donderdag 9 juni 2016

Verslag van de 1e Grachtenloop in Bredevoort

Zonder de andere winnaars tekort te doen, kwam de absoluut mooiste overwinning van de avond op naam van Björn Demkes, die de zege opdroeg aan zijn vader
Grachtenloop AVA'70 smaakt naar meer.....

Donderdag 9 juni vormde de Grachtenloop de opening van de serie Zomeravondlopen, die AVA`70 op de wedstrijdkalender van 2016 heeft staan. Deze eerste editie boeide van de kanonschoten bij de start, tot en met het commentaar van speaker Henk Borgmeijer bij de finish. Ruim 350 atleten uit de gehele regio kwamen op deze doordeweekse run in actie. De weersomstandigheden waren uitstekend en de grootse publieke belangstelling maakten het geheel tot een zeer geslaagd evenement. De wedstrijd werd geopend met de jongste talenten, die 1 kilometer door het centrum van Bredevoort aflegden. Compagnie Onversaegt liet het kanon bulderen en de kids gingen er, geschrokken van het geluid, als een haas van door. Max ter Haar lukte het als enigste om onder de 4 minuten te lopen en met deze geweldige prestatie werd hij eerste. Tim Houwers van AVA`70 klokte een tweede tijd. Flore Posthumus was bij de meisjes exact 1 tel sneller als Amber ter Horst en won de race. Lindsey Eikelboom werd derde.

Een kwartier later was het de beurt aan de oudere jeugd om 2 ronden af te leggen van 1000 meter. Mees Prinsen toonde zijn uitstekende vorm en won met overmacht. Twan Meinen werd knap tweede, terwijl Lenn Posthumus de derde plek voor zich opeiste. Bij de meisjes op dezelfde afstand noteerde Marit Kleinbussink een derde tijd en mocht het podium beklimmen. Bij de jeugdafstanden van de eerste editie van de Grachtenloop werd tevens het Bredevoorts kampioenschap afgewerkt, waarvoor de organisatie ook 12 bekers uitdeelde aan de snelste kinderen per afstand uit het vestingstadje.

Dat sport verbroedert, bleek voor aanvang van de wedstrijd bij de Senioren. Ter nagedachtenis aan het overlijden van erelid Gerard Demkes van AVA`70, werd een minuut stilte in acht genomen. En het was stil, muisstil, waarbij dit   indrukwekkend moment, werd gevolgd door een warm applaus. Nadat de kanonniers hun werk weer hadden gedaan, ging het enorm grote peloton  lopers en loopsters op weg voor hun race over 5 of 10 kilometer. Het parcours leidde de deelnemers eerst rond de Slingeplas, gevolgd door een lus over prachtige zandpaden langs de gracht, terwijl het laatste gedeelte door Bredevoort ging. In het zicht van de finish werd er zelfs nog door de feesttent gelopen.

Een selectief en schitterende ronde van 5 kilometer, zo lieten de atleten na afloop lieten weten. Bij de Heren leverde Roel Schreurs een sterke prestatie en scoorde met een eindtijd van 18,19 minuten de derde plaats. Bij de Dames, was het de 19-jarige Renske Harmelink, die de hoogste trede op het ereschavot mocht betreden. Het jonge AVA`70-talent toonde daarmee aan, dat ze de juiste vorm te pakken heeft. Iris Evers pakte een mooie derde plaats, terwijl  veterane Maria Griffioen fraaie tweede werd met een uitstekende tijd van 22,33 minuten.

De deelnemers aan de 10 kilometer liepen de ronde twee keer en de warme omstandigheden, maakten het extra zwaar op het pittige parcours. Met name het laatste gedeelte in het dorp over de klinkers en kasseien vormden een aanslag op het gestel. De Aaltense Bodil Hartman eiste de tweede plek voor zich op. Ingrid van Zolingen van AVA`70 pakte de derde plaats op deze afstand en mocht haar zoveelste beker in ontvangst nemen.
Zonder de andere winnaars tekort te doen, kwam de absoluut mooiste overwinning van de avond op naam van Björn Demkes, die de zege opdroeg aan zijn vader. De stijlvolle atleet moest en wilde deze wedstrijd winnen en gaf na afloop toe, dat het werkelijk uit zijn tenen moest komen. Dat het lukte was natuurlijk een prachtige prestatie en de prijsuitreiking werd daarmee dan ook een indrukwekkende gebeurtenis.

De organisatie, bestaande uit een samenwerking tussen AVA`70 en het comité Volksfeest Bredevoort, kijkt terug op een zeer geslaagde eerste editie van de Grachtenloop nieuwe stijl. Tientallen vrijwilligers droegen op geweldige wijze hun steentje bij, om alles in goede banen te leiden. Gezien de reactie van deelnemers en publiek is er ook zeker de intentie om de wedstrijd de komende jaren op de wedstrijdkalender te zetten!