dinsdag 23 februari 2016

'Mijn droom? De Olympische Spelen!'

Tienkamper Gertjan Bentert (foto: Karin Stronks)
Tienkamper Gertjan Bentert heeft een Olympische droom

Door Karin Stronks

AALTEN – Een tienkamper in de atletieksport vergt het uiterste van zijn lichaam. Bij wedstrijden worden in twee dagen tijd tien onderdelen afgewerkt, tien onderdelen waarbij de sporter alles geeft wat hij in zich heeft. Elk onderdeel vereist een bepaalde techniek en natuurlijk talent. Gertjan Bentert uit Aalten is 19 jaar en tienkamper, hij traint tien uur per week. Hij werkt hard en wil altijd de beste zijn. Gertjan: "Doordeweeks ben ik gericht aan het trainen, op zondag doe ik vaak nog een duurloopje met AVA'70 collega's… Mijn grote droom is om ooit met de Olympische Spelen mee te doen. Het lijkt me super om in het oranje tenue in actie te komen! Voor dit jaar heb ik de ambitie om de limiet te halen voor het NK Tienkamp. Vorig jaar zat ik er net naast, ik hoop dat het dit jaar wel lukt om me te plaatsen!"

Gertjan doet drie keer per jaar mee aan een officiële tienkamp. In juni gaat de Aaltenaar naar Gemert voor de Open Brabantse Kampioenschappen Meerkamp (OBKM) en eind augustus reist hij af naar Stadskanaal voor de jaarlijkse Noord Nederlands Kampioenschappen Meerkamp (NNKM). Daarnaast doet Gertjan mee met de clubkampioenschappen van atletiekvereniging Archeus in Winterswijk. "Vaker aan wedstrijden meedoen is echt te zwaar. Tienkampers werken bij officiële wedstrijden in twee dagen tijd tien atletiekonderdelen af. We gaan tot het uiterste om bij alle tien zo goed mogelijk te presteren. Na twee dagen zeer intensief sporten ben je helemaal leeg en alles doet zeer… Elke meerkamper heeft zijn favoriete onderdelen, mijn beste prestaties zet ik neer bij de technische elementen zoals polsstok hoogspringen, speerwerpen, kogelstoten en discuswerpen. Met loopnummers heb ik meer moeite, het laatste onderdeel van een tienkampwedstrijd is de 1500 meter en dat betekent voor mij echt het grote afzien…"

Gertjan Bentert praat vol enthousiasme over zijn uit de hand gelopen hobby. Hij pakt een grote sporttas, zes paar sportschoenen zitten erin. Schoenen met spikes, met gladde zolen, schoenen waar ook onder de hakken spikes zitten, schoenen met een soepele zool en met een keiharde ondergrond. Hij glimlacht:"De uitrusting van een tienkamper is groot, voor veel onderdelen heb je andere sportschoenen nodig. Fatsoenlijke exemplaren kosten meer dan € 100,-. Duur ja maar je hebt gewoon de beste sportschoenen nodig om goed te presteren. Een sponsor, dát zou ideaal zijn, als een bedrijf interesse heeft, heel graag!!"

Op zijn zesde werd Gertjan Bentert lid van AVA'70. Het bleek al snel dat hij talent had op meerdere atletiekonderdelen. Hij was nog geen jaar lid van AVA toen hij al clubkampioen werd bij de C pupillen. Via trainer Hans Prinsen kwam Gertjan bij het Winterswijkse Archeus terecht, daar kon hij gericht trainen op de technische onderdelen. De Aaltenaar legt uit: "Na een workshop stoten en werpen van trainster Doris Willekes mocht ik een kijkje nemen in Hengelo Overijssel waar voor talentvolle atleten clustertrainingen worden verzorgd. Daar train ik nu nog."

Hij vervolgt: "Sinds twee jaar richt ik me volledig op de tienkamp en train tien uur per week. In Winterswijk train ik bij meerkamptrainer Honza (Jan) Valenta. Op woensdag ben ik op de AVA-baan om voor de looponderdelen te trainen, ook train ik zelf een groep pupillen, heel leuk om te doen! Verder ga ik zaterdags naar de Indoorbaan in Rhede (Dld) voor een training." Dit jaar richt Gertjan Bentert zich op de limiet voor het NK meerkamp. "Daar werk ik hard voor, ik zou zo graag met het NK meedoen. Mijn ultieme droom is ons land vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Een tienkamper bereikt zijn topniveau rond zijn 27e jaar, daar kan ik nog naartoe werken!" (bron)

3 opmerkingen:

Dirk zei

Mooi verhaal.
Ook ooit mijn droom,tienkamper worden.
Mooie combi van kracht,conditie en techniek.
Dit samen met het heerlijke afzien...
Succes met het verwezenlijken van je droom.
Ga er blind voor...

Geert zei

Mooie droom Gertjan, ik hoop dat het ooit uit komt. Succes met de trainingen.

Marco zei

Mooi Verhaal Gertjan. klasse