zondag 18 november 2012

Verslag van de 29e Zevenheuvelenloop in Nijmegen

Erwin Wamelink, schrijver van het stukje en net boven het uur gelopen, beide is klasse!
Ava’70-atleten trotseren heuvels met succes

De zondagrust staat hoog in het vaandel bij een groot deel van de Aaltense bevolking. Maar hier wordt geen enkele rekening mee gehouden door een groep fanatieke hardlopers van Ava’70. In alle vroegte verzamelen zij zich op het treinstation om af te reizen naar Nijmegen. In de Waalstad staat alweer de 29ste editie van de Zevenheuvelenloop op het programma. Maanden van voorbereiding moeten vandaag worden omgezet in een toptijd. Reizigersorganisatie Syntus heeft alles uit de kast gehaald om het de hardlopers zo comfortabel mogelijk te maken. Maar liefst één treinstel wordt er ingezet om iedereen op een prettige manier naar Arnhem te brengen. De vergelijking met een veetransport is snel gemaakt. In Arnhem pakken de atleten die inmiddels klaar zijn voor de slacht de trein naar Nijmegen. Net als voorgaande jaren treffen de Ava-janen ook dit jaar weer hun laatste voorbereidingen in een klein bruincafé dat zich vlakbij de start bevindt. De spanning wordt nu bij een enkeling merkbaar. Als iedereen voor de vierde keer het toilet heeft bezocht wordt het de hoogste tijd voor de lopers om zich naar hun startvak te spoeden.

De zevenheuvelenloop is een wedstrijd over vijftien kilometer. Start- en finishplaats is Nijmegen. Scherprechter is de beruchte Zevenheuvelenweg. De eerste kilometers van de wedstrijd lopen valsplat naar boven. Het middenstuk is met de eerder genoemde Zevenheuvelenweg en met nog aantal loodzware kilometers het moeilijkste gedeelte. De laatste drie kilometer bestaat voor het grootste stuk uit een afdaling richting de finish. Naast een groep atleten van Ava’70 staan er nog ruim 33.000 recreanten aan de start van het evenement. Ook een grote groep wereldtoppers geeft in Nijmegen acte de presence. Zo staat bijvoorbeeld wereldrecordhouder Leonard Komon (41:13 min. Gelopen tijdens de editie van 2010) aan de start. Dit jaar moet Komon zijn landgenoot Nicholas Kipkemboi voor zich dulden. Bij de dames staan twee Olympische kampioenes aan de start. Tirunesh Dibaba en Tiki Gelana. Eerstgenoemde wint de wedstrijd met overtuiging in een tijd van 47:08 minuten.

In de schaduw van de topatleten proberen de tienduizenden recreanten hun eigen doelen te bereiken. Björn Demkes blijft week-in-week-uit verbazen. In Nijmegen loopt hij een afbouwend schema. ‘Het fenomeen’ zoals hij door clubgenoot Gerrit Dijkslag werd genoemd loopt in Nijmegen een fantastische tijd van 54:25 minuten. Terwijl hij al jaren met hardlopen bezig is lijkt hij zijn top nog lang niet bereikt te hebben. Ver achter Björn Demkes loopt Erwin Wamelink ook een prima wedstrijd. Hij richt zich op een tijd onder het uur en heeft na tien kilometer nog zicht op deze tijd. In de laatste vijf kilometer moet hij het schema toch loslaten. Hij finisht uiteindelijk toch in een mooie tijd van 1:00:33 uur.

Wedstrijd in de wedstrijd:
De crème dela crème van de Ava’70-dames doet in Nijmegen mee. Chantal Klein Gunnewiek, Katja Demkes, Heidie Jentink en Ingrid van Zolingen nemen het in Nijmegen tegen elkaar op. De vrouw in vorm is Katja Demkes. In Nijmegen loopt ze wederom een hele goede wedstrijd. Toch moet ze tijdens de wedstrijd even de bosjes in voor een korte sanitaire stop. Tijdens dit ‘toilet bezoekje’ komt ze in een verhitte strijd met een dorenstruik. Bebloed en besmeurd met modder kan Katje haar koers toch voortzetten. Haar eindtijd is 1:06:33 uur. Chantal Klein Gunnewijk gaat bewust niet bij haar concurrentes staan tijdens de start. Dit legt de hardloopster die zowel bij Ava’70 als bij Lopersgroep 90 in Lichtenvoorde traint geen windeieren. Ze knalt naar een geweldige tijd van 1:05:54 uur. En dit in haar eerste wedstrijd over vijftien kilometer, een prestatie van formaat. Heidie Jentink behoort ook al jaren tot de regionale top. Hoewel ze vorige jaar nog onder de één uur en zeven minuten kon blijven zit die tijd er dit jaar helaas niet in. Toch zet ze weer een prachtige tijd van 1:07:25 uur neer. De gangmaker binnen het Ava-kamp is Ingrid van Zolingen. In haar hardloopleven heeft ze al heel wat prijzen bij elkaar gelopen. In Nijmegen loopt ze een erg goede race. Ze bouwt haar wedstrijd goed op en dit is te zien aan haar eindtijd van 1:11:36 uur.

Peter Kroesen is nog niet zo lang lid van Ava’70. Dit valt niet af te lezen aan zijn eindtijd. Peter weet zijn vijftien kilometer goed in te delen en snelt naar een schitterende 1:06:45 uur. Gerrit-Jan Jansen is nog geen lid van de Aaltense atletiekvereniging, maar hier gaat in de toekomst vast verandering in komen. Hij doet geregeld mee aan wedstrijden in de regio en gaat met stappen vooruit. Hij passeert in Nijmegen de finish na 1:07:28 minuten. Hardlopen, mountainbiken, wielrennen, skeeleren, schaatsen voor André Balke is niets te gek. Deze sportfanaticus wil zich richten op een tijd rond de één uur en tien minuten. Deze tijd blijkt in Nijmegen toch nog net te hoog gegrepen. Zijn eindtijd is 1:13:56 minuten. André is zelf niet tevreden met zijn tijd. Marco van Rijs maakt momenteel vooral carrière als trainer. Iedere atleet die hij onder zijn vleugels neemt loopt binnen afzienbare tijd record na record. Helaas merkt hij in Nijmegen dat al deze inspanningen als trainer zijn eigen loopbaan een beetje in de weg staan. Hij worstelt zich naar een tijd van 1:22:14 minuten. Nardie Reimes kennen we vooral als de gezellige barvrouw van Café Schiller. Maar dat dit niet haar enige kwaliteit is laat ze zien in Nijmegen. Tijdens haar wedstrijd schroeft ze telkens het tempo een beetje op. De klok stopt voor Nardie al na 1:24:01 uur. Ineke Wesselink ziet een beetje op tegen de wedstrijd. Vooral het lange wachten in het startvak bevalt haar allesbehalve. Na afloop van haar wedstrijd slaat haar stemming volledig om. Met een prachtige eindtijd van 1:25:16 minuten is ze dik tevreden. Ook de prestatie van Lenie Wamelink mag niet ongenoemd blijven. Hoewel ze dit jaar haar hardloopschoenen thuis heeft gelaten maakt ze zich in Nijmegen heel nuttig. Naast dat ze haar zoon Erwin goed in de gaten houdt, fungeert ze ook als mental coach en als kluisje voor mobiele telefoons en portemonnees.

De terugreis richting Aalten levert nog veel spektakel op. Maar om de privacy van de atleten en hun families te waarborgen doen wij hier verder geen uitspraken over. Het bleef nog lang onrustig!!
Het startnummer van Ingrid van Zolingen

7 opmerkingen:

Katja zei

Mooi verslag Erwin. Leuk dat je mij Katje noemt. Heb ik verdiend.
Ik zal Marco en jou nooit meer plagen.

Erwin Wamelink zei

Dankje Katja! Zullen we gewoon net doen alsof 'Katje' erin hoort, vind het wel een leuke verspreking! Ik zie wel dat ik dorenstruik i.p.v. doornstruik heb geschreven, dat doet wel pijn! Dus bij deze een kleine rectificatie :P

Groetjes Erwin!

Gerrit zei

Of het nu dorenstruiken of doornstruiken zijn, ze zullen altijd pijn doen als je daarin gaat hurken. :)

Mooi stukje Erwin, stuurt AVA al zijn verslagen nog naar de diverse media?

ingrid zei

handig al die facebook foto,s

theo stronks zei

Knap gedaan Erwin,uit betrouwbare bron vernomen dat de trein op de terugweg niet wou stoppen in Aalten.

Harro zei

Mooi clubske dat AVA, mooi stukje Erwin!
Jammer van de verstoorde zondagsrust, dat dan weer wel.....

Gerrit-Jan Jansen zei

Mooi beschreven Erwin!
Was zeker een geslaagde dag.
Volgend jaar 17 nov. ben ik er weer bij!