zondag 11 oktober 2015

Feest bij Ropes & Running

De leden van Ropes & Running gingen samen op de foto ter gelegenheid van jubileum (foto Karin Stronks)

Survivalclub bestaat tien jaar

Door Karin Stronks

DE HEURNE - Op zondag 11 oktober was het feest bij survivalsportvereniging Ropes & Running (R&R). Het tienjarig bestaan werd gevierd met een mooi programma. Tussen 12.00 en 13.00 uur werden leden en genodigden ontvangen met koffie of thee met taart, na enkele toespraken was het tijd voor de Jeugdclubkampioenschappen. Aansluitend werd een sportclinic voor senioren verzorgd en vanaf 15.30 uur stond een hapje en drankje klaar. Rond de klok van 18.00 uur werden de feestelijkheden afgesloten.

Het terrein van R&R lag er strak en prima onderhouden bij op de zonnige zondag 11 oktober. Sponsoren, genodigden en in het R&R tenue gestoken leden verzamelden zich rondom het clubhuis voor koffie met taart. Voorzitter Yvonne Reusen heette iedereen van harte welkom en vertelde over bootcamp, hardlopen en de survivalsport, de jeugd en ze sprak een woord van dank uit naar de sponsoren en vrijwilligers. Na haar speech overhandigde ze een boeket bloemen aan Wilma Hofijzer, secretaris van het eerste uur.

Wilma nam de microfoon over en sprak over een stukje geschiedenis van de survivalsportvereniging. "In de jaren '90 begon Herbert Luimes met een groepje van tien man met trainen in het Veenbos in De Heurne. Er werden wat touwen in de bomen gehangen en er werd een uurtje getraind. Na verloop van tijd kwamen er mensen bij en er werd een schaftkeet geregeld. Heel lang was ik de enige vrouw en ik moet eerlijk zeggen, de mannen droegen me op handen", vertelt Wilma lachend. Ze trainde destijds samen met oudgedienden Martin en Rudi Ruesink, Sicco van Bolhuis, Henk van Zandvoort en Wim Klein Wolterink.

De club groeide gestaag, er kwamen ook jongeren bij en R&R moest omzien naar een nieuwe locatie. Na gesprekken met de gemeente Aalten werd Ropes & Running een officiële vereniging. In september 2006 vertrokken de survivelaars uit het Veenbos en trainden tijdelijk bij Atletico in Gendringen. "Kort daarna konden we in het Bargerbos terecht. We hebben hindernissen geplaatst en in 2011 werd ons clubhuis officieel geopend. Het ledenaantal bleef stijgen, kort geleden schreef ik het 409e lid in! Tweederde van de R&R leden is man, éénderde vrouw. 142 leden zijn jonger dan achttien en er zijn 37 dames die 'in de touwen hangen'. Elke dag wordt er getraind, behalve op vrijdag. Naast survival komen sporters voor bootcamp of hardlopen. R&R is een bloeiende vereniging waar ik supertrots op ben!" R&R heeft in de loop van de tijd een boel talenten voortgebracht zoals Cindy Brussé, Jochem Bruggink, Joost Velthorst, Bianca Rougoor en Rudi Ruesink. De aanstormende jeugdtalenten op dit moment zijn Barend Westerveld en Chiel van der Laan. Wilma: "Bij survival vervagen rangen en standen. Iedereen trekt een sportshirt aan en kruipt door dezelfde modder, of je nu schooljuf, boer of rechercheur bent!"

Wethouder Erik Luiten, ook lid van R&R, sprak nog een paar woorden, hij feliciteerde R&R met het tienjarig bestaan en overhandigde Yvonne Reusen een envelop met inhoud namens de gemeente Aalten. Yvonne verzocht om een groot applaus voor de sponsoren, commissies en de vrijwilligers. Het programma werd voortgezet onder ideale weersomstandigheden.

Geen opmerkingen: