zondag 12 januari 2020

Groei Kroese Wevers Cross zet door

De prachtig 'Engelse start' in Winterswijk
De KroeseWevers cross verovert bij steeds meer lopers uit de regio een vaste plek op de kalender. Zondag verschenen 360 lopers aan de start, waarmee de loop voor het derde jaar op rij in deelnemersaantal groeide. De negende editie van de jaarlijkse Archeuscross werd een prooi voor Jordy Kloet en Lotte Kleijn Winkel. Zij pakten zondag de winst op de hoofdafstand, de 10 km.

De jaarlijkse cross van Archeus is doorgaans een strijd tegen de elementen, doordat vorst, regen of sneeuw de strijd zwaar maken op het toch al technische parcours met veel boomstammen, slootkanten, bospaadjes en weilanden. Dit jaar hadden de lopers ‘alleen’ last van een harde wind en een gestage motregen. “Het parcours was voor mij een grote verrassing” sprak winnaar Kloet na afloop, doelend op de bijna veertig boomstammen die de 10 kilometerlopers moesten bedwingen. “Sommige waren zo dik dat ik er niet in één keer overheen kon springen en mijn afzetvoet moest gebruiken. Bij de tweede ronde dacht ik zelfs: huh, zijn ze nou nog hoger geworden?” Toch kon de Argo-atleet uit Doetinchem zijn naaste belager, Lars Duistermaat van Archeus, al in de eerste van twee ronden met een versnelling van zich afschudden. Zijn voorsprong halverwege kwam op geen enkel moment meer in gevaar. Kloet: “Ik deed de cross vooral om kracht op te doen voor het wedstrijdseizoen op de baan en als voorbereiding op de 10 km van Schoorl op 9 februari.” Dat is tevens het NK op deze afstand, waar Kloet samen met clubgenoot Luuk Nusselder, gisteren winnaar op de 5 km, aan de start wil verschijnen. “Maar niet om mee te doen voor de prijzen hoor, die mannen gaan veel te snel.”

De nummer twee van zondag, Lars Duistermaat, is vorig jaar vader geworden en zoekt momenteel naar een nieuwe balans tussen privé, werk en lopen: “Ik moet nu veel duidelijker keuzes maken en heb besloten geen trainingen meer te geven bij Archeus. Die tijd wil ik nu investeren in een goede halve marathon. In Meddo liep ik laatst 1.16 op die afstand, maar in april hoop ik in Enschede richting de 1.12 te finishen. Zo’n cross als deze is dan goed om kracht te combineren met snelheid.” De winnaar van vorig jaar, Ferdi Ubbing, mocht deze editie ook weer het podium beklimmen met een derde plaats bij de senioren.

Bij de vrouwen bewees Lotte Kleijn Winkel opnieuw dat ze in een puike vorm verkeert. Twee weken geleden schreef ze al met gemak de 5,5 kilometer tijdens de Keiloop van Meddo op haar naam en zondag croste ze op de 10 km naar een rappe 42.20, een tempo dat alleen Sandra Wassink, aanvoerster in de Twentse Crosscompetitie, nog enigszins kon bijbenen.

Op de korte cross was Luuk Nusselder van Argo content met zijn tijd van net boven de achttien minuten, ook al was die twee minuten boven zijn winnende eindtijd vorige week in Zieuwent. “Maar dit is een cross en dat is toch een stuk zwaarder.” Het gaf de middenafstandsloper voldoende vertrouwen om zich in de duinen van Schoorl aan de dubbele afstand te wagen.

De KroeseWevers cross was een geslaagde vuurdoop voor speaker Erik Flint, die goed geïnformeerd bleek over de deelnemers en die het publiek en de lopers met de nodige humor en kwinkslagen wist te vermaken. (bron)

Geen opmerkingen: