosloopcompetitie. De tien kilometer bestond uit vier ronden van 2,5 kilometer. De Duitse lopers lieten de klokken stil staan op 37.06 minuten, respectievelijk 37.07 minuten. De 35-jarige Duitser Welz was blij met de hoogste eer die Ritte hem gunde.  ‘’Het was een mooie strijd van start tot finish waarin we het tempo bepaalden. Ik ben een minuut sneller geëindigd dan ik feitelijk wilde. Mijn 23-jarige plaatsgenoot Stefan Ritte is normaal sneller dan ik, maar bereidt zich voor op de 1500 meter indoor in Leverkusen. Jorik Huizinga die in de eerste ronde goed kon volgen, kende ik nog van mijn deelname aan de halve marathon van Doetinchem.’’ Vorig jaar werd Welz nog vierde in Beek. Sinds kort traint hij bij Theo Stronks van AVA’70 in Aalten, voor hem ideaal op een half uurtje van Bocholt. Met de nodige intervaltraining weet hij zich nog steeds te verbeteren. Momenteel is hij in training voor de marathon van Dusseldorf die hij in 2.50 uur wil afleggen. 

De 54-jarige Fred Keurntjes uit Zevenaar werd derde op de tien kilometer achter de Duitsers Welz en Ritte. ‘’In het begin lag het tempo hoog en had ik de Duitsers en Jorik die daarachter volgde nog in het vizier. Jorik Huizinga moest halverwege iets lossen, waarna ik extra kracht kreeg. In de derde ronde wist ik van Jorik weg te lopen. Ik zal volgende keer proberen de beide Duitsers die dit keer te sterk waren, volgende week te volgen. Het was zondagochtend uitstekend hardloopweer, maar wel een flinke temperatuurschommeling ten opzichte van vorige week. Het zal niet makkelijk gaan worden, maar ik wil alles geven voor de gehele competitie. Als ik deze lijn kan doortrekken zal ik al snel wat dichter bij de kopgroep zitten. ’’Om deel te nemen aan  een KNAU wedstrijd zal Keurntjes zich in moeten schrijven bij de atletiekbond. Fred is geen lid van een atletiekvereniging. Als KNAU-lid is het voor hem mogelijk om dan ook mee te doen aan het NK in Schoorl, een van zijn ultieme uitdagingen. Tijdens zijn vorige KNAU lidmaatschap behaalde hij een vijfde plek bij de individuele en 2e bij de ploegendeelname. Jorik Huizinga had zich teveel gegeven in de beginfase, kreeg een terugval en moest zijn voorsprong op Keurntjes prijsgeven. Nadat hij in de derde ronde zijn ritme hervond, moest hij tenslotte genoegen nemen met een vierde plek in 37.52 minuten. Huizinga won vorig jaar nog het eindklassement op de tien kilometer. Deze periode had hij iets minder kilometers gedraaid. In mei wacht hem de marathon van Leiden waarvoor hij wat gerichter zich zal moeten voorbereiden. 

Snelste veertig plusser werd Erik Ormel uit de Heurne met een tijd van 39.19 minuten. Triatleet Hans Boonstra uit het Gelderse Hengelo pakte de tweede plek achter Keurntjes bij de vijftig plussers in 42.30 minuten. In de categorie zestig plus ging de winst naar Drikus Haalboom uit Bennekom met een tijd van 43.36 minuten. Triatlete Grada Boschker uit Zelhem komt dit seizoen voor het laatst uit in de seniorenklasse, waarna ze de overstap gaat maken naar de masters. Ook in Beek bleek ze heer en meesteres te zijn en won met een krachtige souplesse stijl in een mooie tijd van 44.05 minuten. Laura Teunissen uit Wehl pakte met 53.19 de derde plek achter de Nijmeegse atlete Evelien te Rietstap die in 45.26 minuten over de meet kwam.

Vijf kilometer prooi voor Daan Reintjes

Daan Reintjes uit Oud-Zevenaar van het Craft team die bultopwaarts wat behoudender liep,  maar van start tot finish domineerde, eindigde als rapste op de vijf kilometer in 15.59 minuten. Na afloop was hij tevreden met dit resultaat. ‘’Ik heb mijn tijd van destijds hier geëvenaard dat zou betekenen dat ik weer op niveau zit. Ik ben nu weer zelfverzekerd na mijn blessureperiode. Net als enkele andere clubgenoten loop ik mee bij het NK 10 kilometer in Schoorl op 14 februari. ’’Trainingsmaatje Edwin Wissema uit Didam had als doelstelling keihard te gaan. Hij voelde zich heel sterk en liep een halve minuut sneller dan hij eerder liep in Beek naar een tweede plek in 16.26 minuten. Achter hem was het Remi Rondeel van Argo uit Zelhem die de derde plek bezette met 16.34 minuten. Dat het geregend had, beïnvloedde enigszins de snelheid. Wissema’s reactie: ‘’Het ging goed. Het was een mooie strijd met Remi Rondeel met wie ik samen opliep. Bult opwaarts kon ik voluit gaan waarbij ik merkte dat hij niet kon volgen. Het parcours in Beek kende geen oneffenheden. Halverwege de bult sloeg ik mijn slag. Ook kwam ik nog fris boven, kon doortrekken en dat moet je hebben! Wel zie je dat Remi duidelijk stappen heeft gemaakt. Volgende week loop ik een wedstrijd in Duisburg en in de derde editie loop ik nog mee in Beek. ’’Rondeel snelde onlangs in de oudejaarscross van Vorden naar winst op de tien kilometer. In het crosscircuit werd hij onlangs nog derde senior voor Mark te Brake uit Aalten. Hij merkte duidelijk dat Wisema vandaag in Beek sneller was. ‘’Het ging redelijk. Ik wil mijn progressie voortzetten. Daags voor de wedstrijd had ik een feestje gehad. Halverwege voelde ik mijn bovenbenen, wilde zo lang mogelijk met Edwin meelopen, maar kon niet harder toen hij ging versnellen. Het is nog niet zeker of ik de gehele competitie meeloop. Tijdens de derde editie hoop ik mee te doen met de midwinterloop in Apeldoorn over 25 kilometer. Mijn keuze voor crossschoenen was gezien het parcours goed!’’ 

Komende zondag zal Frank Futselaar uit Westervoort een aanval doen op het parcoursrecord over vijf kilometer. Snelste veteraan werd Frank Reintjes uit Oud-Zevenaar met een tijd van 17.20 minuten, gevolgd door Raymond van Hall uit Doesburg met 17.55 minuten. Peter Weinans uit Gendringen, lid van Atletico’73 pakte de winst bij de veteranen vijftig plus met 19.48 minuten. Gerrit Ormel uit Aalten bleef bij de zestig plus categorie Theo Schootman uit Neede zeven tellen voor met een finish in 21.26 minuten. Saskia Weinans uit Gendringen, lid van Atletico’73 presteerde bijzonder met een rappe tijd van 18.42 minuten en werd eerste dame voor Iris Dijkstra die 21.10 minuten nodig had over de vijf kilometer.  Ilona Hermsen uit Lengel was de rapste bij de dames veteranen II in 23.43 minuten. Bij de veteranen I dames was het Wendelien Nijland uit Doetinchem die 25.02 minuten klokte, gevolgd door Lianne Hartjes met 25.13 minuten. Dankbaar  was het om Hans Bisselink uit Doetinchem en Guus Schmitz uit ’s-Heerenberg bij de veteranen aan de start te hebben in Beek. 

Tom van Zeben van Argo was de rapste op de 1 kilometer met een tijd van 3.54 minuten. Sabine Reezigt van Argo won bij de meisjes de 1 kilometer met een tijd van 3.54 minuten.  
Tijn Baumann uit Driel was net een seconde sneller dan Tim Wandel uit Oosterbeek met een tijd van 7.14 minuten op de 2 kilometer. De winnaar op de jeugdafstand in Pannerden, Rick van der Knaap uit Pannerden bezette de derde plek in 8.13 minuten. Maud Centen uit Doetinchem won de strijd bij de meisjes in 7.55 minuten. De eerste editie trok ruim 300 deelnemers. De parcoursrecords op alle afstanden bleven intact. Voorzitter Jan Leuverink van de organiserende Stichting Omloop Beek was content met het wedstrijdverloop. 

Vermeldenswaardig was de tijdelijke toevoeging tot de Stichting van vier studenten (14 en 15 jaar) van het Liemers College in Didam (met name: Bradley Nova, Jasper Tillmann, Jordi van Vuuren en Stijn van Alst)  die voor hun VWO een maatschappelijke stage extra uren doorlopen moesten. Hun keuze viel hiervoor op de Stichting Omloop Beek. Het bestuur maakte dankbaar van hun diensten gebruik.  Andere vrijwilligers zorgden voor een snelle uitslagenverwerking na afloop in ’t Peeske. De komende twee zondagen wordt de competitie voortgezet. Dank aan de diverse sponsoren, waaronder Heino Snackshop, de Regio Bank, Run2day, Roosendaal Opleiding, t Heuveltje horeca en de gastvrijheid van t Peeske. Natuurlijk ook een woord van dank aan de EHBO en de natuurmonumenten die de toegankelijkheid van het bosrijke gebied rondom t Peeske mogelijk hebben gemaakt.

Geen opmerkingen: