maandag 12 december 2011

Boelekeerlspad in Halle

Al hef de boelekearl moar enen voes meer, ongeveurlek is 'e zeker niet!
Vrogger wiern de kinder bange e'maakt veur de boelekearl, den grep ow a'j te-kort bi-j de graven kwammen. Zo geet 't verhaal dat d'r lange eleen een deerne deur de boelekeerl is e'greppen. Een boer den an't hied maejen was heurn een vreselek geschreeuw. De boer hef toen met de zeise de boelekearl een voes af e'maejd. De deerne hef 't d'r goed af e'bracht. Moar al hef de boelekearl moar enen voes meer, ongeveurlek is 'e zeker niet! "Kinder, blief uut de buurte van kolk of vlonder, want de beolekearl zit d'r onder!"

Vroeger werden kinderen bang gemaakt voor de boelekearl, in andere streken de bullebak of boeman. Je werd door de boelekearl gegrepen als je te dicht bij het water kwam.

Bijna een maand geleden waren we ergens op visite en kwam er op een gegeven moment de vraag of ik weleens van het Boelekearlspad gehoord had. Nou dat had ik nog nooit en al vrij snel konden ze me overtuigen om dit pad eens te gaan lopen. De route heeft drie startpunten en ik kies er voor om bij boerderij Boldiek weg te gaan, dat ligt in de driehoek van Doetinchem, Halle en Zelhem. Het begin van de route loop ik overwegend langs de weilanden, enkele singels of houtwallen, de voorlopers van het huidige prikkeldraad.

Als ik de Jolinkdijk oversteek kom ik in het ontwikkelingsgebied de Heidenhoeksevloed, een prachtig natuurgebied met vele kleine waterpoeltjes. In dit gebied bevindt zich ook een vleermuizenkelder, dat dient als een mooie overwinteringsplaats voor deze dieren. Ze hangen aan de wanden van de betonnen duikers of kruipen in de kleine spleten. Het water op de bodem zorgt voor een constante luchtvochtigheid in de kelder.

Bijna aan het eind van de route kan ik kiezen of ik het droge of natte gedeelte van de route neem. Ik kies voor het lage en onder natte omstandigheden niet of nauwelijks begaanbare gedeelte. Deze loopt langs de verschraalde vloeiweide van de Halse Vloed, die hier buiten haar oevers mag treden. De beekbedding is verhoogd waardoor het water minder snel wordt afgevoerd. Zo ontstaat er een grote verscheidenheid aan vochtminnende planten.

Als ik dit gehad heb, verschijnt er weer een bord dat verwijst naar de boerderij Boldiek, waar ik gestart ben. Het is een schitterende route van bijna zes kilometer waarbij ik op het hele gedeelte maar enkele mensen ben tegengekomen en waar je op een mooie winterdag ook een prachtige wandeling van kunt maken.

Klik hier voor meer informatie van het Boelekeerlspad en hier voor enkele foto's.

De vleermuizenkelder in het natuurgebied de Heidenhoeksevloed

Prachtig loopweer onder een bewolkte hemel

7 opmerkingen:

Ben zei

Prachtige foto's, Geert. Leuk dat je ons advies hebt opgevolgd!
Gr.
Rieke en Ben

Harro zei

Mooie wandeling voor een voetballoze zondag. Ik zal 'm er hier thuis eens ingooien. Had er nooit van gehoord; leuk om te lezen.


Geert, als ik eenmaal in het fotoalbum zit, kom ik niet meer terug bij je site. Wat doe ik verkeerd?

Gerrit zei

Waar heeft dit verhaal laatst ook ingestaan, ik ken die hand uit het water ergens van?

Geert zei

Harro, als je nu eens op het pijltje links boven in je scherm klikt, lukt het dan ook niet? Ik heb hier zelf geen enkel probleem mee.

Harro zei

Geert, beetje suffig van mij. Die pijl ken ik (natuurlijk) wel. Ik kom er nu achter dat ik daar vanuit het fotoalbum 2x op moet drukken. De 1e x reageert ie niet.
Problem solved!

Henk Woolschot zei

Zelhem is natuurlijk prachtig Geert! Je mag er wel vaker komen trainen.

Geert zei

Volgens mij heb ik alleen in de verte de fabrieken van het industrie terrein van Zelhem gezien Henk en dat was niet veel.

Maar je mag me best een keer in het voorjaar de mooie plekken van Zelhem hardlopend laten zien!