donderdag 7 januari 2016

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 115

De nieuwjaarsloop in Zieuwent is, op zijn zachts gezegd, niet mijn beste wedstrijd uit mijn leven
De knop gaat om, knallen in 2016!!

Zwarte vlekken bedekken mijn gezichtsveld, koude rillingen lopen over mijn rug en mijn benen bungelen als rietjes onder mijn uitgewoonde en uitgeperste lichaam. De nieuwjaarsloop in Zieuwent is, op zijn zachts gezegd, niet mijn beste wedstrijd uit mijn leven. Vanaf meter één ben ik in gevecht met een lijf dat in de kerstvakantie tot op het bot verwaarloosd is. Mijn lichaam is bijna in totale staat van ontbinding. Veel te veel drank, weinig slaap, geen ritme en daarnaast wel hard blijven trainen, een mix die blijkbaar niet samengaat. Als ik zwaar gedesoriënteerd over de eindstreep kom denk ik maar één ding: nu is het mooi geweest, de knop gaat om!

Om het dramatische er meteen even af te halen; ik ga heus niet als een monnik leven. Ik blijf feesten en bier drinken, maar het mag allemaal wel een tandje minder. Af en toe moet de rem stevig ingedrukt worden. 2016 is het jaar dat ik 25 word en het jaar dat ik mijn studie tot een goed einde breng. 2016 moet ook het jaar worden voor mooie hardloopprestaties. Dan heb ik het over mooie prestaties voor ‘mijn’ doen. Geen schrikbarende records die de krant zullen halen of uitpuilende prijzenkasten, nee, gewoon prestaties waar ik trots op mag zijn. Ik wil niet zeggen dat 2015 een slecht loopjaar was, maar het stond niet vol van de hoogtepunten. Het bleef bij een mooie uitschieter in Venlo, een degelijke Kramp Run en redelijke Montferland Run.

Trainen op schema
Sinds een maand of twee train ik op schema’s van Jan te Brake jr. Een fantastische uitdaging waar ik buitengewoon veel plezier aan beleef. De diversiteit aan trainingen maken het tot een feest en ik ben momenteel gemotiveerder dan ooit tevoren. Mijn persoonlijke record in de Montferland Run was het eerste positieve signaal en ik merk, voornamelijk in de trainingen, dat ik stapje-voor-stapje beter word. De vele kilometers, soms 50 of 60 in de week, vielen me aan het begin erg zwaar maar inmiddels begin ik eraan te wennen. Het herstel na een zware training verloopt voorspoedig en ik merk dat ik sterker begin te worden.

Nou, ik gooi mijn ambities voor dit jaar gewoon op tafel: Op iedere afstand, vanaf 5 kilometer, moet een persoonlijk record gelopen worden. Dat wil zeggen, op de 5 kilometer sneller dan 17.12 minuten op de 10 kilometer harder dan 38.08 minuten, op de 15 kilometer onder de 59.34 minuten en op de halve marathon rapper dan 1.25.45 minuten. Een pittige opgave maar zeker haalbaar. De marathon laat ik dit jaar nog even links liggen, maar wie weet in 2017… 

4 opmerkingen:

Unknown zei

Dat zijn moedige voornemens, Erwin! Succes!

Tom zei

Je kunt natuurlijk even revanche op je zelf nemen op de KroeseWevers Cross as zondag! ;-) goed hardloopjaar iedereen!

Andre Bleumink zei

Mooie voornemens Erwin! Succes begint met ambitie...

Rinke zei

Goed plan Erwin! We zullen je steunen, als je maar van de stravaatjes afblijft!