woensdag 29 oktober 2014

Euverem-Reijmerstok

Een 'stegelken'
Na een heerlijk ontbijt in ons 'Gasthof Euverem' is er nog tijd over om even een uurtje door het prachtige Zuid Limburgse landschap te gaan hardlopen. De route begint direct al met een flinke klim over een weg die luistert naar de mooie naam 'Oude Luikerweg'. Na ongeveer 500 meter kom ik langs een viaduct, dat een onderdeel was van de oude trambaan Maastricht-Vaals, die van april 1925 tot april 1938 operationeel was. 

Het is één van de mooiste en duurste tramverbindingen uit de Nederlandse geschiedenis geweest. Na 40 jaar plannen werd in 1920 besloten tot de aanleg. Een megaproject, waarbij 800.000 kubieke meter grond moest worden verplaatst voor de uitgravingen en spoordijken, waarbij een viaduct van 612 meter moest komen tussen Euverem en Pesaken. Een project dat in totaal fl. 5.000.000,- kostte, een astronomisch bedrag voor die tijd. Toen de tram er eenmaal was bleek deze onrendabel en werd deze na 13 jaar al weer opgeheven. 

Na een fruitplantage met zogenaamde hagelnetten gepasseerd te zijn en een prachtig uitzicht over het Gulpdal, kom ik bij de milieuvriendelijke hopplantage van de Gulpener bierbrouwerij. De hop wordt hier jaarlijks in september geoogst en met deze hop kunnen maar liefst 28,5 miljoen glazen bier worden gebrouwen. Hop is een inheemse klimplant die elk voorjaar weer uitloopt en scheuten maakt waaraan in de zomer hopbellen groeien. Het zorgt voor de aangename bittere smaak en draagt bij aan de schuimvorming en de houdbaarheid van ons bier.

Als ik door het plaatsje Reijmerstok ben gelopen, kom ik op het mooiste gedeelte van de route. Via verschillende 'stegelkes' daal ik dwars door de weilanden en bosjes weer af in de richting van Euverem. Na het oversteken van de rivier 'De Gulp', die ontspringt in het gehucht Gulpen nabij het Belgische plaatsje Henri-Chapelle en 22 kilometer later uitmondt tussen Gulpen en de buurtschap Cartils in de Geuille, ben ik weer terug op ons vakantieadres. Een mooi begin van de dag.

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum

Geen opmerkingen: