zondag 22 januari 2017

Verslag van de 1e Winterbosloop in Beek

Eline de Jong verpulvert parcoursrecord dames 
Door Benno Stevering

BEEK – Atletiekvereniging Argo deed zondagochtend goede zaken in de eerste editie van de Beekse bosloopcompetitie.  De lichtvoetige Ethiopische Awal broers uit Doesburg, trainende onder de hoede van trainer Stefan Scanu, deden van zich spreken met een winst op de vijf en de tien kilometer. Ze voelden de zware bulten amper en met een prachtige zweeffase liepen ze over het parcours. Zo bepaalde  Yahala Awal Aman de langste afstand vanaf kop tot finish en kwam over de meet met een grote voorsprong in 33.48 minuten. Tom van Beusekom uit Duiven beaamde dat koploper Yahala net iets strakker kon doortrekken, wilde niet teveel risico lopen en  toonde zich een uitstekende tweede met  35.04 minuten. Van Beusekom over zijn tweede plek: ‘’Je moest op dit parcours goed uitkijken en weten waar je de winst kon boeken. Op de bult die je vier keer moest nemen viel ik dan ook bijna stil en wilde niets proberen. Met mijn tijd ben ik zeker tevreden. Het waren geen ideale omstandigheden. De paden in de Beekse bossen rondom het Peeske waren goed begaanbaar maar toch wilde ik niet al te veel risico lopen. Je zou maar eens een misstap maken. Daarbij kwam nog dat ik wat kampte met bronchitus, waardoor de luchtwegen niet optimaal functioneerden en ik wat hinder ondervond van droge ogen. Ik had het zwaar in de eerste twee ronden. Maar bij iedere doorkomst werd het gat op de nummer drie groter. Koploper Yahala Awal Aman moest ik echt laten gaan. Die liep zo lichtvoetig en kon goed doortrekken. Op zondag train ik regelmatig in de bossen rondom Beek en Zeddam.  Mijn trainer Titus Fierkens van Running Team Liemers heeft een plan uitgezet. Dan wil ik er ook alles uithalen en zet me ervoor in. Ik wil heel blijven. Zo wil ik het NK in Schoorl goed lopen en voor de extra kracht zal ik de Midwintermarathon in Apeldoorn op de acht kilometer verschijnen.’’ Pascal Schepers moest Van Beusekom in de tweede ronde loslaten en vond het jammer dat hij niet kon bijblijven. Toch liep Schepers een uitstekende wedstrijd. Pascal Schepers uit Doetinchem voelde zich sterk en boekte progressie met 35.46 minuten voor plaatsgenoot en winnaar van de Beekse competitie van vorig jaar, Jorik Huizinga die 37.42 minuten noteerde. Onlangs was Huizinga nog voor zijn politieke partij bij Paul de Leeuw in de studio aanwezig.  Huizinga richt zich naast de bosloopcompetitie op Trial Runs en de marathon. Tim te Brake van AVA’70 uit Aalten werd vijfde in 38.58 minuten. De parcoursrecords bij de mannen bleven intact. 

Lisa te Molder uit Zieuwent liep in 2014 op de tien kilometer een tijd van 41.49 minuten. Eline de Jong uit Didam, lid van het Running Team Liemers, wist zondagochtend wel het parcoursrecord bij de dames naar een tijd van 39.40 minuten aan te scherpen. ‘’Ik ben erg blij met deze tijd. In mijn jeugdjaren liep ik het record op de 1 kilometer.  Nu komt daar de tien kilometer bij. Het was belangrijk om snel bij het startgedrang weg te raken om niet meegezogen te worden in het loperslint op het nauwe bospad. Ik kwam ontspannen in mijn ritme bultopwaarts en pakte slim mijn winst  in de eerste van de vier rondes. Dan ben je namelijk nog het meest fris. Pa moedigde me aan bovenop de heuvel. Naar beneden toe verzuurde ik niet, maar wist mijn tempo vast te houden. Ik train hier altijd. In deze thuiswedstrijd kom ik onder zware omstandigheden het best tot mijn recht. ’’Het vizier van Eline staat gericht op het NSK studenten indoor kampioenschap over 3 kilometer en het 10 kilometer NK in Schoorl. Daarvoor wacht haar nog de 8 kilometer Midwintermarathon in Apeldoorn. Bo Meerbeek uit Doetinchem, lid van Argo en winnares van de oudejaarscross Vorden werd tweede dame. 

De vijf kilometer werd een prooi voor Siraj Awal Aman van Argo uit Doesburg in 16.18 minuten. Zijn broer Mudesir pakte de tweede plek in 16.26 minuten. Clubgenoot Bob te Lindert uit Heelweg werd derde in 16.31 minuten. Justin van der Steen uit Duiven werd vierde in 17.29 minuten. De constant lopende veteraan Frank Reintjes uit Oud-Zevenaar trainend voor het NK cross werd vijfde in 17.31 minuten. Reintjes werd de beste veteraan. ‘’In de eerste week van maart wacht voor mij het NK Cross. De wedstrijden in Pannerden en deze in Beek is een ideale voorbereiding. Een pracht van een prikkel op een super parcours. Aangezien ik mijn snelheid nog niet goed in de benen heb zal ik de indoor wedstrijden laten schieten. Indoor is immers te specifiek. Bovenop de bult in Beek was het even een beetje glad en oppassen waar je je voeten afzette. Ik liep mijn eigen race en moest de atleten voor mij laten gaan. Over twee weken zal ik nog een vijf kilometer in Beek meelopen. ‘’Beste dame werd Kersten van Embden uit het Duitse Elten in 20.50 minuten. 

Met een tijd van 3.51 minuten was het Cas Terbraak van Argo die de 1 kilometer op naam zette. De twee kilometer werd een prooi voor Tijmen Wisselink van Argo in 7.15 minuten. Bij de meisjes realiseerde Lisa Dekker van Argo de beste tijd met 8.21 minuten, gevolgd door Sophie van Bergen van Argo in 8.27 minuten. Theo Bleumer uit Kilder, mede-organisator van de Paasloop liep vanaf 1980 zijn 115e  wedstrijd.  Voor hun maatschappelijke stage waren er een aantal jeugdigen die actief meehielpen met de vrijwilligers van de Stichting Omloop Beek, waaronder: Bjorn, Teun, Nick, Koen, Tigo, Cayleen, Julia en Sarah. Voorzitter Jan Leuverink van de organiserende Stichting Omloop Beek was content met het verloop van de eerste editie in de Beekse bosloopcompetitie. ‘’We konden  250 atleten verwelkomen. Ook kwamen er weer veel kwalitatieve lopers aan de start. Dank aan alle sponsoren en vrijwilligers.De strijd voor de competitie zal in de komende twee zondagen verder gestalte krijgen.’’
Awal broers rapste op besneeuwde parcours Beek

Geen opmerkingen: