zondag 28 februari 2016

Verslag van de 35e Engbergencross in Gendringen

Yahala Awal Aman won de tien kilometer in 34.23 minuten
Awal broers heersen in Engbergencross Gendringen

Door Benno Stevering

GENDRINGEN – De gebroeders Awal uit Doesburg, lid van Argo domineerden zondag de Engbergencrossloop in Gendringen. Zo won Yahala Awal Aman de tien kilometer in 34.23 minuten. De vijf kilometer viel ten prooi aan Mudesir Awal Aman met een tijd van 18.04 minuten. De jongste Siraj Awal Aman was de rapste op de 3,5 kilometer met 11.11 minuten. Remi Rondeel uit Zelhem, lid van Argo,  liep zondag naar een uitstekende tweede plek in 36.25 minuten op de 10 kilometer in de Engbergenloop. Hij is trainende voor de achtkastelenloop in Vorden over 30 kilometer en moest even over het idee heen stappen dat met deze kilometeropbouw zijn eindtijden dan hierdoor ook wat langzamer zijn dan hij gewend was. Zijn commentaar: ‘’Een paar jaar terug heb ik ook de tien kilometer gelopen dus ik kende het parcours nog wel. Maar ik had niet meer verwacht dat deze wedstrijd  zo zwaar zou zijn. Het is met recht een heuse cross. En dan moet je gaan voor je plaats en niet kijken naar je eindtijd. Maar als je de afgelopen periode snellere tijden hebt neergezet valt die gedachtengang even moeilijk om te zetten. In het Engbergenbos moesten we drie ronden afleggen waarbij we ook drie maal een venijnig klimmetje moesten nemen.  In combinatie met de wind was het best pittig en kwam je moeilijk in je ritme. Ik heb verder niet geprobeerd om bij Awal te blijven. Die lag te ver voor. Mijn voorsprong op Frank Reintjes uit Oud-Zevenaar  was groot genoeg. Volgende week is de 30 kilometer in Vorden al. Dan moet blijken of mijn voorbereiding voldoende is geweest. Het parcours heb ik al fietsend verkend. Om hem te lopen zou een uur en 50 minuten een mooi streven zijn.’’ Veteraan Frank Reintjes uit Oud-Zevenaar, lid van het Craftteam werd derde in 37.12 minuten. Onlangs pakte hij bij het NK indoor drie kilometer nog een zilveren medaille bij de masters.  

Beste vrouw op de tien kilometer werd Jacobine Corbeek uit Millingen aan de Rijn, lid van Loopgroep Ooijpolder,  in 54.02 minuten. ‘’Wij organiseren op tien april ons tiende rondje Millingen. Mijn concurrente, Esther Olde Elberink moest in de derde ronde afhaken. Wel wist ze me nog in het vizier houden. Ik draai nu al elf jaar mee in de atletiek. In de slotfase speelde mijn knie nog even wat op. Maar mijn voorsprong was voldoende voor de zege!’’. Met haar tweede plek was  Esther Olde Elberink uit Gendringen content. Zij had 54.28 minuten nodig over de tien kilometer. Ze gaf aan sneller te kunnen lopen. In voorgaande edities ging het naar haar zeggen beter. De prestatie was enigszins tegenvallend, een reden om haar training nog eens onder de loep te nemen. Wel was ze blij in Gendringen mee te hebben gelopen voor eigen publiek. 

Oud Europees Kampioen en 800 meter specialist  Bram Som, lid van Atletico’73  werd tweede op de vijf kilometer achter Mudesir Awal Aman, maar liet zich door de inhaalrace van Mudesir Awal enigszins verrassen. Heel even was er een discussie dat er verkeerd gelopen zou zijn. Foto’s brachten uitkomst en Awal bleef winnaar. Bram traint nog steeds op Papendal. ‘’Ik richt me nog steeds op kwalitatief haaswerk voor snelle atleten op de 800 en 1500 meter waar ik veel waardering voor heb. Ik weet qua tijd wat ze willen en probeer als haas de atleten naar die tijden toe te laten lopen. Maar ook ik word ouder en teer steeds meer in op mijn basiswedstrijdritme die ik nog heb van vroeger. Dat is voor het haaswerk niet erg, maar vergt wel meer training om het vereiste niveau te blijven behalen.’’ Robin Rietman die na de Dijkencrosscompetitie in Pannerden in een dipje zat, verhuisde onlangs van Ulft naar Doetinchem en stapte over van Atletico’73 naar Argo. Daar sluit zijn training beter aan bij de jeugdige talenten van Argo, waaronder Remi Rondeel en Bob te Lindert. Wel gaf hij aan terug te kijken op een mooie tijd onder trainster Wilma Bod. Tijdens de 5 kilometer werd Rietman derde achter Bram Som uit Gaanderen, maar wist Tom van Beusekom uit Duiven voor te blijven.  Rietman richt zich op de tien kilometer in Vorden komende week. Eva Bruil van AVA’70 won bij de vrouwen in 21.49 minuten. 

Bob te Lindert van Argo werd tweede op twintig tellen achter Siray Awal op de 3,5 kilometer. Hij miste vanwege een overbelaste kuit het wedstrijdgevoel en ook deelname aan het NK indoor. Op 12 maart wacht hem het NK cross in Oldenzaal over 7,8 kilometer. Maud Centen van Argo won bij de meisjes in 14.16 minuten. Start en finish vonden plaats op de te renoveren atletiekbaan in Gendringen die in juni opgeleverd dient te worden. Het was Gert-Jan Wassink uit Varsseveld die namens de Kramp Run Organisatie tijdens de prijsuitkering de jeugd van Atletico’73  een cheque overhandigde van tweehonderd euro. Geld dat opgebracht is vanuit een shirtjes verkoopactie op 10 september. Dit resulteerde in een stimulans voor de jeugd van Atletico’73, waarmee de club bijzonder verrast was. Wassink gaf aan hoe belangrijk het is om goede begeleiding te hebben bij de jeugd. Vanuit de jeugdgroep weet hij als geen ander hoe het voelt om als jeugdatleet tot betere prestaties te komen. Ook Argo en AVA’70 delen mee in de actie. Atletico’73 was zichtbaar blij met deze geste. Het organiserende Atletico’73 was bijzonder content met het record aantal van meer dan 400 deelnemers aan de Engbergencross. 

Geen opmerkingen: