zondag 15 juli 2012

Saarburg

De waterval midden in de stad Saarburg
Vijf dagen na de Walfortloop in Aalten, trek ik voor het eerst mijn hardloopschoenen weer aan en vertrek op zondagmorgen 15 juli even na achten voor een tochtje door het Saarburgerland. Op het park waar we verblijven is het nog erg rustig en de zon laat zich af en toe wat zien. We verblijven bovenop de Warsberg en via de steile hellingen van het rivierdal loop ik via de wijnranken over een voetpad naar beneden. 

Hier groeit, op de warmte vasthoudende leisteen bodem, de koningin van de druiven, de Riesling. De licht sprankelende  en fruitige Rieslingwijn behoord tot 's wereld beste wijnen. Onderaan de berg sta ik midden in de oude romantische stad van Saarburg, die onder bescherming van monumentenzorg staat. Ik kom bij de hoofdattractie van de stad, de waterval van het Leukbach. Het geeft een mooi gezicht en de vele terrasjes die er hier zijn zal ik de komende week nog wel eens met een bezoek vereren. 

Nog geen 500 meter verder sta ik bij één van de oudste hoogteburchten van Duitsland. Met de oprichting ervan in 964 door Graaf Siegfried van Luxemburg is de geschiedenis van de stad Saarburg begonnen. Langs de rivier de Saar loop ik verder en via de klokkengieterij van Mabion ga ik terug naar de voet van de Warsberg. Een berg met 12 haarspeldbochten met stijgingspercentages van 10 %. 

Bij de derde bocht verwijst een bord dat er op 900 meter een Aussichtsturm op de Kreuzberg staat. Het lijkt me leuk om deze mee te pakken maar het blijken wel allemaal stijgende meters te zijn. Ik beklim de toren en heb een prachtig uitzicht op het dal. Via dezelfde weg loop ik terug en heb dus nog 9 bochten te gaan. Boven op de berg ben ik weer terug bij het park en mijn tocht van bijna zeven kwartier zit er op. Dat ik in die tijd maar 10,5 kilometer heb afgelegd neem ik voor lief. Het was immers een prachtige, pittige tocht door een fantastische omgeving.

Klik op de link voor de foto's


fotoalbum

De Warsberg met stijgingspercentage's van 10%


Aussichtsturm op de Kreuzberg

7 opmerkingen:

Jelle zei

dag geert
mooie fotos gr jelle

Marco zei

Geert Welkom thuis! mooie foto reportage. Die waterval staat er mooi scherp op.

Ingrid zei

Ben gek op riesling

Geert zei

Ik had zo een doosje kunnen meenemen Ingrid.

Harro zei

Leuk om te lezen weer!

Martin Hengevelt. zei

Hoi Geert,

Prachtig plaatsje, ben er net geweest wij zaten bij Landal Hochwald in de buurt van Kell an See
Wij zijn met de stoeltjeslift naar boven gegaan, als je naar boven hebt gerend dan is dat een beste heuveltraining.
Heb zelf in de buurt van Kell am See gerend, pittig als je de wandelpaden binnendoor neemt, het Hunsruckfietspad is goed te doen, minder steil.

Groet Martin.

Geert zei

Wij zaten bij Landal Warsberg Martin. Ik ben de bult op verschillende manieren naar boven gegaan, met de auto, wandelend, hardlopend, met de MTB, met de wielrenfiets en met de stoeltjeslift. Een mooie berg!