donderdag 23 juli 2020

Welke grote marathons gaan (vooralsnog) wél door dit najaar?

Waar kan ik nog wél een marathon lopen dit najaar?
Met de afgelasting van de NN Marathon Rotterdam 2020 is er één vraag die veel deelnemers ongetwijfeld op de lippen brandt: waar kan ik nog wél een marathon lopen dit najaar? Wij maakten een overzicht. Maar: onder voorbehoud, uiteraard.

De marathon van Reykjavik, 22 augustus
De 37ste Reykjavik Marathon, die traditioneel samenvalt met de Reykjavik cultuurnacht (IJslands grootste culturele event) gaat vooralsnog gewoon door. Met slechts 10 sterfgevallen lijkt het coronavirus IJsland dan ook te hebben gespaard. Aanpassingen zijn er uiteraard wel. Hoogtepunt van de marathon overigens, is het uitzicht, onder meer over het prachtige Tjörninmeer (in het oude centrum) en de oceaan.

De marathon van Londen, 4 oktober
De meest onzekere marathon in dit lijstje en de inschrijving is al gesloten. Sinds Tokyo, waar alleen topatleten mochten starten, zijn alle andere World Marathon Majors (Boston, Chicago, Berlijn en New York) dit jaar afgelast en de Britse krant The Telegraph berichtte onlangs dat de organisatie in Londen zelfs vreest voor de editie in april 2021, als er nog geen vaccin is tegen die tijd. De eerstvolgende Londen Marathon zou dan pas in oktober 2021 plaatsvinden...

De marathon van Amsterdam, 18 oktober
De organisatie van de TCS Amsterdam Marathon 2020 is optimistisch, zo berichten wij al eerder, maar het zal er anders aan toe gaan dan de afgelopen jaren. Na het afgelasten van de marathons van Eindhoven en Rotterdam, zette de organisatie het volgende statement op de site:

‘Dit bericht roept logischerwijs direct de vraag op of de TCS Amsterdam Marathon wel door kan gaan. Vooralsnog staat de marathon in Amsterdam nog steeds gepland voor zondag 18 oktober aanstaande. Het besluit dat genomen is in Rotterdam staat los van de keuzes die gemaakt worden voor Amsterdam. Wij zijn in goed overleg met de Gemeente Amsterdam over een aangepaste vorm van het evenement met een beperkt aantal deelnemers. Voor de komende editie kiezen wij er ook voor om de side events zoals de Internationale Marathon Expo, de Pasta Party en de diverse hospitality programma’s uit het marathonweekend te schrappen. Voor de organisatie van ons evenement staan de gezondheid en veiligheid van onze deelnemers, toeschouwers en vrijwilligers altijd voorop.
De komende weken gebruiken wij voor het verder concretiseren van onze plannen. Dit doen wij in nauw overleg met de betrokken diensten vanuit de Gemeente Amsterdam. Wij verwachten medio augustus tot een besluit te komen en zullen dan alle ingeschreven deelnemers informeren.’

De marathon van Athene, 8 november
Ook de marathon waar het in 1896 (of zelfs 489 voor Christus) allemaal mee begon, lijkt gewoon op de kalender te blijven staan. Sterker nog, de inschrijving is pas net geopend (3 juli). Het aantal deelnemers is wel teruggebracht tot twee groepen van 5000. De route leidt, net als ooit voor de mythische boodschapper Pheiddipides, van Marathon naar Athene. De finish is in het fantastische Panathinaiko Stadion. Anders dan bijvoorbeeld de Marathon Rotterdam vraagt deze marathon wel iets extra’s van de bovenbenen: van 10 km tot 31 km leidt het parcours heuvelop.

De marathon van Valencia, 6 december
Het is een loopstad bij uitstek, Valencia. Niet voor niets wordt er in oktober ook altijd heel hard gelopen op de halve marathon en in januari op de 10 km. De marathon zal zit jaar drukbezet zijn: vanaf 1 december kunnen atleten weer plaatsen voor de Spelen van Tokio 2010. Toplopers als Michel Butter en Bart van Nunen gaven daarom in mei al aan zich op Valancia te gaan richten. Bovendien beschikt de organisatie beschikt over een snel parcours. De aantrekkingskracht voor gewone lopers zit ‘m vooral in de prachtige start- en finishlocatie – en natuurlijk in het zachte winterklimaat. Interesse?

De marathon van Antwerpen, 12 september
De eerste Port of Antwerp Night Marathon (precies 100 jaar na de Olympische marathon in Antwerpen) lijkt nog gewoon door te gaan, zij het met aanpassingen. Burgemeester Bart De Wever is optimistisch, in elk geval, en kijkt er naar uit.

De marathon van Parijs, 15 november
De Marathon de Paris, die eerder verplaatst werd van 5 april naar 18 oktober, werd onlangs opnieuw verplaatst naar 15 november en lijkt op die datum ook echt doorgang te gaan vinden, hoewel het aantal coronagevallen in Frankrijk afgelopen week snel toenam. (bron)

Geen opmerkingen: