donderdag 2 juli 2020

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van een stukje wandelen

Trek je schoenen aan en ga een lekker rondje lopen!
Je hebt overdag niet altijd de tijd om je helemaal in het zweet te werken (werk, kinderen, huishouden etc.), maar gelukkig heb je als het goed is wel even een pauze tussen je werk door. Er valt altijd wel even tijd te maken voor een blokje om, en laat dat nou nét superveel voordelen met zich meebrengen. Dit zijn de gezondheidsvoordelen van wandelen:

De gezondheidsvoordelen van wandelen
Harvard medical school gaf een aantal resultaten uit verschillende onderzoeken die zij hebben onderzocht over de positieve effecten van wandelen, komt-ie:

Het gaat het effect van de erfelijk aanleg voor overgewicht tegen
Harvard-onderzoekers keken naar 32 mensen met een erfelijke aanleg voor obesitas en onderzochten daarbij 12.000 mensen om te kijken of deze genen daadwerkelijk bijdroegen aan het lichaamsgewicht. En ja, ze ontdekten dat bij de deelnemers die ongeveer een uur per dag liepen, de effecten van die genen werden gehalveerd.

Het helpt je zoete cravings tegen te gaan
Een paar studies van de Universiteit van Exeter hebben onderzocht dat een wandeling van 15 minuten jouw cravings naar chocolade in stressvolle situaties kan verminderen.

Het vermindert het risico op borstkanker
De onderzoekers wisten al dat elke vorm van lichaamsbeweging het risico op borstkanker vermindert. Maar uit het onderzoek van de American Cancer Society bleek dat vrouwen die zeven uur of meer per week liepen, een 14% lager risico op borstkanker hadden dan degenen die drie uur of minder per week liepen.

Het verlicht je gewrichtspijn
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat wandelen de artritis gerelateerde pijn vermindert (mits je wat kilometers maakt). Lopen beschermt de gewrichten (en vooral de knieën en heupen die het meest vatbaar zijn voor artrose).

Het versterkt de immuunfunctie
Lopen is een manier om je te beschermen tijdens het griepseizoen. Uit een onderzoek bij meer dan 1.000 mannen en vrouwen bleek dat degenen die minstens 20 minuten per dag en 5 dagen per week wandelden, 43% minder ziektedagen hadden dan degenen die één keer per week of minder trainden.

Mentale voordelen
Wandelen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Uit een onderzoek van de Stanford University blijkt echter dat je negatieve gedachtes pas echt significant verminderen als je een wandeling in de natuur maakt.

Wandelen stimuleert je hersenen ook om endorfine aan te maken. Dit gelukshormoon heeft een anti-depressieve werking. Deze stof stimuleert je mentale gezondheid, gevoeligheid voor stress en pijn en geeft je een euforisch gevoel!

Een dagelijkse wandelen zorgt ook voor een betere nachtrust en minder schaapjes tellen. 'Beweging versterkt het effect van natuurlijke slaaphormonen zoals melatonine', zegt Dr. Carlson van Harvard Medical School.

Kortom: trek je schoenen aan, kies het juiste tijdstip uit (bijvoorbeeld wanneer er niet veel mensen op straat zijn) en ga een lekker rondje lopen! (bron)

Geen opmerkingen: