dinsdag 28 oktober 2014

Sportweekend met AVA en De Peddelaars

Sportweekend met AVA en De Peddelaars
Sportcafé, Energyrun en veldtoertocht

AALTEN - Toer- en Wielrenvereniging De Peddelaars en atletiekvereniging AVA '70 uit Aalten hebben de handen ineen geslagen, zij zorgen samen voor een sportieve primeur in Aalten: Het Sportweekend.

Door Karin Stronks

Op vrijdag 14 november gaat het weekend van start met het Sportcafé, waarin prominenten uit de wielren- en atletiekwereld komen vertellen over hun sportieve ervaringen. Zaterdag 15 november wordt de Energyrun gehouden voor lopers met een lange adem, zondag 16 november staat in het teken van de veldtoertocht waar iedereen, getraind of niet getraind, aan mee kan doen.

“Het sportcafé van de vrijdagavond biedt de bezoekers de ultieme kans om een prestatiesporter te ontmoeten en te horen wat hij of zij voor de sport over heeft qua trainingsarbeid, rust en voeding", aldus Nico Hubers. Voor beide sportieve evenementen geldt dat meedoen belangrijker is dan winnen. Volgens de organisatie is het belangrijk dat mensen in beweging komen, en daarnaast speelt natuurlijk de persoonlijke prestatie een grote rol. Gerben Duenk doet aan triatlons, hij is daarom lid van zowel AVA '70, als van De Peddelaars en van zwemvereniging Natare. Hij legt uit hoe de samenwerking tussen AVA en De Peddelaars is ontstaan. “Ik weet dat De Peddelaars elk jaar in november de veldtoertocht organiseren. Dit is een laagdrempelige toertocht waar iedereen gewoon in eigen tempo kan meefietsen. De afstanden zijn 55, 45 en 35 km en de route voert voornamelijk over zandwegen en bospaden. Omdat er hardlopers zijn, ook bij AVA '70, die extreem lange afstanden willen lopen kwam ik op het idee om een dergelijke run juist in dat weekend te houden."

Peddelaars-lid Nico Hubers voegt toe: "Wij vonden het een prima voorstel. De routes worden dat weekend toch uitgezet, dat doen we dit keer dus een dag eerder, al op vrijdagavond en zaterdagmorgen. Zo kunnen we twee sporten mooi samenvoegen en proberen om zo veel mogelijk mensen te enthousiasmeren zodat ze meedoen! Meedoen met de veldtoertocht is echt heel laagdrempelig, je hoeft niet getraind te zijn, je fietst in je eigen tempo. Het gaat puur om de persoonlijke prestatie."

Voor de Energyrun op zaterdag is een sportieve ondergrond wel nodig. 35, 45 of 55 km hardlopen kan niet zonder een gedegen training. Gerben Duenk zegt met veel enthousiasme:“Op de zaterdag is overigens ook een afstand van 18 km toegevoegd. En we bieden sporters een mogelijkheid om als duo in te schrijven. Dan doe je met een partner mee. Één op de fiets en de ander hardlopend. Afwisselen onderweg kan ook. Het is dan wel de bedoeling dat het duo sporters bij elkaar blijft. Ouders met kinderen kunnen zo'n duo vormen of man en vrouw, collega's of vrienden/vriendinnen. Samen sporten, elkaar oppeppen en zo een mooie prestatie neerzetten is toch fantastisch!"

Duo sporten kan alleen op zaterdag 15 november, tijdens de Energyrun. Tijdens de Veldtoertocht van zondag 16 november wordt alleen gefietst. De route voert voornamelijk over zandwegen en bospaden door het glooiende Aaltense buitengebied, waarbij vrijwel alle buurtschappen worden aangedaan. Al sportend kunnen deelnemers genieten van de fraaie natuur. “Zoeken is niet nodig, de route is duidelijk aangegeven. We zorgen dat ook op lange rechte stukken borden geplaatst worden zodat de sporters weten dat ze nog op de juiste weg zijn. Voor de veldtoertocht betalen deelnemers € 4,- euro per persoon. De ultralopers die op zaterdag van start gaan betalen € 15,- euro per persoon. Voor duo sporters zijn de kosten € 25,- euro per team. Onderweg zijn op zaterdag om de tien kilometer verzorgingsposten ingericht waar sportievelingen bananen, thee en water aangeboden krijgen. Bij de veldtoertocht is er één pauzemoment waar iets gedronken kan worden. Er wordt ook regelmatig aangegeven hoe ver de sporters zijn gevorderd door de kilometerpaaltjes", aldus Nico Hubers. 

De naam Energyrun heeft nog een betekenis, naast het sporten waar mensen energie van krijgen wil de organisatie ook wijzen op energiebesparing. Gerben Duenk: "Het is niet de bedoeling om een belerend vingertje op te heffen maar we willen er wel aandacht aan schenken. Het begint al in het klein, doe lampen uit als je als laatste uit de kleedkamer komt, sta niet uren lang onder de douche. We willen ons presenteren als een 'groene vereniging'. Alle deelnemers van het Sportweekend krijgen dan ook een passende herinnering die iets te maken heeft met energiebesparing." De veldtoertocht is aangemeld bij de NTFU, de wielersportbond. De opbrengst van het sportweekend wordt tussen De Peddelaars en AVA '70 verdeeld. De start van de Energyrun, op zaterdag 15 november, is bij het AVA-terrein aan de Varsseveldsestraatweg. Zondag 16 november gaat de veldtoertocht van start bij tennisvereniging Altec aan de Haartsestraat. Binnenkort kunnen mensen zich aanmelden voor de verschillende onderdelen van het Sportweekend. 

Geen opmerkingen: