donderdag 15 oktober 2015

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 103

Luuks eerste date
In opperste concentratie smeert hij abrikozenjam op de vier witte bolletjes die op het aanrecht liggen. Hij likt het mes af en stopt de broodjes in zijn AJAX-broodtrommel. Hij legt het trommeltje in een rietenmand. De geur van zijn eigengemaakte koekjes maakt hem vrolijk. Het water loopt hem in de mond. Hij haalt een ovenhandschoen uit het keukenkastje en grijpt de boom- en plantvormige koeken uit de warme oven. De koekjes stopt hij heel voorzichtig in een tupperware bak. Luuk heeft vanmiddag zijn eerste date, hij gaat picknicken!

Luuk twijfelt. “Trek ik het gele shirt aan met de tekst ‘fuck me i’m a hovenier’ of het rode shirt met het ‘vind-ik-leuk-duimpje’ op de voorkant? “ Hij kiest voor de tweede optie. Stiekem sluipt hij zijn ouders slaapkamer binnen en pakt het flesje aftershave van zijn vader van het nachtkastje. Gespannen kijkt hij op zijn horloge. “Ik mag niet te laat komen, maar ook zeker niet te vroeg”, zegt hij tegen zichzelf. Hij hangt het mandje met picknickspullen aan zijn stuur en wurmt zijn donkergroene bodywarmer onder de snelbinders.

Hij zet zijn fiets tegen de schutting en belt aan. “Hoi Luuk.” Daar staat ze, Luuks date. “Hoi Ilse”,  zegt Luuk terwijl hij verlegen naar de grond kijkt. Zonder een woord te zeggen loopt het tweetal richting de tuin. Een geruid dekentje ligt gespreid in het gras. “Wil je een kopje groene thee met honing? ”, vraagt Ilse. Luuk knikt en gaat op het kleedje zitten. Als hij naar beneden kijkt, ziet hij tot zijn schrik een grote vlek op zijn gloednieuwe drieskwartsbroek. Hij heeft abrikozenjam gemorst. Snel haalt hij zijn stoffen zakdoek uit zijn kontzak en probeert de vlek weg te vegen, tevergeefs, de schade wordt alleen maar groter. Giechelend komt Ilse de keuken uit. “Kijk eens, hier is je thee.” Luuk haalt de zelfgebakken koekjes uit het mandje.  De gesprekken verlopen nog een beetje stroef. “Lekker weer hebben we erbij of niet?”, vraagt Luuk met overslaande stem.  Ilse is het met Luuk eens: “Het is inderdaad prachtig weer. Niet te warm en zeker niet te koud.” Daar is Luuk het mee eens: “Inderdaad. Gisteren was het heel benauwd, nu is fijn.”

Na anderhalf uur zit de picknick erop. Ondanks dat ze nog een beetje aan elkaar moeten wennen, was het een gezellige middag. Samen vouwen ze de geruite deken op en plots staan ze heel dicht bij elkaar. Het wordt muisstil. Vluchtig drukt Ilse haar lippen op Luuks wang. Ze lopen samen naar de deur en kijken elkaar nog een paar seconden zwijgend aan. “Volgende week nog wat afspreken”, appt Ilse diezelfde avond. Luuk antwoordt: “Ja, dat lijkt me leuk, ik zorg voor een high tea!”

Geen opmerkingen: