zondag 25 november 2012

Verslag van de 20e Scharenborg Crossloop in Lichtenvoorde

De 20e editie zit er weer op!
Erik Sanders trotseert wind als best in Scharenborgcrossloop

Door Benno Stevering

LICHTENVOORDE – Niet de venijnige heuvels op het crossterein, maar de pittige wind was zijn grootste scherprechter. Het was wroeten, kortweg hard werken, harken en trekken tegen de wind.  Erik Sanders uit Dieren was hier als beste tegen bestand tijdens de Scharenborgcrossloop. Hij pakte zondag op eenzame hoogte de winst op de 12,2 kilometer in een tijd van 43.50 minuten. ‘’Ik kon net als twee jaar geleden toen ik hier ook won, goed doorlopen en lekker diep gaan! Nu vond ik het pittiger. De eerste ronde was zwaar, pas in de tweede kwam ik in het ritme. Ik train momenteel te weinig om serieus tegenstand te bieden bij het NK Cross, daarom koos ik er voor om hier in Lichtenvoorde een goede wedstrijd te lopen. Met vijf keer per week trainen heb ik nu een aardig niveau weer opgebouwd en ben wel weer in staat om 32 minuten op de tien te lopen. Voor kampioenschappen liep ik destijds meer. Nu train ik bij de wedstrijdgroep van Titus Fierkens in Zevenaar. Mijn doel is om komende zondag de Montferlandrun rond de 48 minuten te lopen. Verder is mijn vizier op de derde Kerstdagloop en de Dijkencross gericht. Als alles mee zit loop ik volgend jaar in Apeldoorn de marathon!’’ Rik Spijkerman uit Hengevelde voelde zich gedwongen voluit te gaan met Mark Groeneweg uit Dieren in zijn kielzog. Spijkerman pakte de tweede plek achter Sanders in 47.32 minuten en was hiermee content. Spijkerman richt zich nu op een halve marathon. Groeneweg, die constant zicht had op de tweede plek probeerde tevergeefs het gat te dichten. Hij gaf aan op sommige stukken bijna stil te vallen vanwege de wind. Hij liep mee samen met zijn partner en 73 jarige vader, de oudste in het deelnemersveld.  De atleet uit Dieren heeft zich voor 15 december het volbrengen van een adventure run ten doel gesteld en spaarde zich bij deze loodzware cross.  

Triatlete Brigit Landewe uit Boekelo maakt na een uitschieter vorig jaar nu een consoliderend seizoen door. Zij realiseerde een tijd van 54.30 minuten en gaf aan het erg moeilijk te hebben gehad straf tegen de wind in. ‘’Het was echt zwaar en ik liep niet echt lekker. Soms zakte je gewoon weg op de crossbaan. Ik heb veel kwart triatlons gedaan. Vorig jaar was voor mij een uitschieter. Nu begint mijn leeftijd misschien een rol te spelen. Mariette ten Bokkel finishte op bijna vier minuten van mij vandaag. Maar bij de triatlons heb ik steeds meer concurrentie gekregen.’’ Marathonloopster Mariette ten Bokkel uit het Gelderse Hengelo, onlangs nog derde in haar klasse bij het Nk marathon van Eindhoven werd tweede. Veterane Liny Strijker uit Oeken werd vierde in 1.06.41 uur. De 25-jarige Stijn Elferink uit Lichtenvoorde pakte de winst op de 6,1 kilometer in 23.37 minuten, slechts tien tellen voordat Bjorn Demkes van AVA’70 de streep passeerde. Elferink die vanaf zijn 12e actief is in de survival: ‘’In de laatste kilometer kon ik Bjorn passeren. Je conditie werd hier zwaar op de proef gesteld. Na vorig jaar veel hinder te hebben ondervonden van blessureleed sta ik nu eerste in het tussenklassement van het run up survivalcircuit.’’ Hij won er vier en werd een keer tweede. Half januari kan hij zijn eindzege in Westerbork al veilig stellen! In Beltrum zal hij aan de koppelrun meedoen. Het hardlopen heeft Elferink van Jos Sasse geleerd. Nu is hij lid van Stichting Survival Harreveld. 


Net als de andere 170 deelnemers sprak ook Reneé
van Hoof uit Enschede het ultieme crossgevoel uit na haar gestage inhaalrace en haar zege op de 6,1 kilometer.’’Bultopwaarts kleine pasjes en eraf mooie grote passen maken en verder is het de kunst om niet stil te vallen op dit loodzware parcours! Voor mij is het de eerste keer dat ik hier meedoe. Normaal loop ik mee in de Twentse crosscompetitie mee. Heerlijk dit crossweer, alle factoren waren aanwezig voor een perfecte cross! Mijn winst pakte ik in de laatste kilometer waarbij ik Monique Elfring achterhaalde.’’. Lisa te Molder uit Zieuwent moest genoegen nemen met een derde plek achter Monique Elfring uit Groningen. Op de jeugdloop was het Jet Kasten uit Groenlo die de 1,2 kilometer domineerde en won in 5.22 minuten. De meeste lopers liepen tegen de verzuring en hun laatste reserves aan. De organisatie was in handen van lopersvereniging Groenlo. Zij waren er weer in geslaagd door saamhorigheid en goede samenwerking een mooie wedstrijd neer te zetten.                                                                                                                                                                                                                                                  

Geen opmerkingen: