zaterdag 25 januari 2020

Hoornaar 31e Dirk IV-loop 10 km - 45.24 min - 21e plaats M55

Met Bernard en Tom voor de Dirk IV
Een dagje familiebezoek in Utrecht combineren met een wedstrijd net over de provinciegrens in het Zuid-Hollandse Hoornaar staat er voor zaterdag 25 januari op het programma. Hoornaar is een klein dorpje in de gemeente Molenlanden en telt nog geen 2.000 inwoners. Het dorp ligt in de Alblasserwaard, ten noorden van de rivier de Merwede, ten zuiden van de rivier de Lek en ten westen van het Merwedekanaal. Door Hoornaar stromen het kleine veenriviertje de Kromme Giessen en de boezem de Vort. Langs Hoornaar stroomt de veenrivier de Giessen. Bijna de hele wedstrijd loop je dan ook langs het water.

Voor de wedstrijd vraagt Tom of ik nog even door Nieuwegein kan rijden om een oud dispuut genoot van hem op te halen die daar de 5 kilometer wil lopen. Dat is geen enkel probleem en als we hem opgehaald hebben zit ik me eigenlijk af te vragen waarom de naam 'Dirk IV' aan de loop verbonden is. Als we de auto bij de plaatselijke Rabobank hebben geparkeerd en naar de inschrijvingen lopen, komen we een mooi bronzen standbeeld tegen dat deze naam draagt. In zijn leven (1910-1921) een gevraagde fokstier dat voor veel nakomelingen heeft gezorgd, die veelvuldig prijzen in de wacht sleepten. In maart 1981 stelde de gemeenteraad van Hoornaar geld beschikbaar voor het vervaardigen van een bronzen standbeeld van Dirk IV en op 3 oktober van datzelfde jaar is 'Dirk IV' onthuld door Z.K.H. Prins Bernhard.

De Dirk IV-loop wordt gehouden op de vierde zaterdag in januari en is de eerste loop in het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit, dat in totaal tot en met oktober 9 lopen aanbiedt. Voor het ophalen van je startnummer moet je naar het 'Bruisend Hart'. Daar zijn ook de kleedkamers, na afloop is er mogelijkheid om te douchen en er is zelfs een eet- en drink gelegenheid. De wedstrijd afstand van 10 kilometer begint om 13:12 uur en het parcours start en finisht in de kern van Hoornaar. Erg warm is het niet en met de wind valt het mee. Ik heb me voorgenomen om iets harder te gaan starten dan de laatste wedstrijden en wil proberen om de kilometers in ongeveer 4.30 minuten door te komen.

Op het parcours is ieder kilometerpunt met een bord aan de rechter zijde van de weg aangegeven en deze kloppen precies volgens mijn Garmin. Na een kilometer of drie komen we weer in het dorp en staat Ina ons aan te moedigen. De eerste helft van de wedstrijd zit er dan al bijna op en ik loop de kilometers precies in het beoogde tempo. Daarna wordt het wat moeilijker, moet ik er wat harder voor werken en gaan de kilometers in de richting van de 4.36 minuten. Ruim een kwartier na de winnaar (Roy Hoornweg in een parcoursrecord van 29.28 minuten) kom ik over de finish in een voor mij mooie tijd van ruim drie kwartier. Als ik later de uitslagen bekijk blijken er zelfs nog twintig 55 plussers sneller te hebben gelopen maar laat ik ook nog veel leeftijdsgenoten achter me. Tom duikt ruim onder de veertig minuten (39.25) en Bernhard loopt de 5 kilometer in 27.29 minuten.

Geen opmerkingen: