donderdag 23 april 2015

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 78

Bom ontploft in wedstrijdgroep

Achterbaks, gevoelloos, geen enkel inlevingsvermogen en kinderachtig. Het zijn veel gehoorde kreten tijdens de trainingen van de A-groep. De laatste weken heerst er een grafstemming binnen de ‘wedstrijdgroep’ en veel atleten wordt het loopplezier ontnomen. Hoofdtrainer Theo Stronks is de grip over zijn pupillen en assistent-trainers langzaam aan het verliezen.

Het is een doodgewone donderdagavond in april. Zoals iedere week staat er een saaie duurloop op het programma, ditmaal van 15 kilometer. De leiding is in handen van Gerrit Dijkslag. Tot tien kilometer is er niks aan de hand, maar dan valt er een gaatje en ontstaan er twee groepen. Tracey Jewell, Wim Rensink en Carla Hoornenborg haken af. Ze kunnen het tempo niet volgen of hebben geen zin meer. Dijkslag, over het algemeen vrij duidelijk in zijn bewoordingen, stuurt het drietal, zichtbaar gepikeerd, een zandpaadje in zodat zij een stukje minder hoeven te lopen. De dames kunnen hun irritaties niet langer onderdrukken en lopen, zwaar gefrustreerd, terug naar de baan zonder op de rest te wachten. Volgens het duo ligt het tempo tijdens de training te hoog en dit is niet zoals het hoort. Dijkslag speelt de vermoorde onschuld en wordt ondersteund door zijn lievelingetje Dirk-Jan Robbe, die aan de hand van zijn horloge de kilometertijden tevoorschijn tovert. Wim Rensink die ook het zijpad is ingestuurd stookt het vuurtje nog een beetje op, want er moet ook nog een beetje gelachen worden. Nu weet ik uit ervaring dat de A-groep niet bekendstaat om zijn humor, dus de geintjes van Wim vielen, zoals verwacht, volkomen verkeerd. Na de training beklagen veel atleten zich bij hoofdtrainer Theo Stronks. Gespreksonderwerpen:het gebrek aan empathie van Dijkslag en de lakse houding van enkele atleten.

Een week later is de kou nog niet uit de lucht. Er ontbreken op deze avond, opvallend genoeg, twee vrouwen op de training. Toeval? De trainer, dezelfde als een week eerder, spreekt de groep als een dictator toe. Er is achter de rug van deze oefenmeester commentaar geleverd, dit is een kwalijke zaak. Vrij naïef natuurlijk, want er is niets zo leuk als roddelen over de trainer. Het is oorverdovend stil tijdens de duurloop. De spanning is om te snijden. Tevergeefs proberen vrolijke snuiters als Geert Wevers en Denis Woeltjes de stemming erin te houden. Het heeft geen zin. Er is heibel in de tent en dit wordt niet met een grapje of grolletje opgelost.

De kern van het kwaad moet worden aangepakt. Maar waar zit nu eigenlijk het probleem? Zijn het de gekrenkte ego’s van die zogenaamde wedstrijdatleten, machtsmisbruik van die arrogante trainers of is het een bevestiging van het vooroordeel dat vrouwen altijd wat te mekkeren hebben? Het bestuur van Ava’70, dat altijd loopt te pochen met de ‘Ava-gezelligheid, moet flink aan de bak om alle neuzen weer dezelfde richting op te krijgen. Het wordt bemiddelen, vergaderen, reflecteren en evalueren. Want ik kan jullie als atleet van deze groep zeggen dat de lol er volledig af is. 

7 opmerkingen:

Frank zei

Het zelfoplossend vermogen van de trainers is bijzonder groot, zo bleek afgelopen dinsdag. De serieuze A-lopers mixen met de altijd gezellige B-dravers en zie...elk clubje kwam na de fijne, doch pittige duurloop weer breedlachend de baan op. Er ontbrak eigenlijk maar 1 loper: Erwin Wamelink!

Gerrit zei

Je kunt maar beter duidelijk zijn Erwin, bedankt dat ik ook een keer het onderwerp van je column mocht zijn. Maak je borst maar nat voor vanavond. :)

Dirk zei

Ben zeer vereerd ook genoemd te zijn in deze collumn.
En dat nog wel in een adem met mijn grote voorbeeld Gerrit D.
Ik vond het die avond een prima training.
Gedurende bijna de gehele training hoorden wij nog vrolijk gekwebbel achter ons.
Voor ons als locomotieven( bijna altijd dezelfden overigens) een teken dat voor een ieder het tempo prima te volgen was.
Toen ik de vorige week het tempo als gevolg van mijn benauwdheid niet meer kon volgen moest ik ook maar mijn weg vinden in het voor mij toch vreemde Bredevoort.
Hoor je mij niet over, ik ben thuisgekomen en wat mij betreft no hard feelings.
Vond het niet leuk maar kan een keer gebeuren.
Ondanks de humoristische toon van je stuk raak je volgens mij wel een teer punt.
Denk ook dat de trainers hier serieus naar moeten kijken.
Mensen moeten bovenal plezier houden in het lopen.
Je elke keer over de kop lopen vindt niemand leuk en houdt ook niemand vol.
Ben er zelf vananvond niet in verband met het schoolfeest hier voor de leerlingen.
Heeft niks te maken met bovenstaande.

Gerrit zei

We zijn nog naar je op zoek geweest Dirk, maar je was helaas niet meer te vinden, gelukkig ben je op de baan gekomen. Zoals Frank al schrijft is ons zelfoplossend vermogen groot genoeg om al een oplossing gevonden te hebben, maar dan moet het probleem wel tijdens de training worden aangegeven.

Hoe was je vrijgezellenfeest?

André Balke zei

Uiteindelijk is het gemiddeld tempo altijd goed te volgen (ligt rond de 5,30 min/per km. (Dus een snelheid van 11km per uur) Dan mag je verwachten van lopers die in de A-groep lopen dat zij dit kunnen bijbenen. Maar soms zijn er van die avonden dat zelfs 11km per uur te snel is. Vaak is dat een mentale kwestie. Maar we proberen altijd de groep bij elkaar te houden. Helaas was ik die bewuste avonden niet aanwezig maar het wordt opgelost. De bom ontploft nog lang niet.

Walter zei

Zal ik nog wat benzine bij die bom gieten…
Gemengde atletiekwedstrijden zijn er niet, dus waarom wel gemengd trainen? 2 groepen dus!
A+ voor de positief ingestelde mannelijke atleet en A- voor Wim en de mindere meisjes.
Opgelost!

Anoniem zei

Waarom helaas Andre?