zaterdag 9 november 2019

Verslag van de 2e Boekeldercross in Aalten - deel 2

Herlinda ter Maat


Als je mee doet aan een NK ploegentijdrit, dan kun je ook mee doen aan de plaatselijke cross.

Het is er nooit van gekomen. Of, misschien wel maar ik had altijd een excuus:  ‘Ik hou niet van wedstrijden”, “ik ben niet getraind”, “ik heb last van een blessure”. En ook al was dit alle drie nu ook het geval, ik vond dat ik het nu genoeg geroepen had en dat het tijd was voor actie. Het moment was daar gekomen dat ik vind dat iedereen die af en toe een rondje huppelt en in Aalten woont, maar gewoon mee moet doen aan deze fantastische cross. Zo ik dus ook! De excuses dat “we te dik zijn”, “we niet voor eigen volk gaan lopen”, “iedereen me ziet”, kreeg ik niet bedacht. Dus met een halfbakken voorbereiding van een wekelijks standaard rondje van een kilometertje of vijf op mijn eeuwig en het zelfde tempo, trok ik de stoere schoenen aan.

Het is overigens de enige zaterdag in november dat ik kon. Een gouden kans! Ik verbleef in dezelfde positieve mood als de weergoden. Fantastisch renweertje: 9 graden, een waterig zonnetje en een fris najaarsbriesje.

Het ontvangst buitenaf bij de watertoren was al goed. Eén van de meest bekende vrijwilligers stond daar het verkeer welkom te heten. Of iets in die trant. Ik voelde me als loopster in ieder geval welkom en had er zin in. De hele dag had ik al een kriebel in mijn buik en bezocht ik veelvuldig het toilet. Dat was ik in ieder geval kwijt. Bij ’t Romienendal schreef ik me in en wachtte tot het tijd was. Helaas was de persoonlijke verzorging dit keer niet zo goed geregeld als bij het NCK. Geen power ampullen, geen watten in mijn neus, niemand die mijn benen in smeerde. Nee, ik vond uiteindelijk hooguit iemand die mijn jasje wilde vasthouden.

In alle rust was ik in mezelf gekeerd. Die rust was snel voorbij toen het startschot klonk. Alle haantjes spoedden zich naar voren en liepen elkaar nog net niet omver. Ik had eigenlijk gewoon zin om mijn eigen tempo te lopen. Gewoon genieten van het mooie Aaltense buitengebied. Doel was toch wel geen laatste worden. En omdat ik geen zin had in een fietser met knijpende remmen achter me aan, moest ik wel wat doorlopen. Ik zocht medestanders met hetzelfde tempo en dat ging wel lekker. Tot die vreselijke Robert Gesinkbult kwam. Net zoals het klimmen op de fiets in de bergen, had ik ook hier weer te veel bagage mee in de vorm van vetrollen, stevige benen en kont. Het liefst wilde ik wandelend naar boven. Maar das gek in een wedstrijd. Bovenaan stond een trouwe supporter. Even lachen naar de camera en weer door. Er volgde een stuk met veel support en camera’s. Ik bleef lachen en hoopte dat mijn haar nog goed zat. Het waaide best aardig door en de pieken plakten in mijn gezicht.

De ene bult volgde de andere op en het leek alsof ik tegen een muur aanliep. Ik was er wel klaar mee eigenlijk maar ik zag de finish nog niet. De drassige slootkantjes volgden en ik stond voor mijn gevoel stil. Ik werd ingehaald en vreesde voor de achterfietser. Ik keek achterom. Gelukkig, er liep nog genoeg volk. De laatste paar honderd meter werden de tijden door geroepen. Misschien dat ik nog net onder het half uur kon finishen. De magische grens. Het werd 29:56. Dat had ik wel eens beter gedaan, maar lekker belangrijk. Ik had gewoon de Boekeldercross gelopen. M’n schoonvader is er blij om!
Bij de finish stuiterde iedereen nog even na. Sommigen verdwenen in de zaal waar ze dampende erwtensoep gingen nuttigen. Iets wat traditioneel bij deze cross hoort. Het was top georganiseerd. Dat doen ze toch altijd weer goed bij AVA. Wat een gezelligheid, wat een passie, wat een vereniging!

Ik huppelde naar huis onder goede begeleiding. Later die middag concludeerde ik onder het genot van een bockbiertje dat het leuk was die cross en dat ik het jammer vind dat ik de komende zaterdagen niet kan.

Herlinda ter Maat

Geen opmerkingen: