maandag 13 april 2015

Midsland (Terschelling)

De LW2 op het strand in Midsland aan Zee
Midsland is een dorp op het waddeneiland Terschelling en zoals de naam al aangeeft ligt het ongeveer in het midden van het bewoonde deel van het eiland. De Hervormde kerk, centraal gelegen in het dorp, is het startpunt van onze route en deze éénbeukige kruiskerk stamt uit 1880. Na enkele kilometers lopen we het Koreaduin op, een 20 meter hoog duin waar Staatsbosbeheer een uitkijkpunt heeft ingericht. Ik vind het een beetje een vreemde naam maar omdat het gelijknamige bos is aangelegd in 1951, net in de periode dat in Korea een oorlog aan de gang was, werd in de 'wandelgangen' al snel de naam Koreabos gebruikt. Een uitspraak van een bosarbeider toendertijd was: 'Je kunt beter naar Korea gaan dan werken voor Staatsbosbeheer' maar dit terzijde.

We dalen het uitkijkpunt weer af en lopen het vogelbroedgebied Waterplak binnen. Omdat we midden in het broedgebied zitten moeten we op de paden blijven om de bruine kiekendief, de aalscholver en de blauwborst voldoende rust te geven om hun jongen groot te brengen. We lopen het plaatsje West aan Zee binnen en gaan het strand op. We worden gewaarschuwd dat er een griepvirus onder de zeehonden heerst en dat we dode of zieke dieren kunnen aantreffen, gelukkig zien we er geen één. 

'Waar de zee het land ontmoet daar vind je de Branding' en in dit strandpaviljoen in Midsland aan Zee drinken we wat. Er ligt hier een grote boei op het strand, de rode LW2. Een overblijfsel van een strandfestijn of zijn jutters de KNRM voor geweest en hebben zij de ton uit de branding gered? Ik zou het niet weten en veel echte Terschellingers weten het antwoord op die vraag evenmin. Het schijnt dat het drijfbaken ooit een ondiepte gemarkeerd heeft op het Lutjewad, bij Wadlopers betere bekend als Engelmanplaat, maar is nu zelf gestrand.

Even later laten we de koffiemolen in Formerum, een voormalige korenmolen, links liggen en lopen Landerum binnen. In de verte zien we de dijk van de Waddenzee aan de horizon verschijnen en steken deze over, nog geen uur geleden liepen we op het strand van de Noordzee. Prachtige vergezichten, ontzettend veel vogels en het gekwaak ervan dat onze rust enigszins verstoord. Ruim 15 kilometer verder lopen we Midsland weer binnen. Wederom een prachtige route.

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum

routebeschrijving
Hervormde kerk in Midsland
Strandpaviljoen de Branding
De koffiemolen in Formerum

2 opmerkingen:

Tim zei

In de zomer wil je in midsland niet komen :P

GJ zei

Dit is toch een Groene Wissel van Bart van de Schagt?