zaterdag 7 juli 2012

De volgende training gaat nog beter

Vier tips om de volgende training nog beter te maken
Je loopt een aantal wedstrijden per jaar. Op die momenten probeer je te pieken; haal je het beste uit jezelf. Om dat te bereiken werk je wekelijks aan je conditie. De trainingen die je doet leiden tot dat gewenste resultaat. Soms weet je door de spanning van de wedstrijd jezelf naar een hoger niveau te tillen. Dat kan positieve spanning met je doen. Hoe zorg je er voor dat je volgende training nog beter gaat. Daar ligt je basis voor je echte succes in de wedstrijd. 4 tips om je volgende training nog beter te maken.

Voel het verschil
Je hebt makkelijke trainingen en stevige trainingen. Je hebt de korte hersteltrainingen en de duurlopen die je in een relatief rustig tempo doet. Als je goed getraind bent en je zit lekker in je vel dan kun je deze trainingen makkelijk aan. Dit kost je voor je gevoel geen enkele moeite. Die makkelijke trainingen heb je ook hard nodig in je opbouw. Niet alles kan maar zwaar en intensief zijn.

Dan heb je de stevige trainingen. Voel je duidelijk het verschil. Dit is hard werken, pittig maar je kunt het wel. Een basis in succes is dat je echt verschil voelt tussen je stevige trainingen en je makkelijke trainingen. Je weet het wel maar spreek het voor jezelf ook uit; bij de stevige trainingen maak je het verschil. Hier ga je winst boeken. Hoe klein dan ook in iedere stap, deze pittige trainingen zorgen voor de opbouw naar je piekmoment. Hoe bewuster je dit aanvoelt hoe belangrijker die trainingen worden. De meeste lopers vinden het prettig om een uitgesproken doel voor ogen te hebben.

De lach aan de start
Gaat de volgende training nog beter? Het zijn kleine punten maar het helpt wel. Lach eens goed bij de start van je training. Dit is vooral belangrijk bij die sleuteltrainingen, die stevige trainingen. Een lach is een instant boost voor een goed gevoel. Misschien voel je het niet meteen maar als je start met een lach werkt dit toch na een enkele tientallen seconden door op je. Het lijkt wat geforceerd maar dat hoeft niet zo te zijn. Die lach geeft je een goed gevoel, je start in ieder geval met een goed gevoel. Laten we er maar een oude wijze spreuk bij halen ‘de eerste klap is een daalder waard’. Die lach in de start heeft de waarde van die daalder. Zet ‘em in voor een sterke training.

Verzamel concurrentie
Zit je vlak voor een wedstrijd en je bent stevig aan het trainen? Verzamel concurrentie om je heen, het liefst zo veel mogelijk. Dit is een enorme stimulans om je te laten gelden. Recent bleek dit bij de Keniaanse trials voor de Olympische Spelen. Dat land heeft een enorm aantal lopers dat op Olympisch niveau kan strijden. Er werden dan ook afgelopen weekend duizelingwekkende tijden gelopen. Of het nu ging om de 800 meter of de 5 kilometer, alles ging heel hard. De atleten die aan de start verschenen waren in topvorm. Wat de tijden echt opdreef was de enorme onderlinge concurrentie. Edwin Soi, 2e plek op de 5000 meter in 13:10,86, bracht het mooi onder woorden: “Deze trials zijn zwaarder dan de Olympische Spelen.”

Gevoel gaat voor de klok
Lopers houden van tijden, tussentijden en nog meer cijfers. Voor een sterke training gaat het gevoel voor de klok. Die snelheid komt er misschien niet meteen uit in het begin van een training. Laat je niet meteen leiden door de klok en dat je meteen die digitale cijfers moet volgen met je benen. Ook al is je conditie geweldig, er zijn allerlei kleine redenen waarom het even niet er precies zo uitkomt. Vaak komt later in een training die snelheid alsnog goed op gang en dan gaat het soms ook nog boven verwachting wat sneller. Die klok, gps en andere digitale middelen helpen maar je lijf en je mentale kracht moeten het doen. Die werken in een training niet helemaal zo precies als een klok. Combineer de twee en laat de benen spreken. Die tijd speelt een belangrijk onderdeel in de wedstrijd. In een training heb je marge om even niet op die klok te letten. Je behoudt ook meer plezier in het hardlopen als je in eerste instantie op je gevoel loopt. De klok kan een mooi bewijsstuk zijn of je echt goed gaat in je training.

Ga lekker trainen, voeg meer concurrentie toe en voel het verschil op de sleutelmomenten in je trainingsopbouw.(bron)

2 opmerkingen:

Marco zei

Zie je wel Ingrid, Gewoon lekker Lachen onder het lopen.. Dat Helpt!
Whahahawhahahahahaha

Ingrid zei

Dat doen we toch altijd al. Jammer dat je morgen niet kunt.