zaterdag 3 november 2018

Verslag van de 1e Boekeldercross in Aalten - deel 2

Stefan Ritte (blauwe shirt), Klaus Schlüter (wit) en Björn Demkes
Stijn Elferink wint in achtertuin Aalten 1e editie Boekeldercross

Door Benno Stevering

AALTEN – Stijn Elferink uit Lichtenvoorde won zaterdagmiddag met speels gemak  in Aalten vanaf start met 34.44 minuten de tien kilometer. Hij bleef hiermee Bjorn Demkes uit Lievelde ruim voor. Elferink: ‘’Het Open NK Beltrum laat ik schieten. Ik mis de survival sport nog niet en richt me nu volledig op hardlopen. Het leek me goed eens 2 jaar iets totaal anders te gaan doen dan survival. Dat werd dus hardlopen. Het rondje kende ik goed hier. Vorig jaar liep ik nog 36 minuten. Mijn benen waren nog niet optimaal hersteld na mijn snelle tijd van 33.47 minuten in de Holtense Diepe Helloop. Het is nog niet zeker of ik in Aalten de gehele competitie zal lopen. Zeker is dat ik volgende week in ieder geval ook de tien kilometer zal lopen. Ik ben blij met de progressie’’ In een scherpe tijd van 35.46 minuten legde Bjorn Demkes beslag op de tweede plek. De AVA’70 die zich af en toe ook uittest op de triatlon gaf aan atleet van dat Elferink direct weg was. Vanuit de ene blessure kwam Demkes in de andere terecht. Te snel pakte hij het hardlopen weer op. Nu gaat het weer lekker en zal hij proberen de gehele competitie mee te doen. Het parcours bestond uit klimmen en dalen. Bult op bult af met de Geesinkbult die als ultieme zwaartemeter de lopers afpeigerde. Het was een klim van wel 300 meter lang vanaf het fietspad omhoog. Vanaf de Weelinkweg werd de daling naar beneden ingezet. Katja Demkes, vrij van rugklachten won de strijd bij de vrouwen in 44.34 minuten. ‘’Ik heb goed getraind en veel interval gedaan. Mijn rugklachten vielen mee. Mijn eerste ronde verliep in 22 minuten. In de tweede ronde had ik wat verval. Toch heb ik geen tijden meer zo snel kunnen lopen hier. Ik heb ruim 2,5 jaar voor mijn rug in een revalidatiecentrum getraind. Ik ga me nu meer richten op de lange afstand. Op de vijf kilometer kom ik inhoud tekort. Ik moet mijn kilometers nog uitbouwen. De Geesinkbult is hier een heuse scherprechter. Maar mij ging het makkelijk af. Op het valse plat had ik meer moeite. Het parcours was prachtig. We werden langs een sloot geleidt. Er lag een boomstam op het parcours, dat maakte het geheel wat extra pittig. Maar dat maakte wel dat het verval voor me optrad in de tweede ronde. De smalle paden waren moeilijk te begaan. Op mijn planning staat de Montferlandrun die ik samen met mijn partner Bjorn ga lopen. De prognose daarvoor is 1.05 uur.’’ Bianca Piek had 46.33 minuten nodig over de afstand en werd tweede dame. 

Lars Duistermaat uit Winterswijk liep vanuit positie vijf naar de derde plek op de 15 kilometer in 56.34 minuten. De test verliep voor hem uitstekend na zijn blessure in september. Triatleet Klaus Schlüter uit het Duitse Ellewick werd tweede achter zijn in goede vorm verkerende landgenoot Stefan Ritte die in de laatste 2 kilometer het verschil maakte en won in 54.06 minuten. Ritte is een zeer snelle Duitse atleet uit Bocholt. Hij won ook de Bocholtse Cityloop. In de Boekeldercross is de eindstrijd voor Ritte niet van belang. Hij zal zich meten op diverse afstanden. De Sylvesterlauf is een van de wedstrijden waar zijn speciale aandacht naar uit gaat. Schlüter, die net als Ritte graag in Holland zijn wedstrijden loopt, heeft de afgelopen drie jaar zijn focus weer op de triatlon gericht. Dit jaar draaide hij een prima jaar met winsten in Markelo, Luttenberg en Enschede. In de Boekeldercross zal hij aan de gehele competitie meedoen. Voor Klaus betekende de tweede plek de snelste tijd voor hem op het parcours. Vermeldenswaardig was dat zijn 7 jarige oude dochter meedeed op de 1 kilometer in Aalten. Lars Duistermaat van Archeus Winterswijk wist van een vijfde plek naar een derde plaats door te dringen. De twee koplopers kwamen uiteindelijk ook in beeld, maar het verschil was te groot om nog te dichten voor Duistermaat. ‘’In september tijdens de Kramprun heb ik een achillespeesblessure opgelopen. Voor mijn gevoel ging de eerste ronde rustig in 19 minuten. In de tweede ronde wist ik gas te geven en in de laatste ronde ontstond hierdoor een gaatje. Ik ben nu pijnvrij. Drie maal per week heb ik nu een looptraining, drie maal een fietstraining. Daarbij train ik met maximale belasting.’’ Julia Kang was de rapste dame op de vijftien kilometer met 56.52 minuten. 

Ruben Garretsen van Argo uit Keijenborg, 1e jaars student bewegingswetenschappen in Groningen,  won de vijf kilometer in 16.57 minuten. Net als vorig jaar gaat hij voor de winst in het eindklassement. ‘’Ik heb erg lekker gelopen. Mijn doel is deze zomer onder de 16 minuten te gaan lopen. De laatste drie kilometer liep erg lekker en heb ik me niet geforceerd. Ik heb goed door kunnen lopen. Stan Prinsen die in het begin nog goed erbij zat haakte af na 2 kilometer. Ik wil drie maal mee lopen voor het eindklassement. De Warandaloop, daar heb ik me op gefocust.’’ Garretsen komt uit de stal van trainer Stefan Scanu die al menig atleet naar een hoger peil heeft weten te brengen. Tim te Brake hield samen met Stan Prinsen de eer van AVA’70 hoog in 17.43 minuten.  De Aaltense Ineke Graven won bij de vrouwen in 21.46 minuten. De 300 meter steile Geesinkbult werd als een heuse scherprechter ervaren op het  parcours. De snelste tijd op de 1 kilometer werd neergezet door Lars Meinen in 3.55 minuten. Tijmen Wisselink van Argo liep met 6.49 minuten onder de 7 minuten grens op de twee kilometer. Emma Nijenhuis bleef 1 tel onder de 18 minuten. Met 460 finishers had AVA’70 10% meer deelnemers dan vorig jaar.

Geen opmerkingen: