zondag 19 juni 2016

Foto's en verslag van de 20e Survival in Harreveld

Van biervat naar biervat slingeren, als een ware Tarzan. (foto: Henri Walterbos)
Dinant Huurneman wint Survival Harreveld

Door: Henri Walterbos

HARREVELD - Als er nog volop groepen deelnemers weggeschoten worden lopen de vroege starters puffend, blazend en een appeltje etend al weer over het terrein. Of nog even je teammaatje aanmoedigen die nog met de laatste loodjes bezig is. Zoals Jurgen Tesselaar uit Ruurlo die Stan Eijsink door de laatste touwhindernis schreeuwt op het Meester NIjsplein. "Kom op Stannie, kom op." Met al net zo'n verbeten gezicht als de nog steeds worstelende Stan. Een mooi plaatje en een voorbeeld van mooie sport, typisch de survival. Zo ook al eerder in het parcours als Michel de Maat uit Vlaardingen die, nadat hij onder het kruipnet vandaan komt, het laatste stukje touw galant omhoog houdt, zodat Danny Hagebeek uit Rutten er moeiteloos onderuit kan komen. "Merci," antwoordt deze netjes. De survivalsport is strijden tegen elkaar maar ook met elkaar de strijd tegen de elementen aangaan. Iedereen gunt elkaar wat. De sfeer onder de deelnemers is uitstekend. Er wordt zelfs gelachen onderweg.

Gaandeweg, als de vermoeidheid toeneemt is elk stukje hulp of aanmoediging prettig. Het publiek staat dicht op de wedstrijd. Er wordt volop meegefietst met familieleden of bekenden. 'De stuurlui aan wal' maken deel uit van de wedstrijd, deel uit van het parcours, met af en toe leuke interactie tussen deelnemers en toeschouwers. Zo roept een klein meisje nabij Bekkendiek dat ze ook wel graag het water in zou willen. Net als de steeds dichterbij komende lopers door het water, waar ze naar staat te kijken. "Met je mooie kleren aan?" vraagt een loper die doorweekt tot boven zijn middel een poging doet op de kant te komen. Ze knikt lachend en vraagt aan de kinderen om haar heen: "Wie durft er in te springen?" Niemand geeft gehoor. Vader neemt haar aan de hand mee naar een veilige afstand. "Je weet nooit," is van zijn gezicht te lezen.

Een stukje verderop lopen enkele jonge lopers zich warm voor hun wedstrijd. Sem Wispelwey uit Doorn en Bart Postma en Maarten Heerkens uit Driebergen. "We zijn van Survivalclub 'Hang on' uit Driebergen en hebben hier al enkele keren vaker gelopen. Een mooi parcours. Ik hou wel van lange stukken lopen," ziet Sem naar de wedstrijd uit. Bart en Maarten leiden als de nummers 1 en 2 het algemeen tussenklassement. "Zijn eindoverwinning komt niet meer in gevaar," erkent Maarten zijn meerdere in Bart, die het glimlachend aanhoort.

Als de jongens inmiddels klaarstaan voor vertrek is het druk rondom de eindhindernis; zwaaien en zwieren onderaan biervaten, van biervat naar biervat. Als volleerde Tarzannen, naar de overkant van de hindernis, hangend aan balken. Het gaat de deelnemers goed af, al is het een pittige krachtsinspanning, met de eindstreep in het vizier. Het zijn niet de kunststof Grolsch-vaten die de hindernis en er tijdens de testcase nog wel in hingen. Het zijn kleine SAB-Miller vaatjes van ijzer. "We hebben de Grolsch-vaten helaas moeten vervangen. De kunststofgrepen waar de deelnemers aan hingen bleek niet sterk genoeg. Toen heeft de Grolsch nog gauw deze vaten gebracht," verklaart Clemens Toebes de wisseling van de vaten. Het blijft een mooi plaatje zo onder de kerktoren. Op de meet is het vervolgens presentator Stef Beunk uit Beltrum, 'uitvinder van de survival', die de deelnemers binnenloodst met leuke kwinkslagen of een compliment. "Ik ben trots op jullie," roept hij diverse keren.

Dinant Huurneman uit Meddo liet er zondag geen twijfel over bestaan wie dit jaar de beste was in het Top Survival Circuit (TSC). Hij was al zeker van zijn eindzege, maar hij bekroonde zijn topseizoen met een overwinning in Harreveld, de afsluitende survival. In het Runner Up Circuit (RUC) kon Jan Nauta de eindzege al niet meer ontgaan. Hij won niet maar zette met een tweede plek een bijna even goede prestatie neer. Jesse de Heer was hem deze keer te snel af. (bron)

Klik op de link voor de foto's van Kees Bakker


Geen opmerkingen: