zaterdag 3 december 2011

Zeer sterk deelnemersveld 16e Montferland Run in 's-Heerenberg

Wereldkampioene Edna Kiplagat is ook aanwezig in 's-Heerenberg
Met tweevoudig wereldkampioen Abel Kirui, marathontoppers als Hailu Mekkonen, Gilbert Yegon en de Nederlanders Michel Butter en Koen Raymaekers kent de 16e editie van de JCL Montferland Run* al een zéér sterk veld, maar nu ook de Nederlandse Hilda Kibet en wereldkampioene Edna Kiplagat meedoen, wordt het de sterkst bezette editie ooit. Bovendien doet zich op zondag 4 december in ’s-Heerenberg de unieke situatie voor dat beide wereldkampioenen op de marathon (Abel Kirui én Edna Kiplagat) van start gaan in deze snelle wegwedstrijd over 15 kilometer. De Keniaanse Edna Kiplagat is een bijzondere atlete. Zij ‘proefde’ in 2005 even aan de marathon; merkte destijds in Las Vegas dat ze meer trainingsarbeid moest verzetten, koos voor een specifieke voorbereiding en excelleerde vervolgens in maart 2010 in haar tweede marathon door in Los Angeles overtuigend te winnen na 2.25.38. Vervolgens won ze vorig jaar november de meest prestigieuze stadsmarathon ter wereld: die van New York.

Dit voorjaar werd Edna Kiplagat derde in de zeer sterk bezette marathon van London; zij scherpte hier haar persoonlijk record flink aan tot een uitstekende 2 uur 20 minuten en 46 seconden. Het voorlopige hoogtepunt in de relatief jonge marathoncarrière van de nu 32-jarige atlete (zij heeft tot op heden nog maar 5 marathons gelopen) beleefde zij afgelopen augustus. In Daegu (Zuid-Korea) liet zij zich kronen tot wereldkampioene op de marathon!

Edna Kiplagat gaat volgend jaar voor de allerhoogste titel in haar sport; zij wil bij de Olympische Spelen van London kampioene op de marathon worden. Kiplagat heeft van de Keniaanse atletiekbond relatief snel na haar wereldtitel te horen gekregen dat zij voor-geselecteerd is voor deelname aan de Olympische Spelen. In die race treft zij volgend jaar augustus ook de Nederlandse Hilda Kibet. Zij nomineerde zich afgelopen april in de Rotterdam Marathon met 2.24.27 voor de Olympische marathon van London.

Hilda Kibet ziet haar deelname aan de JCL Montferland Run op zondag 4 december als een belangrijke test voor haar eerstvolgende marathon van begin volgend jaar. De snelste Nederlandse marathonloopster van dit seizoen kiest hoogstwaarschijnlijk voor een nieuw marathonavontuur in de maand januari of februari. Met als doel om beter voorbereid en met nog meer marathonervaring volgend jaar augustus in de Olympische marathon van start te kunnen gaan!

Edna Kiplagat en Hilda Kibet (in 2006 al eens winnares in ’s-Heerenberg) krijgen in de internationaal hoog aangeschreven wegwedstrijd over 15 kilometer concurrentie van onder meer de Keniaanse Masila Ndunge en de Ethiopische Abebech Afework; laatstgenoemde won afgelopen januari de Halve Marathon van Egmond.

5 opmerkingen:

uli b zei

...dann sehen wir uns morgen, geert ;-))

Heidie zei

Ik doe helemaal niet mee hoor Geert!!Dus misschien moet je de koptekst even aanpassen! ;-)

Geert zei

Ja daar heb ik niet aan gedacht Heidie, wat zal ik er van maken?

Heidie zei

Veel mogelijkheden voor andere loopsters door afwezigheid van Jentink

katja zei

Ja das n mooie kop.