dinsdag 7 juli 2020

Wanneer is een hardloopschoen aan vervanging toe?

Zorg ervoor dat je tijdig een nieuw paar aanschaft, want blessures liggen op de loer wanneer je te lang doorloopt op versleten schoenen
Sommige lopers verslijten jaarlijks meerdere paren, anderen doen er zo drie jaar mee. Wanneer een hardloopschoen precies aan vervanging toe is, heeft met verschillende factoren te maken. Op het moment dat je merkt dat de demping uit je schoenen is, ben je eigenlijk al te laat.

Check het slijtagepatroon
Hoe snel een schoen verslijt hangt natuurlijk voor een groot deel samen met hoe intensief je ze gebruikt. Om te bepalen of je schoenen aan vervanging toe zijn kun je kijken naar het slijtagepatroon. Slijtage onder de hak en bal van de voorvoet zijn belangrijke tekenen van verval. Daarnaast kun je kijken naar rimpels in de tussenzool – dat is een teken dat de oorspronkelijke demping achteruit is gegaan.

De slijtage van de zool hangt samen met de ondergrond waar je op loopt. Zo zal de zool van je schoenen sneller verslijten wanneer je veel op asfalt loopt dan wanneer je je schoenen vooral op zandpaden gebruikt. Houd er rekening mee dat de buitenzool minder snel verslijt dan de dempende werking aan de binnenzijde.

Kilometers bijhouden
Over het algemeen geldt de regel dat je na 1000 kilometer je hardloopschoenen moet vervangen. Je hardloopschoenen zijn dan meer dan 35 procent van hun oorspronkelijke demping kwijt, waardoor je een grotere kans loopt op blessures. Het bijhouden van een trainingslogboek kan handig zijn – wanneer je weet hoeveel kilometer je ongeveer in een week aflegt, kun je bepalen hoeveel weken je ermee door kunt lopen. Loop je 25 kilometer in de week? Dan kun je zo’n 40 weken met je schoenen doen.

Geef je schoenen rust
Wanneer je meer dan drie keer in de week hardloopt, doe je er goed aan om minimaal een tweede paar hardloopschoenen aan te schaffen. Schoenen hebben namelijk ook rust nodig en na een training duurt het tot wel 48 uur tot je schoenen in hun oorspronkelijke staat zijn teruggekeerd. Wanneer je hetzelfde paar schoenen kort na elkaar zwaar belast zal de demping snel minder worden.

Verouderingsproces
De kwaliteit van een schoen kan ook afnemen terwijl ze in de kast staan. Het probleem is dan niet de slijtage, maar het verouderingsproces van het materiaal. De schoen droogt uit, de soepelheid van de zool verdwijnt en de demping neemt af. Ieder jaar dat een schoen ongebruikt in de kast staat neemt de kwaliteit met zo’n 10 procent af. Schaf je dus eindelijk dat nieuwe paar schoenen aan, let er dan ook op dat het niet een jarenoud model betreft. (bron)

Geen opmerkingen: