vrijdag 22 november 2013

De Moerputten in 's-Hertogenbosch

Voor de 600 meter lange brug in het natuurgebied de Moerputten
Als ik in natuurgebied de Moerputten, net buiten de stad "s-Hertogenbosch, aan kom rijden wordt ik welkom geheten door een informatiebord en zie ik dat er drie route's in het gebied zijn uitgezet. Het Halve Zolenpad (1,4 km), de Bruggenroute (5 km) en de Gementroute (7,6 km). Ik besluit om ze alle drie te gaan lopen en het worden zelfs nog enkele kilometers meer.

In 1890 werd de Langstraatspoorlijn 's-Hertogenbosch-Lage Zwaluwe in gebruik genomen, ook wel de Halve Zolenlijn genoemd. Over de spoorlijn werden leer en schoenonderdelen vervoerd. Het spoor liep door het natte laagveengebied van de Moerputten en daarom werden er twee bruggen gebouwd. Zowel de Moerputtenbrug (600 meter) als de Venkantbrug (33 meter) zijn rijksmonumenten. Ik loop over de gerestaureerde spoorbrug en even later ook over de vlonders door het laagveenmoeras. In de Moerputten zijn bijzondere natuur en oude cultuurhistorie met elkaar verweven. Vanaf de spoordijk, die de spoorbruggen met elkaar verbindt, heb ik op diverse plaatsen een afwisselend uitzicht over de weidse polder, de dichte moerasbossen en de grote knotwilgen. Een prachtig gebied om in te lopen.

Als ik de twee eerste route's er op heb zitten, steek ik de weg over en ga het open landschap van de Gement in. In het verleden, toen de Randweg 's-Hertogenbosch-Vught is aangelegd zijn er afspraken gemaakt om de natuur die daardoor verloren is gegaan, te compenseren. Een van de compensatiemaatregelen was de aanleg van elf hectare nieuwe natuur in de Gement. Een mooi gebied, net buiten de grote stad. Aan de ene kant zie je alleen maar natuur, als je de andere kant opkijkt de flats van de grote stad.

De lange rechte weg langs het Drongelse kanaal geeft me even het gevoel dat ik verkeerd gelopen ben maar door een klein bosje kom ik ineens midden tussen de weilanden te staan. Langs een slootkant loop ik verder en plotseling maak ik aan mijn rechterkant twee reeën toch wel erg aan het schrikken. Het is een fantastisch gezicht hoe ze maken dat ze wegkomen en even later zie ik op het land aan mijn linkerkant nog twee koppels van vier reeën lopen. Hemelsbreed ben ik maar enkele kilometers van de stad verwijderd.

Na bijna 15 kilometer besluit ik toch maar eens even op mijn mobieltje te kijken waar ik me bevind en zie ik gelukkig dat mijn vertrekpunt binnen enkele kilometers moet liggen. Als ik weer terug ben geeft de Garmin 16,8 kilometer aan en lees ik dat de Gementroute een aanlooproute van drie kilometer heeft, dat had ik even over het hoofd gezien!

fotoalbum
Prachtige vlonders door het laagveenmoeras, wel glibberig om te lopen

5 opmerkingen:

Katja zei

Ben je op vakantie ofzo?

rob zei

Geweldig geert ik ken de omgeving heel goed. Altijd leuk dat onverwachte als het geen buizerd is zijn het wel reeën.......

Geert zei

Vorige week drie dagen er tussen uit geweest Katja, dan kun je veel doen.

Harro zei

ontdek je plekje!

Geert zei

Ik heb ondertussen al aardig wat plekjes ontdekt Harro. Woensdag de volgende in de buurt van de Aa see in Bocholt. Jullie kunnen nog mee maar dan moet je om 8.45 uur bij me zijn. Ingrid en Wim weten jullie het al of je mee gaat?