dinsdag 27 november 2018

Sneller worden door intervaltraining

Intervaltraining is dé manier om sneller hard te lopen
Intervaltraining is dé manier om sneller hard te lopen. Wel heeft interval alleen zin als je het niet té vaak uitvoert. De trainingen zijn voor veel lopers behoorlijk pittig. Wij raden aan om als beginner niet meer dan één keer in de week snelheidswerk te doen. Wij hebben vijf tips voor jullie op een rijtje gezet om je snelheid te verbeteren.

1. Tijdens je duurloop een aantal keer versnellen.
Continu hetzelfde tempo hardlopen komt de basissnelheid niet ten goede. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig tijdens je duurloop wat versnellingen doet. Probeer tijdens een duurloop minimaal drie keer van lantaarnpaal naar lantaarnpaal te versnellen.

2. Tempotraining op de atletiekbaan.
Het is niet alleen leuk om op de baan te trainen, maar ook nog eens heel efficiënt. Tempotrainingen op de baan zijn belangrijk om de basissnelheid te verhogen. Let wel op: ga niet op eigen houtje intervaltraining doen op de baan, maar laat je goed adviseren door een hardlooptrainer.

3. Omhoog sprinten op heuvels.
Heuveltraining is dé manier om sneller te worden. De afwisseling op een vlakke ondergrond trainen en een heuveltje snel oprennen is effectief. Het is niet alleen effectief, maar ook nog eens een leuke en speelse manier van trainen.

4. Doe af en toe een hardloopwedstrijd.
Wij hebben dan niet over een 10 kilometer, halve marathon of marathon, maar over een 5 kilometer op de weg. Als je jouw persoonlijk record op de 5 kilometer kan aanscherpen, dan profiteer jij daar op de langere afstand ook van. Kortere afstanden lopen komt de basissnelheid ten goede.

5. Gebruik een speedladder.
Alle (voet)bewegingen worden vanuit je hersenen aangestuurd. Het signaal dat je hersenen stuurt gaat via je centrale zenuwstelsel naar je spieren: je beweegt! Door het trainen met de speedladder, train je het centrale zenuwstelsel. De signalen gaan sneller naar je spieren en je reactievermogen en voetenwerk verbeteren. Naast dat je wendbaarder en sneller wordt, verbeteren ook je conditie, kracht en coördinatie. (bron)

1 opmerking:

Fu Yuan Martial Arts: Tai Chi Apeldoorn Laoshi Douwe Geluk zei

Interval is een erg goede maar ookn effectieve methode. Ik loop zelf ook veel om fit en vitaal te blijven voor de nationale en internationale Tai Chi Chuan en Chi Kung wedstrijden waar ik aan meedoe.

Een super artikel over interval training.

Groet,

Douwe Geluk
Tai Chi Apeldoorn
Bron van Geluk