woensdag 8 juni 2016

Grachtenloop in Bredevoort is weer terug

Enkele AVA-lopers verkennen het parcours langs de beek, onder toeziend oog van de sponsoren (foto: Karin Stronks)
Officieel begin van Volksfeest Bredevoort

Door Karin Stronks

BREDEVOORT – Na jarenlange afwezigheid is vanaf dit jaar de Grachtenloop weer terug. De Grachtenloop is de eerste van een serie van vier zomeravondlopen die rondom Aalten worden gehouden. Het parcours van de Grachtenloop voert rond de Slingeplas, de gracht en een stukje door het vestingstadje over zandpaden, verharde wegen en kasseistroken. Het startschot is een happening op zich, drie mensen van Compagnie Onversaegt laten het kanon van Bredevoort knallen voor aanvang van de Grachtenloop. De Grachtenloop wordt van commentaar voorzien door atletiek kenner Henk Borgmeijer.

Dick Lubbers, wedstrijdcoördinator van AVA '70, legt uit:"Start en finish is tegenover het Grachthuys bij de grote feesttent op sportpark 't Broock aan de Kruittorenstraat. De Grachtenloop is het officiële begin van het Volksfeest in Bredevoort. Op donderdag 9 juni om 19.00 uur gaan de jongste lopers van start voor hun 1 kilometerloop, gevolgd door de iets oudere jeugd om 19.20 uur, zij leggen twee kilometer af. De vijf- en tien kilometer deelnemers beginnen om 19.45 uur aan hun wedstrijd/prestatieloop rond de gracht, de Slingeplas en een stukje vestingstad. Alle lopers krijgen een leuke herinnering." Na de Grachtenloop kunnen deelnemers en hun supporters meteen de grote tent in om de eerste avond van het Bredevoortse Volksfeest mee te maken.

De Grachtenloop wordt mede mogelijk gemaakt door Schutterij Bredevoort en twee hoofdsponsoren, Spar Jos Luiten en schildersbedrijf Jansen-Eupe. "Spar is atletieksponsor op landelijk niveau. Wij doen er een schepje bovenop als vaste sponsor van AVA '70. Nu steunen we de Grachtenloop omdat we betrokken zijn bij Bredevoortse activiteiten", aldus een enthousiaste Jos Luiten. Hij voegt toe: "Nee, hardlopen doe ik niet, ik tennis bij Altec!" Gerwin Jansen-Eupe is sinds drie jaar lid van AVA '70 en heeft dit jaar de marathon in Rotterdam gelopen. "Als je maar eigenwijs genoeg bent kun je dat", merkt hij op en vervolgt: "Ik ervaar AVA als een hechte en gezellige club, iedereen wordt serieus genomen. Mede daarom sponsor ik de Grachtenloop."

Inschrijven voor de Grachtenloop kan vooraf via de AVA '70 website tot en met 7 juni. Aanmelden op de wedstrijddag zelf is mogelijk voorafgaand aan de wedstrijd vanaf 18.00 uur aan de Kruittorenstraat in Bredevoort. Voor de Bredevoortse jeugd is er een extra prijs beschikbaar vanwege het Bredevoortse scholenkampioenschap. "Concreet betekent het dat voor de beste lopers van Bredevoort ook bekers te winnen zijn. Dus als een jongere uit het vestingstadje een podiumplaats weet te bereiken krijgt hij of zij twee bekers mee naar huis", legt Dick Lubbers uit. De Grachtenloop wordt in de week van de Aaltense avondvierdaagse gehouden, ook AVA leden lopen mee. "De AVA wandelaars zullen op maandag, de inhaalavond van de avondvierdaagse, starten om op donderdag hier mee te kunnen doen. Zij gebruiken dus de 'rustdag' om te gaan hardlopen", glimlacht AVA-lid Ingrid van Zolingen.

Waarschijnlijk werd de eerste Grachtenloop gehouden in 1979, Geert Wevers van AVA heeft daar uitslagen van, de laatste was in 2001. Tot eind jaren '90 was start en finish bij het Jeugdcentrum op de Markt in Bredevoort, de afstand bedroeg destijds 6,5 kilometer. De loop trok altijd veel publiek en een groot aantal scholieren liep jaarlijks mee. Later werd gestart aan de Kruittorenstraat, lopers konden zich inschrijven in de feesttent. Vaak was de Grachtenloop van weleer een mooie strijd tussen AVA-lopers, Gerrit Dijkslag wist de wedstrijd zeven keer op zijn naam te schrijven. Van 2003 tot vorig jaar werd de Intratuinloop georganiseerd. Nu is de Grachtenloop weer terug, deze wordt gehouden op 9 juni. Op 28 juni volgt de GUV Zomeravondloop, 19 juli de Fiat Winkelhorst Walfortloop en de laatste, de Twee Bruggenloop, is op 16 augustus. (bron)

Geen opmerkingen: