zondag 8 juli 2012

De tas van Fanny

De tas van Fanny
Op 27 juli beginnen in Londen de Olympische Spelen van 2012. In de vorige eeuw, 64 jaar geleden, waren alle ogen ook op de Engelse hoofdstad gericht en in het bijzonder op één Nederlandse vrouw: Fanny Blankers-Koen. In haar acht dagen in Londen wint ze elf races en maar liefst vier gouden medailles. 

Andere Tijden Sport reconstrueerde de Londense dagen van Fanny en stuitte tijdens de research op een sporttas vol met gelukstelegrammen en bewonderende boodschappen van over de hele wereld. De tas vol persoonlijke herinneringen was door Fanny op zolder gezet en is na 1948 nooit meer ingezien. 

Twijfel en heimwee
Behalve telegrammen zitten er meer persoonlijke spullen in van Fanny. De makers vertrekken met de tas naar Engeland en gaan terug naar het Londen van 1948. Een stad die vlak na de oorlog op het nippertje klaar is voor dit grote evenement. Hoe beleefde de huisvrouw en moeder van twee kinderen deze Spelen? Ze had groot succes maar er was ook twijfel, verdriet en vooral heimwee.
Andere Tijden Sport spreekt onder anderen met Dorothy Manly, destijds de grote Engelse favoriete op de 100 meter. Manly wordt op eigen bodem geklopt door de 'vliegende huisvrouw'. Ook de supporters Black Blextoon en Ronald Versnel gaan terug naar die bijzondere week in 1948.
8 juli, 22.00 uur, Nederland 1
De eerste aflevering van de Olympische vijfkamp is op zondag 8 juli op Nederland 1 te zien, vanaf 22.00 uur. De overige vier uitzendingen zijn op zondag 15 juli (Het laatste gevecht van Vanderlyde), donderdag 19 juli (De 100 meter van Ben Johnson), zondag 22 juli (Een Schimmel van goud) en donderdag 26 juli (Het hockeywonder van Sydney)

Geen opmerkingen: