maandag 23 juli 2012

Training in- en om Luxemburg stad

Luxemburg-stad, met links de kazematten van de stad
Nadat ik Merle en Jeroen op het station in Luxemburg heb afgezet voor hun terugreis naar Nederland, ga ik in de hoofdstad op deze zonovergoten maandagmorgen op pad voor een mooi tochtje. Over de Adolphe brug loop ik de stad binnen en laat achtereenvolgens op Place Guillaume Hotel de Ville (raadhuis) en het ruiterstandbeeld van Koning Willem 2 en even verderop het Paleis Grand-Ducal achter me.

Ongeveer halverwege de route kom ik bij de beroemde kazematten van de stad. Het woord komt van het Griekse "chasma(ta)" wat kloof betekent. Het is een versterkte ruimte midden in de vesting die tegen bominslagen bestand is en van hier uit werden de schietgaten bediend. Ze werden ook gebruikt om de troepen en hun uitrusting te herbergen. Tijdens de twee wereldoorlogen deden de kazematten dienst als schuiloord. Tot 35.000 personen vonden hun bescherming tijdens aanvallen en bombardementen. De kazemat is nu toegankelijk voor het publiek. 

De bastions en de historische waardevolle oude stad zijn wereldberoemd en werden in 1994 door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet. Het indrukwekkende netwerk van ondergrondse gangen is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad en erg mooi om eens te bekijken. Het centrum van Luxemburg stad komt dus voort uit een oude vesting waar zich rondom de riviertjes Alzette en Petrusse een diepe kloof heeft uitgesleten. Ik daal enkele honderden meters af en kom in de onderstad Grund met middeleeuwse huizen en een groot park, waar ook het groene gedeelte van de stad, de Vallee de la Petrusse ligt. 

Een mooi park waar ik tientallen hardlopers tegenkom en ik heb het idee dat ze hun training in de middagpauze van hun werk doen. Ik loop enkele kilometers door het park en bijna aan het eind van mijn tocht moet ik even op mijn richtingsgevoel afgaan om weer op mijn vertrekpunt te komen. Gelukkig laat me dit niet in de steek en ben ik enkele straten verder weer terug bij de auto, mijn allereerste kilometers op Luxemburg's grondgebied ooit zitten er op. Luxemburg, heeft iets van de status van een stad maar de charme van een dorp.

Klik op de link voor de foto's

fotoalbum
Het riviertje de Alzette, dat door de stad loopt

Geen opmerkingen: