woensdag 22 april 2015

Start to Run bij AV Argo in Doetinchem

YES! Iedereen heeft het gehaald
Zaterdag, deed ik niets dat ook wel later mag, zaterdag….’ wie kent het niet die prachtige song van Blof. Zaterdag 18 april was ook zo’n mooie dag voor ruim 60 lopers. Zeven weken geleden begonnen bijna 80 mensen aan Start to Run, 65 in Doetinchem en 15 in Terborg (speciaal groepje door Dennis voor Azora medewerkers). Nu, op 18 april zouden ze vooral zich zelf laten zien wat ze in de weken trainen hebben bereikt. 3000 meters, meer dan 3000 stappen, konden ze dat volhouden en, veel minder belangrijk maar toch, in welke tijd? Ida, Dennis, Femke en ondergetekende met af en toe een invalbeurt van Hans (Legebeke) en Andries (Centen) hebben de deelnemers in 7 weken mogen begeleiden. Van 6 x 1 minuut in zone 1 met lange wandelpauzes naar 15 tot 25 minuten in zone 2/3 zonder pauze, gaat dat lukken?

Hoewel het merendeel van de deelnemers aan de testloop heeft kunnen meedoen zijn we er tot onze spijt niet in geslaagd iedereen binnen boort te houden. Een enkeling moest al na twee weken knarsetandend stoppen, een aantal anderen wat later, meestal door een blessure / overbelasting. Jammer, we doen zo ons best en gunnen het iedereen die begint. Maar het lukt ons gaandeweg de jaren wel om steeds meer mensen te laten finishen, soms wel met een pijntje hier of wat twijfel daar. Helemaal zonder uitvallers zal ook utopisch zijn. Gedurende zes zaterdagen heel hard werken, een groot deel ook nog op dinsdag met Ida, zijn al die mensen loopmaatjes van elkaar geworden en hielpen ze elkaar door moeilijke momenten heen, want die waren er ook. Al met al waren het 7 mooie weken die hun apotheose zouden krijgen in die ene testloop. 

Wat een feest zou dat gaan worden! Extra mensen werden ingeschakeld voor de organisatie, de tijdregistratie, foto’s, film, een watertje of sportdrankje na de inspanningen en een lekkere koek voor bij de koffie in de kantine. Ik zal je zeggen: een feest werd het. De groep van AZORA zou zich voor deze testloop bij ons voegen, leuk, hoe meer zielen….’s Morgens bij binnenkomst in ons clubhuis voor de laatste aanwijzingen en peptalk werden de deelnemers zoals bijna altijd ontvangen door Femke en kregen ze voor de eerste keer een startnummer en chip aangereikt. De spanning steeg direct, oei, hoe werkt dat allemaal…maar met wat hulp van elkaar werd alles op de juiste manier op shirt en schoen bevestigd. Na een kort praatje van Bas werd duidelijk dat ter gelegenheid van de opening van de nationale Sportweek die ook op deze dag stond gepland, we een BN-er in ons midden hadden die ook nog eens met ons mee zou gaan naar natuurpark Overstegen en daar de start zou gaan verzorgen. Het werd steeds leuker. Ook de meegekomen / genomen supporters (klein en groot, jong en minder jong) deden een duit in het zakje en zorgden mede voor een uitgelaten sfeer op locatie en na afloop. 

De afstand naar het park, zo’n 1,5 km van ons clubhuis vandaan, werd gebruikt om de WU te doen. Daardoor stonden we allemaal op scherp aan de start. BN-er Bart Meijer, in trainingsoutfit, hield een enthousiaste speech waarin hij nog eens verwees naar de Olympische gedachte die we moesten vasthouden (meedoen is belangrijker dan winnen) klonk de startsignaal en begonnen de lopers aan een avontuur dat ze nog niet eerder hebben meegemaakt. 5 rondes van 600 meter, 3000 meter totaal. De foto’s en de film laten meer zien dan ik kan beschrijven. Kijk en geniet van de inspanningen die men zich heeft getroost. Van de grote glimlach en een kleine traan (van geluk) tot een high five , een luid applaus van de supporters en een groots onthaal van de slotloper, je ziet het allemaal voorbijkomen. Het was een groots eind van een goed begin. Het begin van een leven waarin hardlopen, vermoed ik, definitief een plaatsje zal krijgen. Maar waarbij het vervolg ook weer een begin zal hebben. Met een heel aantal mensen gaan we namelijk weer door bij ARGO, op naar het volgende doel, de 5 km van de Keppelrun. Nog niet opgegeven? Twijfel niet. Wordt beslist weer zo’n trainingsperiode en (wedstrijd)dag om niet te vergeten.

Een speciaal woord van dank voor een aantal mensen die dit grote feest en de periode daar aan voorafgaand mogelijk hebben gemaakt is op zijn plaats. Ida en Dennis als onvermoeibare hoofdtrainers, Femke (en zaterdag ook Desiree en Jolanda) als deskundige assistent-trainer(s), Bernard Hilferink van Easy Running over het nut van goede hardloopschoenen en kleding, Tara Vossers vanwege haar informatie over verstandig eten, Gerbert Vossers voor de professionele tijdregistratie, Paul Huls en Hans Vos voor de extra benodigde handjes afgelopen zaterdag, Anneke Botteram voor foto/film (ook al tijdens de trainingen), Ben Lebbink voor foto’s, Bart Meijer voor de overhandiging van de felbegeerde diploma’s, handtekeningen en foto’s waarmee hij menigeen na afloop in de kantine verblijdde en Ap en Ruud die de koffie en thee weer prima uitserveerden. Vergeet ik nog iemand? Dat is dan onbedoeld.YES! Iedereen heeft het gehaald. Wij hebben 7 geweldig mooie weken met jullie mogen optrekken, hebben hier weer veel van geleerd, het was een puike en gezellige groep, dank ook aan jullie dat wij dat van jullie hebben mogen ontvangen.

Met sportieve groet,

Bas

Klik op de link voor de foto's

fotoalbum


Bart Meijer, televisie en radiopresentator geeft niet alleen het startschot maar liep zelfs de 3 kilometer testloop met de Start to Runners mee. De video is gemaakt door Anneke Botteram.

Geen opmerkingen: